fbpx Skip to content

Pár napja mi is beszámoltunk arról, hogy a 9to5mac állítólag belső Apple-ös értesülések alapján elkészítette a már jó ideje pletykált 12 colos MacBook Air látványterveit. Martin Hajek 3D mester az ilyen pletykák alapján elég hamar gyönyörű, három dimenziós, valós helyszínekre behelyezett képekkel szokott jelentkezni, ahogyan ezt most is tette.

12air_hajek_cover

Ez az új MacBook Air állítólag ventilátor-mentes lesz, így a teljesen hangtalan üzemelést tud biztosítani, és az új, alacsony fogyasztású Intel processzornak hála nem is fog túlmelegedni. Ez persze ez a sebesség rovására megy, de egy ilyen gépet amúgy is inkább csak netezésre és hasonlókra találtak ki, nem videóvágásra.

12air_hajek4

Állítólag az új iPhone-ok és iPadek színeiben is elérhető lesz az új Air, így már a jól megszokott alumínium mellett az arany és az asztroszürke is helyet kap. A billentyűzet is átalakul, nem csak színben (az arany fehér billentyűzetet kaphat), hanem a gombok kiosztásában és a gombok közti távolságban is. Továbbá két oldalt a billentyűzet mellett már nem lesz hely, így az a készülék szélétől a széléig futhat.

12air_hajek9

A bekapcsoló gomb fura módon az Esc bal oldalára került, ami szerintem sok véletlen altatást fog eredményezni és nem is értem, miért nem maradhatott a helyén. Az arany színt kicsit erősnek érzem, de az asztroszürkével meg tudnék barátkozni egy 13-as retina MacBook Pro formájában.

12air_hajek8

Ahogyan ezeken a képeken is jól látszik, az új Air bizony eléggé port-hiányban szenved. Összesen 2 nyílás van rajta, egy 3,5 mm-es jack és egy USB 3.1 C-típusú csatlakozó. Az utóbbi lenne elvileg felelős a töltésért is, de a perifériákat is ezen keresztül tudnánk rá csatlakoztatni. Azon túl, hogy ez a port elvileg tényleg töltésre és nagy sebességű adatátvitelre is képes, bennem ellenérzéseket kelt, hiszen ezzel eléggé korlátozva lenne ez a gép.

12air_hajek5

Számomra ritka eset, hogy töltőt kellene kölcsön kérnem, de ezzel a géppel ez nem is lenne opció, illetve most akkor vagy mindenféle átalakítót kell mellette cipelni, vagy el kell dönteni, hogy rádugok-e egy USB-s eszközt vagy inkább töltöm a gépet. Egyes információk alapján akár 20 órát is képes lesz ez a gép üzemelni, szóval végülis megoldható, hogy egyszerre ne kelljen két dologra használni ez a portot, de így is muszáj lesz legalább egy normál USB átalakítót magunkkal cipelni.

12air_hajek7

A trackpad mérete nőni fog, viszont már nem lesz kattintható, de továbbra is használhatjuk tapizgatással és persze gesztusokkal. A hangszórók kialakítása szerintem eszméletlen csúnya (legalábbis ezen a látványterven), remélem, ha tényleg lesz egy ilyen gép valaha, akkor azon ez nem így lesz megoldva.

12air_hajek_end

Összességében, ha csak a dizájnt kell néznem, akkor tetszik a gép, bár biztos nem vennék, mert nekem szükségem van a Pro tudására, de mint már írtam, az asztroszürke kivitel eléggé megtetszett. A portok hiánya, illetve az ezzel járó kompromisszumok miatt kérdéses, kinek lenne ideális egy ilyen gép. Szerencsére ez egyelőre csak egy koncepció, még ha esetleg van is valóság alapja. További képeket Martin Hajek oldalán találhattok.

Neked hogy tetszik az új látványtervek alapján?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ipad helyett siman vennem

  2. Ez egy vicc

  3. “egyelőre”

  4. @Józsi: köszi, ezen átfutottam, javítva! 🙂

  5. Netezésre vagy négyszázezer forintért? Ha telne rá sem venném meg.

  6. Ez a kava a kijelzo korul igen cinkes,vagy novelnek kijelzot vagy kisebbre tennek…

  7. a design nagyon sok sebből vérzik 🙂 képtelenségnek tartom, hogy ez így megjelenjen …

  8. @baggins: Air nem csak internetezésre való. 😉 Persze, ha Core M-et tesznek bele, akkor csak arra lesz használható, de akkor meg aligha kerül 400 ezerbe.

  9. Kaptunk már ronda látványterv után ronda iPhone 6-ot, szóval ez is bejöhet. A billentyűzet kiosztása ritka szar, főleg a nyomorodott nyilaké és a bekapcsoló gomb helyzete. Egyelőre nem tetszik.


Add a Comment