fbpx Skip to content

Szilícium-völgy a tech-óriások beköltözése előtt vidéki gazdálkodók közkedvelt otthonaként szolgált, akik főként gyümölcstermesztésből és földművelésből éltek meg. Így volt ez Robert Glendenning esetében is, aki a Santa Clara völgyben telepedett le 1850-ben. Vásárolt egy kisebb földet: egy részét beépítette, a másik részét pedig gyümölcsfákkal telepítette be. Ez a kis vagyon az évtizedek során örökösről örökösre szállt. 1916-ban épült egy pajta is a telken, ami mindmáig stílszerűen a Glendenning-pajta nevet viseli.

SJM-BARN-12XX-01.jpg

A Glendenning család nem tudhatta előre,  hogy az a maroknyi föld, ahol letelepedtek, néhány évtizeddel később a tech cégek első számú célpontjává válik, ahol világot megreformáló termékeket fognak tömegszámra gyártani.

Az Apple a Varian Associates és a HP után harmadik volt a sorban, aki megkaparintotta azt a földbirtokot, ahol a Glendenning pajta is áll. Az Apple ennek a közelében kezdte megépíteni az új Campust, ami a 2004-ben műemlékké nyilvánított épület lebontásával járt volna, amennyiben nem találnak ki rá valami alternatív megoldást. Ezért Tim Cook és csapata úgy döntött, hogy megtartják a völgy képéhez és mezőgazdasági múltjához szorosan kapcsolódó pajtát, és az új Campus közelében fog neki otthont adni, ahol továbbra is látogatható marad a publikum számára is.

Közismert tény, hogy az Apple megszállottan pártolja a zöld, kevésbé természetkárosító beruházásokat, és szeretik is hangoztatni, ha egy elképzelésük megvalósul. Rendhagyó cikkünkben egy ilyen elképzelés kvázi “megvalósulásáról” olvashattok, mely szorosan kapcsolódik a talán valaha volt legnagyobb zöld beruházáshoz, az épülő Apple Campus 2-höz.

Mint ahogy már többször is említettük nektek, az Apple szorgosan építi új főhadiszállását, amely 2016-os befejezését követően több mint 12 ezer embernek biztosíthat új munkahelyet. Az épület leginkább egy csészealj formájú űrhajóra hasonlít, és a jelenleg fellelhető legmodernebb megoldásokkal lesz majd felszerelve. Tim Cook elképzelése szerint pedig mindez persze a lehető legzöldebb módon kerül megvalósításra, minél több zöld terület kialakításával, érintetlenül hagyásával. Akit érdekel, számos cikkünk született már az építkezés aktuális állapotáról, videókkal demonstrálva.

apple-spaceship-campus

Az építkezés során a lehető legnagyobb gondossággal elbontották a vörösfenyőből készült épületet, megszámozva minden deszkát, hogy a lehető legkönnyebben újra tudják majd építeni az építkezések befejezését követően. Ezen felül pedig még beszereztek némi nyersanyag-forrást is arra az esetre, ha az építkezés közben valamelyik elem véletlen megsérülne.

A HP is kiemelt odafigyeléssel bánt a pajtával még azelőtt, hogy az Apple felvásárolta volna a területet, birtoklásuk alatt teljesen felújították, új betonalapot és tetőszerkezetet kapott, majd jelentős részévé vált a cég közösségi életének, számos rendezvény helyszíne volt az egykori Glendenning farm “éléskamrája”.

Ha elkészülnek az építkezéssel és a pajta helyreállításával, a környéken ez lehet évtizedek után az első, valóban a rendeltetésének megfelelően használt pajta, amelyben sportfelszereléseket és kerti szerszámokat fognak majd tárolni, utóbbi pedig létszükséglet a Campust körülölelő zöldnövényzet gondozásához.

SJMN_NTMCASSIDY

Steve Jobs még a Campus 2 tervezésének időszakában elővezette, hogy szeretne a pajta közelében néhány barackfát ültetni: olyanokat, amelyeket még egykor Bernice Glendenning gondozott kislány korában a farmon, ezzel is tisztelegve az elődök előtt.

Láthatjuk, hogy az Apple továbbra is nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, a pajta megmentésével pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az egykori, farmerek által lakott völgy továbbra is emlékül szolgálja a jövő generációját egykori (és persze jelenlegi), természetes mivoltával.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Ha valami muemlek akkor azt nem is lehet lebontani…vagy en tudom rosszul?

  2. Egy regi pajta nem muemlek. Erzelmi erteke van egy 100 eves pajtanak, es ez tok jo hogy a vilag legnagyobb vallalata az uj super modern monstrum melle ezt meghagyta es apolja.

  3. @lvgaben:
    “ami a 2004-ben műemlékké nyilvánított épület lebontásával járt volna, amennyiben nem találnak ki rá valami alternatív megoldást.”
    erre gondolt pete66

  4. Igen pontosan arra gondoltam:) koszo sontii


Add a Comment