fbpx Skip to content

A markdownban történő cikkírásra még novemberben szoktam rá, miután már párszor elvesztettem néhány oldalnyi írásomat az online szerkesztőknek hála. Ezért egy olyan platformot kerestem, ahol szinte mindent meg tudok valósítani a szöveg bevitelétől a formázásig anélkül, hogy egy böngészőt is meg kellene nyitnom úgy, hogy a végeredmény egy HTML kód legyen, amelyet bemásolva az online szerkesztőbe szinte azonnal publikálható a cikkem.

IMG_1573

Mi is az a markdown?

A markdown egy tetszőleges szöveget HTML kóddá alakító eszköz, amely lehetővé teszi, hogy egy olvasó-, és felhasználóbarát formátumban írj, a végén pedig HTML-ben exportáld az alkotásodat. A rendszert eredetileg John Gruber alkotta meg még 2004-ben, és hamar elterjedt lett az online publicisták körében, hiszen egy hagyományos szövegszerkesztőhöz képest nem látta el felesleges HTML kódokkal a kész szöveget, mégis tartalmazta az összes lényeges kiemelést, formázást és hivatkozást. A markdown tehát nem egy publikációs formátum, hanem egy szövegszerkesztési mód, amely külön nyelvezettel rendelkezik.

A markdownban való gépelésnek és szerkesztésnek egyik óriási előnye, hogy sosem kell felemelnünk a kezünket a billentyűzetről az egész szövegszerkesztési folyamat alatt, így még tovább tudjuk vele növelni a hatékonyságunkat, a produktivitásunkat. Ennek azonban az az ára, hogy különböző speciális jeleket kell megtanulnunk például a dőlt, a félkövér vagy az aláhúzott szöveg formázásához, bár ezek a parancsok rendkívül gyorsan elsajátíthatóak. Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan kell markdownban gépelni, mindenképpen látogasd meg az alábbi oldalt, ahol körülbelül 5 perc alatt megtanulható az egész rendszer használata.

Ha már megtanultuk, hogy mit is jelent “ezen a nyelven írni”, nincs más dolgunk, mint válogatni a szebbnél szebb markdown szerkesztő alkalmazások közül az App Store-ban.

Markdown a Mac-en

Mivel a cikkeim legnagyobb részben a MacBook Air számítógépemen írom, ezért a legfontosabb egy olyan Mac-es applikáció megtalálása volt, amely gyönyörű tipográfiával rendelkezik, nagyon gyors és egyszerű használni, valamint képes Dropboxba vagy iCloudba menteni. A döntésem előtt három különböző alkalmazást próbáltam ki, a Metaclassy csapata által készített Byword-öt, a Information Architects által készített iAWriter-t és a Writer Pro-t, ami az iAWriter továbbfejlesztett változata.

Byword

Screen Shot 2014-03-20 at 16.12.12

Számomra a Byword rendelkezett a legszebb tipográfiával, azonban sajnos nem támogatta a magyar helyesírás-ellenőrzést, így végső soron letöröltem. Ugyanakkor ezt leszámítva szinte hibátlan alkalmazás, hiszen az egyszerűséget szem előtt tartva mégis relatíve sok beállítási lehetőséggel rendelkezik a társaihoz képest, valamint az alkalmazásból már közvetlenül tudunk publikálni WordPress-re, Tumblr-re, Bloggerre és Evernote-ba.

Végül, de nem utolsó sorban a kedvenc funkcióm az alkalmazásban a “Fókusz mód” volt, amely nagy segítség abban, hogy tényleg semmi se terelje el a figyelmünket az írás során.

Az alkalmazás 9.99 dollárért megvásárolható a Mac App Store-ban, azonban az extra publikációs funkciókért további 4.99 dollárt kell fizetnünk.

[appstore id=”420212497″]

iA Writer

Ahogyan az előbb is említettem, mivel a Byword nem támogatta a magyar helyesírás-ellenőrzést a Mac számítógépemen, ezért fájó szívvel ugyan, de kénytelen voltam tovább keresgélni. A következő választásom az iA Writer volt.

writer-mac

Az iA Writer már közel sem rendelkezik olyan szép tipográfiával, mint az előbb említett Byword, bár ez igazán ízlés-függő, mert vannak ismerőseim, akik óriási rajongói a régi, hagyományos írógépet idéző betűtípusoknak, én azonban nem tartozom közéjük. Mivel a fejlesztők megpróbálták minél inkább leegyszerűsíteni az írás folyamatát, ezért mindenféle extra funkciót eltávolítottak az alkalmazásból, többek között a betűtípus megváltoztatásának lehetőségét is. Én ezen a ponton töröltem is az alkalmazást, mivel egész egyszerűen nem tetszett és nem tudott a szemem hozzászokni a szöveghez, amit éppen gépelek.

iawriter-586-267389

Az iA Writer esetén is adott azonban az iCloud-szinkronizáció, valamint a koncentrálást segítő fókusz mód. Az applikáció 4.99 dollárért megvásárolható a Mac App Store-ban.

[appstore id=”439623248″]

Writer Pro

A nyertes! Számomra a Writer Pro jelenti a fent említett Byword és iA Writer legjobb funkcióinak közös nevezőjét. Magyar nyelven sajnos nem használható az alkalmazás leghasznosabb funkciója, amely képes kategorizálni szófajok szerint a begépelt szövegünket, ezáltal segítve, hogy még választékosabban fogalmazzunk. Ugyanakkor támogatja a magyar helyesírás-ellenőrzést (akárcsak az iA Writer) és ez már elég volt a boldogsághoz. A betűtípus problémára a megoldást az jelentette, hogy mind a négy (Jegyzetek, Írás, Szerkesztés és Olvasás) szövegbeviteli mód más betűtípust használ, így kedvem szerint váltogathatom őket, bár a Szerkesztés módban használt a kedvencem. A keret nélküli ablak, a koncentrálást segítő mód és az ablak aktuális méretéhez igazodó betűméret ezek után már csak hab a tortán.

writerprogif

A Writer Pro egyetlen óriási hátránya az ára, hiszen 19.99 dollárba kerül, ami kifejezetten drágának minősül, főleg ha azt nézzük, hogy az alkalmazás legjobb és leglátványosabb funkciója magyar nyelven nem érhető el. Másrészt viszont, ha azt nézem, hogy már 134 darab cikket megírtam ebben az alkalmazásban, azt mondom, hogy megérte az árát, mert tényleg szinte nap, mint nap használom.

[appstore id=”775737590″]

Markdown az iOS-en

Az iOS esetén már nem próbáltam ki az összes fent említett alkalmazás iOS verzióját, mivel a magyar helyesírás sokkal jobban integrálva van az iOS-ben, ezért egyértelmű volt a döntésem a Byword mellett.

IMG_1588

Igaz, hogy csak nagyon ritkán, főként utazások alkalmával írok és jegyzetelek az iOS készülékeimen, azonban a Byword használata óta sokkal többet nyúlok cikkíráskor is az iPademhez.

Photo 245

A Byword az iOS esetén is hozza azt a letisztultságot és gyönyörű tipográfiát, amit a Mac-en már megszokhattunk. Óriási előnye a kiterjesztett billentyűzet, aminek a segítségével egyetlen érintéssel elérhetjük a markdownhoz szükséges különleges karaktereket.

Photo 246

Az elkészült szövegeinket szinkronizálhatjuk Dropboxon, illetve iCloudon keresztül is, de lehetőségünk van továbbá HTML-ként vagy PDF-ként is exportálni.

Véleményem szerint mindenképpen megéri az alkalmazás a 4.99 dolláros árát, amiért megkapjuk mind az iPhone, mind pedig az iPad verziót is az App Store-ból.

[appstore id=”482063361″]

Összegzés

Összességében tehát a Mac-es Writer Pro és az iOS-es Byword között találtam meg azt a harmóniát, amelyik a legjobban megfelel az elvárásaimnak és az igényeimnek. Tény, hogy a markdownban való gépeléshez kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, de ha azt nézem, hogy ezt a cikket is jelenleg a iPad készülékemen gépeltem (az egészet), majd a Mac-en már csak ellenőriztem és kiegészítettem a linkeket, sohasem térnék vissza a régi módszeremhez, amikor külön folyamat volt a gépelés, a szöveg másolása, kiemelése, ellenőrzése és a hivatkozások egyesével történő beillesztése. Most már csak annyi dolgom, hogy másolom a HTML kódot, beillesztem mellé a képeket is és már olvashatod is a legújabb cikkünket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Köszi a cikket, én is elkezdem használni ezeket.
    Az érdekelne még, hogy a WordPress-el hogy hozzátok össze a markdownt? Kell hozzá plugin?

  2. @Abel: Nem kell hozzá semmilyen plugin, egyszerűen csak exportálod HTML-ben a kész munkádat bármelyik fent említett alkalmazából és a másolt HTML kódot illeszted be a WordPress szerkesztőjébe ott, ahol a cikkeket is írod.

  3. Köszi! Ezt a Bywordot lehet kipróbálom. Mondjuk attól mindig agybajt kapok, hogy a nulla plusz tudással rendelkező Maces alkalmazás kétszer annyiba kerül, mint az iPades… 😀 Na nem sokkalom, mert szerintem a húsz dolcsi sem sok egy alkalmazásért, amivel dolgozik az ember, csak magával az elvvel van bajom.

  4. Az új AirMail levelező is támogatja ezt a funkciót.


Add a Comment