fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Lizik Gábor küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

1_august_cimlap

Sziasztok, ma a tapasztalatunkat szeretnénk megosztani veletek az August zárral kapcsolatban, amit az irodánkban, a Sanoma MDC-nél szereltünk fel két hete. Röviden? Nagyon kényelmes és futurisztikus.

Hardver

2_beuzemeles

A zár egy kaliforniai cég két éves fejlesztésének a gyümölcse. A gyártó szerint az elemek több mint egy évig kitartanak. Nagyon odafigyeltek rá, hogy megbízható legyen a termék, mert ma divat a gyors fejlesztés a számítógépes programok területén és aztán jönnek folyamatosan a hibajavítások, de egy fizikai eszköz gyártásakor nem lehet visszahívni a készüléket és reszelgetni rajta, főleg akkor nem, ha ez az eszköz a lakásunk, irodánk biztonságáért felel.

A forma teljesen letisztult, egyértelmű. Úgy kell elképzelni, mint egy reteszt vagy a mosdókban használatos kétállású zárakat. Ha be se üzemeljük a készüléket, mechanikailag akkor is működik. Ha elfordítjuk az egyik irányban, bezár, ha a másikban, akkor kinyit. A zár sajnos nem kompatibilis az európai szabványokkal, úgyhogy mindenképp egyedi beszerelést igényel. Nálunk konkrétan 3 óra reszelés, fúrás, marás és állítgatás után sikerült beszerelni, rögzíteni. A probléma nem az Augusttal van, hanem az amerikai és európai zárak különbözőségével. Magának az August zárnak a felhelyezése az utolsó lépés, az a legegyszerűbb. Kívülről a zár teljesen ugyanúgy néz ki mint eddig. Kintről továbbra is nyitható kulcs segítségével, így akkor sincs baj, ha lemerül a zár.

Beüzemelés

3_app

A zár szabványos (4db AA) ceruzaelemekkel működik. Miután betettük az elemet, életre kel. Az Augustnak saját alkalmazása van, amit letöltve több zárat is hozzárendelhetünk a fiókunkhoz. Ha összekapcsolódott a készülékünkkel, akkor egy gyors kalibráció következik Bluetooth-on keresztül. Megkér az alkalmazás, hogy a két végállásba tekerjük a zárat. Ha ezzel végeztünk, már használhatjuk is.

“Kulcs másolás”

Ami az igazán nagy előnye a zárnak és ami megkülönbözteti a hagyományos társaitól, az a kulcs másolás, ebben az helyzetben a jogosultság adása. Jelen esetben megadtam a munkatársak telefonszámát a kontaktokból, akik kaptak egy SMS-t az app linkjével. Lehetőség van választani, hogy csak a zár nyitásához van jogosultsága az illetőnek, vagy a zár beállításait illetve a zár nyitási előzményeinek megtekintéséhez is. Letöltve az appot ők is regisztráltak egy August fiókot, majd a telefonszámuk alapján felismeri az app, hogy a mi zárunkhoz szeretnének regisztrálni.

Ez után egyértelmű az app használata. Egy darab óriási piros kör jelképezi a bezárt állapotú zárat, a zöld pedig a nyitottat. Megérintve az ellenkező állapotba vált a zár.

[appstore id=”648730592″]

A zár támogatja a Bluetooth LE-vel rendelkező készülékeket, így az iPhone-okat és az újabb androidos készülékeket is.

Ár

Az August az amerikai Apple Store-ban kapható nettó $250-ért. Egy amerikai zár, amivel kompatibilis az August, kint $10, itthon 18000 forintért találtam. A beszerelés költsége nálunk 12500 forint volt.

4_1

4_2

Mindezt egybevetve nem olcsó a megoldás egy hagyományos zárhoz hasonlítva, viszont ha a kényelmet nézzük, akkor nekünk nagyon bevált.

Használat

Egy tucat ember (12 fő) dolgozik nálunk az irodában és az üzemeltetési szabályzat miatt nem másolhattunk mindenkinek hagyományos kulcsot. A hagyományos kulcs leadása a portán pedig sokszor körülményes volt. Mivel több bejáraton keresztül is megközelíthető az iroda, ezért sokszor elkerültük egymást. Ebédidőben sokszor előfordult, hogy valaki csak kiment a konyhába és mire visszaért, addigra már zárva találta az irodát. Ha belépőkártyát nem vitt magával, akkor a portára se tudott kimenni felvenni a kulcsot.

Szóval nálunk megérte a befektetést a zár, elégedett felhasználói vagyunk. Sokkal kényelmesebbé vált az ajtónyitás, például most már akik kocsival jönnek, egyből jöhetnek fel, nem kell először a portára menniük és aztán az irodához. Így nincsenek reggel felesleges körök abból, hogy valaki már korábban felvette a kulcsot.

Ha bővül a létszámunk, akkor pedig egyszerűen adhatunk hozzáférést a zárhoz. A jogosultágokat lehet időhöz kötni: korlátlan, visszatérő vagy ideiglenes. Kérhetünk értesítést, ha valaki használta a zárat, valamint lehetőség van megadni egy zónát, amin belül automatikusan kinyit vagy bezár a zár. Az Everlock segítségével pedig ha elhagynánk a telefonunkat és a kulcs sincs nálunk, akkor egy másik készülékről bejelentkezve nyithatjuk ki a zárat.

Biztonság

6_biztonsag

Véleményem szerint ilyen irodaházakba, mint a miénk, a belső irodákhoz tökéletes választás egy ilyen zár, mivel nem a feltörhetetlenség a cél, hanem csak szeretnénk elzárni az értékeinket. Ha a lakásunk vagy házunk esetén megelégszünk mindössze egy egyponton záródó zárral, akkor ott is használhatjuk bátran.

Hiszem ha látom?

Gyere el jövő hét hétfőn (2014.12.15 18:00-tól) a Swift Meetup-ra és az előadás után megnézheted a saját szemeddel!

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. A zárás tényleg ilyen sokáig tart, mint ahogy az első videón látni?

  2. azthiszem erre meg sokaig nem lesz szuksegem 🙂

  3. Gyönyörűen kivitelezett részmegoldása a problémának. Lássuk csak:
    “Ebédidőben sokszor előfordult, hogy valaki csak kiment a konyhába és mire visszaért, addigra már zárva találta az irodát. Ha belépőkártyát nem vitt magával, akkor a portára se tudott kimenni felvenni a kulcsot.”
    Most akkor telefont kell vinni mindig a konyhába. Vagy belépőkártyát. 🙂
    Egy betanítható ujjlenyomatos rendszer jobb lenne, azt nem tudod véletlenül nem magaddal vinni.

  4. Itt a kényeg a “Gyere el jövő hét hétfőn (2014.12.15 18:00-tól) a Swift Meetup-ra és az előadás után megnézheted a saját szemeddel!”-en volt 😉
    rgbx +1 🙂

  5. pontosan, nálunk is cegben ujlenyomatos megoldas van plusz belehet lepni koddal is. igy ha valaki olyan megy oda akinek nincs lementve az ujja odadom neki kodot es be is tud menni. ez egy olyan megoldas hogy felvagjak vele, de nem praktikus ararol nem is beszelve. és lassitsa is az embert nagyon. kicsit sem eri meg szerintem a penzer

  6. @pAnk: Szia, ha jól tudom az új bluetooth szabvány már 100 méterről is működik, de ha csak 10 méterre a zártól veszed elő, már akkor is ki tudod nyitni mire odaérsz. Ugyanígy távolodva a zártól is van időd. A zár hangelzést ad, a telefon pedig rezeg egyet a sikeres bezáráskor, úgyhogy kapsz visszajelzést, hogy sikerült-e. Szóval válaszolva a kérdésedre, igen, pár másodperc mire bezár, de ez szerintem azért van, mert alvó állapotból fel kell keltenie a zárat, jogosultságot ellenőrizni ilyesmi…

  7. @rgbx: Mivel mobilfejlesztők vagyunk, ezért mi 1 percre se hagyjuk el a mobilunkat… 🙂 Az ujjlenyomatos zárakat nagyon könnyen lehet kinyitni, nézd meg a Mythbusters részét, ami erről szól. Egy sima fénymásolóval és egy filccel kinyitották az összes zárat. Nekünk tetszik a megoldás és mi úgy érezzük, megoldotta a problémánkat.

  8. @taky1974: Jól látod a lényeget. Máshol 10.000.- forintért mondanak általános infókat egy programozási nyelvről, vagy 80.000.- kérnek egy több részes oktatásért ebben a témában. Mi ingyen várunk benneteket.

  9. @glizik: gondolom akkor tudod hogy ez a rendszersem feltorhetetlen sott!
    arrol ne is beszeljunk ha az ember teloja lemerul…….
    ez a rendszer minden csak nem praktikus,ha ugy mukodne mint a keyless rendszerek autonal sokkal praktikusabb lenne de igy csak parasztvakitas!

  10. arrol nem is beszelve hogy a hatalmas bumszli miatt meg a kilincset is odafigyelve kell megfogni nehogy odacsipd az ujadat 🙂

  11. @glizik: Igen, pontosan tudom, hogy fénymásolt ujjlenyomattal ki lehet nyitni azokat a zárakat. Mit gondolsz, miért javasoltam? 😀 Komolyra fordítva a szót, nincs olyan zár, amit ne lehetne kinyitni párszáz forintos felszereléssel és némi felkészüléssel néhány másodperc alatt. Az egyszerű cilinderzárakat például speciális (de rém egyszerű) mintára reszelt kulccsal. Ha jól látom a rajzon, meg olvasom a leírásban, a kulccsal a fejlesztést követően is nyitható maradt…

  12. Csak azoknak szeretnem mondani, akik szerint tul draga, hogy egy rendes, 5 ponton zarodo zar, kilinccsel 12-20000Ft kozott van. Szoval ha berakod magadnak, nem is draga 🙂


Add a Comment