fbpx Skip to content

Lassan itt az új év első hónapjának a vége. Nem tudom, hányan és milyen újévi fogadalmat tettetek, de szerintem itt az ideje megnézni, hogyan sikerült vele haladnotok. Sokan leginkább életmódváltó ígéreteket szoktak tenni, de szerintem jó lehetőség lehet így év elején elkezdni a gondolatainkat napló formában megörökíteni. Ebben lesz most segítségünkre a Day One.

dayone_cover

A Day One talán a piacon elérhető legjobb napló készítő alkalmazás. Nem egy új appról van szó, hiszen 2011. márciusában jelent meg mind az iOS, mind az OS X verziója. Azóta rengeteg újítás került mindkét változatba, és többszörösen díjazták is őket. Az apropója, amiért most írok csak róla, nem más, mint a korábban említett ok, miszerint remek újévi fogadalom lehet gondoltaiknak a szavakba foglalása.

Hajónapló, csillagidő 68525.9 – az Enterprise csillaghajó magányosan szeli az űr óceánját…

Ezelőtt sosem vezettem naplót, valahogy nem éreztem a dolgot, de szerintem a naplóírás több szempontból is nagyon hasznos. A gondolatok szavakba öntése önmagában nem egy nehéz feladat, viszont hogy valami értelmes egésszé álljon össze, az már kihívást tud jelenteni és ennek a tudásnak az elsajátítása a későbbiekben is hasznos lehet.

A naplóba beleírjuk legszemélyesebb gondolatainkat, amiket még a legjobb barátainknak se mondunk el, és visszaolvasva láthatjuk, hogy régen egy-egy dolgot hogyan gondoltunk. A kézzel írott napló vezetése pedig manapság szerintem nagyon hasznos dolog lenne, hiszen ahogy a saját példámon látom, szinte már semmit se írok kézzel, csak a munka közbeni jegyzeteimet, illetve kötelezően kézzel kitöltendő nyomtatványokat, pedig a kézírás nem egy olyan dolog, amit érdemes elfelejteni, elhanyagolni.

A naplókba szokás fényképeket, kis emlékeket elhelyezni, hogy minél személyesebb legyen. A Day One ugyan nem egy kézzel írott napló, viszont rengeteg hasznos funkciója révén egy új szintre emelhetjük vele a naplóírást.

dayone_4

Az alkalmazás elérhető Mac-re, iPhone-ra és iPadre is, így igazából bármerre járunk, jó eséllyel az egyik mindig nálunk van és nyugodtan írhatunk bele, hiszen az iCloud vagy Dropbox szinkronizáció révén amit az egyik készüléken írunk, megjelenik a másikon is. Ez önmagában nem egy nagy dolog, de ugye a papír alapú naplók esetében nincs olyan, hogy az egyik füzetbe leírod és a másikban is megjelenik. 🙂 Ha csak ennyit tudna a Day One, akkor nem is írnék róla, de szerencsére rengeteg olyan funkció található benne, ami miatt élvezetes az emlékek rögzítése.

dayone_5

Egy jó napló privát, azaz csak az írója fér hozzá, ez nincs is másképp a Day One esetében sem, hiszen mindkét platformon futó alkalmazást jelszóval védhetjük, sőt az iPhone app 5s-től és iOS 8-tól fölfelé a Touch ID segítségével is feloldható.

A szöveges gondolatok mellé képet is tehetünk, de csak egy darabot, ami nem is nagy baj, hiszen ez nem fotóalbum, hanem egy napló alkalmazás. A bejegyzés helyszíne is megadható az alapján, hogy éppen hol írjuk azt, de amennyiben nem egyből a helyszínen írjuk le a gondolatainkat, utólagosan a helyszín is kedvünkre állítható GPS, foursquare helyszínek, rajzszög leszúrása alapján. A bejegyzés időpontja is hasonlóan alakul, viszont ha képet mellékelünk hozzá, akkor annak a készítési időpontját is választhatjuk a bejegyzés dátumának. Ugyanez a helyzet a fénykép GPS adataival, már ha engedélyeztük a kamerának, hogy a képkészítés helyszínét is rögzítse. Az időpont és a helyszín alapján még az időjárást is elmenthetjük a gondolataink mellé, ami szerintem nem semmi dolog, nem hinném, hogy sok papíros naplóban lenne ilyen információ is. 🙂

dayone_2

Itt még bőven nem ér véget, hogy mi mindent rögzíthetünk egy-egy bejegyzéshez. A zene fontos szerepet játszik az ember életében és épp ezért akár naplóírás közben is segíthet az írásban egy jó zeneszám. A Day One-ban az éppen aktuálisan a Zene alkalmazásban lejátszott szám adatai is rögzíthetőek, ezen túl pedig az iPhone 5s vagy újabb készülékek tulajdonosainak még az aznap megtett lépéseik száma is a bejegyzés részét fogja képezni. Az is menthető, hogy az adott gondolatmenet, amit az alkalmazásban írunk, milyen körülmények közt született, így választó ülő, sétáló, futó, bicikliző, stb. állapot is, de akár az is megadható, hogy épp repülőn, autóban, vagy vonaton írtuk azt. Ez mind csupa olyan funkció, ami igazából nem elengedhetetlen része egy naplónak, viszont sokkal színesebbé tudja tenni azt.

A napló lényege szerintem az, hogy mindezt csak magunknak írjuk, de lehetőség van megosztani a gondolatainkat különböző platformokon, így hasznos lehet, hogy a szöveget akár Markdown-ban is írhatjuk, így például blogra egyből, formázással együtt is átemelhető. A bejegyzéseinket elláthatjuk továbbá címkékkel, amik a későbbi visszakeresésnél lehetnek hasznosak. A Mac-es verzióban ráadásul inspiráló idézetek is megjelennek a bejegyzés írása előtt.

dayone_3

Amikor már van jó pár bejegyzésünk, akkor már szépen vissza lehet nézni őket. A Timeline nézeten napokra bontva láthatjuk őket dátummal, képpel, szöveggel, címkével, illetve ha szöveget nem írtunk, akkor az időjárás az, ami látszik még. iOS-en a Timeline nézetben csak szavakra lehet keresni, viszont az OS X verzióban ebben a nézetben már szűrhetjük a bejegyzéseket év, címke és kedvencek szerint is.

A naptár nézetben nagyon szépen láthatjuk, hogy mely napokon írtunk valamit a naplónkba, viszont egy kattintással az adott napra akár egy új bejegyzést is létrehozhatunk. Az iOS verzióban inkább a fényképek visszanézésén keresztül lehet múltat idézni, Mac-en pedig a helyszín alapú emlékezés kapott nagyobb hangsúlyt, ugyanis ezeknek a menüpontja érhető el könnyedén.

dayone_1

Az iOS verzióban van egy widget is, ami kis diagramon mutatja, hogy mikor hány bejegyzést hoztunk létre, illetve két véletlenszerű képet is mutat, illetve egy gombnyomással új bejegyzést is készíthetünk. A Mac-es változatban viszont egy menü sáv ikon segítségével tudunk az alkalmazás megnyitása nélkül bejegyzést készíteni, illetve a gépen és telefonon is beállítható emlékeztető. (Mondjuk én ezt kikapcsoltam, mert nem akartam, hogy a naplóírás egy kötelező dolog legyen, inkább csak akkor írtam bele, amikor kedvem volt hozzá.)

Mint már írtam korábban, a bejegyzések megoszthatóak, ha éppen úgy szeretnénk. Legjobb módja ennek nem az, hogy emailben, esetleg PDF-ben elküldjük, hanem a Day One saját Publish szolgáltatásának segítségével egy külön weboldalon osztjuk meg. Ezek a bejegyzések nem lesznek publikusak, persze aki tudja a közvetlen linket, az láthatja bármikor az adott bejegyzést, viszont ezen keresztül tovább osztható Facebookra, Twitterre, Tumblr-re és Foursquare-re is, és mindegyik nézettsége követhető.

Úgy gondolom, a Day One egy remek, igazán sokrétű naplóíró alkalmazás, aminél szerintem nincs jobb a piacon, és az igazi ereje az iOS és OS X verzió összjátékával valósul meg. Aki szívesen „virtuális papírra” vetné gondolatait, az keresve se találhat jobbat.

[appstore id=”421706526″]
[appstore id=”422304217″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Sziasztok!

    8.1.3 alatt kilep elindulaskor 🙁 mit lehet ilyenkor csinalni? Mas alkalmazasnal is van ilyen ios 8 ota 🙁


Add a Comment