fbpx Skip to content

Az Apple tavaly év végén vezette be az EU országaiban a vásárlás utáni 14 napos elállási lehetőséget. Akkor jó páran temették a fejlesztőket, hogy sokan vissza fognak ezzel élni, megvásárolják a tartalmat, majd 14 napon belül visszakérik az árát. Hát, ez a gyakorlatban nem ilyen egyszerű.

app-store

Először tisztázzuk, miről is van szó. Ha valaki az App Store-ban tévedésből vásárol meg egy tartalmat, akkor 14 napon belül elállhat a szerződéstől és visszakapja a termék árát. „Jó magyar leleményességgel” rögtön jöttek a megjegyzések, hogy sokan megvesznek egy játékot, kijátsszák azt és 14 napon belül visszakérik az árát. Persze az Apple is gondolt erre, nem ilyen egyszerű a helyzet.

Volt olyan felhasználó, aki úgy döntött, hogy ez a 14 nap számára a kipróbálási időszak. 40 dollárért vásárolt alkalmazásokat és a 14 napos lehetőséggel élve visszaváltogatta azokat, így 25 dollárt vissza is kapott. Ez azonban feltűnt az Apple-nek és amikor a következő alkalmazást akarta megvásárolni, a lenti ablak ugrott fel neki.

give-up-return-policy-right

Azaz a vásárlással elismeri, hogy lemond a visszaváltás jogáról, azaz nem lehet töröltetni a vásárlást. Másik lehetőség esetén a felhasználó a Cancel gombra nyomva nem vesz semmit…

Az Apple egyébként az App Store Általános Szerződési Feltételeibe is belevette ezt:

Kivétel az elállási jog hatálya alól: Nem mondhatja vissza a digitális tartalomra leadott megrendelését, ha a tartalom leszállítása az Ön kérésére megkezdődött, és a kérés elküldésekor elfogadta, hogy a lemondási joga elvész.

Szóval a kiskapu bezárult, nem érdemes trükközni. Persze egyszer-kétszer lehet töröltetni a vásárlást, de nem szabad belőle rendszert csinálni. A korlátozásnak a fejlesztők örülhetnek a legjobban, nem kell aggódniuk a bevételük miatt.

Az egész visszatérítősdi újra rávilágít a próbaverziók meglétének vagy inkább meg nem létének a problémájára. Az Apple politikája szerint nem lehet próbaverziót készíteni egy alkalmazásból, így a fejlesztőnek két lehetősége marad: kedvcsinálónak készít egy lite verziót korlátozott funkcionalitással vagy freemiumként ingyen adja az alkalmazást, de a komoly tartalmat csak alkalmazáson belüli vásárlással lehet elérni.

A Google más utat választott. A Play Áruházban a vásárlás után két óra áll a felhasználó rendelkezésére az elálláshoz. Utána már csak a fejlesztőnél lehet reklamálni.

[poll id=”170″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. ezt azért nem értem és az “EU” mit szól ehhez?

  2. Ez azért érdekes, mert a 14 nap pl az adathordozós programoknál és az ételeknél kivétel, tehát ott elvileg nem lehet élni ezzel a joggal, így nem tudom, hogy a letöltős szoftvernél miért kéne (főleg, hogy újra letölteni nem tudja, viszont rajt marad az eszközein, és telepíteni is tudja)

  3. Eleg erdekes, nem ertem minek egyaltalan ez a visszaterites. Ha letoltotted es nem tetszik legalabb megtanulod, hogy maskor nezz jobban utana. Egyebkent szep dolog ez az Appletol hogy ilyet ajanl csak ahogy a cikk is irja gondolniuk kell a magyarokra is:D

  4. Én nem szaroznék az Apple helyében, minden fizetős letöltésnél elfogadtatnám. Ha meg véletlenül belenyúl valaki egy lehúzós appba (pl.spy call féleségek), azt lehetne egyszerűen jelenteni az apple felé, aki azonnal törölné az appot a storeból.

  5. Azért ez a 14 nap rendes az Apple-től. Nekem szükségem is volt már egy ilyenre. App storeban keresve 1 appot dobott ki semmi mást,semmi értékeléssel. Megvettem 2,49 $ vagy mi. Belépek semmi, szó szerinte 0 az app! Erre Google keresés a kiadó, az oldaluk linkje ki dobta a rendes appot ami ráadásul ingyenes volt. Szóval nem mindenki csal ráadásul arányaiban az iPhone tulajdonosok jóval többet költenek applikációkra.

  6. Sztem a google extra rendes ebböl a szempontból is, ja és az alkalmazottaknak tényleg van ingyen ebéd. 😀 Nem is egyszer szó nelkül kaptam refund-ot tőlük…szuper.(In-app purchase-re is)


Add a Comment