fbpx Skip to content

Szegény embert még az ág is húzza. Nem elég, hogy az orosz devizaválság miatt gyengül a forint és a magyar App Store-ban többet kell fizetni az euróban megállapított árakért, egy EU-s rendelet miatt az Apple módosítja a felszámított ÁFÁ százalékos mértékét is.

App Store

A fejlesztők minap kaptak kézhez egy levelet az Apple-től:

2015. január 1-től az alkalmazások esetén az EU-ban változik az ÁFA számítás százaléka. Az ÁFA ezentúl a vásárló lakhelye szerinti ország adószabálya szerint lesz meghatározva az eddigi egységes kezelés helyett. A fejlesztőket megillető rész számítása az ÁFÁ-val csökkentett összeg alapján történik.

Mit is jelent ez nekünk, magyaroknak?

Elvileg drágulhatnak az alkalmazások, mivel itthon 27%-os ÁFA van, míg az Apple a luxemburgi ÁFA mértékével, 15%-kal számolt a magyar App Store-ban történt vásárlások esetén (oda van bejegyezve az Apple EU-s iTunes cége). Az Apple bruttó összeget tett közzé, tehát a 0.89 eurós alkalmazásért tényleg ennyit kellett fizetni a vásárlónak. A cég ebből levonta a 15%-os ÁFÁ-t és a maradék összegen osztozott a fejlesztővel. Ha a 27%-os ÁFA lesz az irányadó, akkor mintegy 10%-kal drágulhatnak az appok, tehát 1 euró lesz, ami eddig 0.89 euró volt.

iTunesconnect

Persze az Apple számolhat másképpen is. Marad a 0.89 eurós ár, amiből már nem 15%-ot, hanem 27%-ot von le és ennek 70%-át kapja meg a fejlesztő. Ez azonban túl szép lenne, nem valószínű, hogy ez az árazási modell kerül bevezetésre.

Tehát aki vásárláson töri a fejét, jobban teszi, ha azt még az idén megejti.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Van elég pénze már az Applenek, érje be az új ócska telefonjain bekaszált monumentális haszonnal….
    Szóval jövőre sem veszünk.

  2. Még idén megveszem akkor igo-t szerintem

  3. Na várjunk: ha usa storeban vásárolok akkor nem számít ugye?

  4. Hasznosabb, ha Luxemburgé lesz az ÁFA mintha itthon stadiont építenek belőle -.-

  5. Brudav85, csak halkan kérdezem: ha így gondolod, akkor miért is jársz ide?

  6. @bigdadylacika: Valószínűleg nem IP alapján fogják nézni, hanem hogy melyik store-ban vásárolsz, tehát úgy megúszhatod.
    @MacFly: Fújhatnak itt még más szelek is, és akkor jól jöhet, hogy az áfa az országban marad. Persze makroszinten nem túl nagy tétel ez az egész.
    @Tamaci: Nem érted, ő csak a telefont veszi meg, onnantól pedig mindent warezol.
    Azt hiszem, ez a változtatás emelni fogja többek között az egyik népszerű EU-s szolgáltatónál levő VoIP előfizetésem díját is. 🙁


Add a Comment