fbpx Skip to content

Az Apple nemrég közzétette a fejlesztők számára az Apple Watch-ról szóló dokumentációt, amely tartalmazza az új eszközre történő alkalmazások fejlesztéséhez szükséges technikai és design információkat.

overview-hero

Ebben a cikkben összefoglaltuk azokat a legfontosabb információkat, amelyek nekünk, mint felhasználóknak relevánsak és érdekesek lehetnek.

Az első és talán legfontosabb információ, hogy az Apple Watch alkalmazások nem különálló appok, hanem gyakorlatilag egyfajta kiegészítései a már jelenleg is meglévő iPhone-alkalmazásoknak, valamint a WatchKit sem nyújt túlságosan nagy szabadságot a fejlesztők számára, bár ez úgy néz ki, hogy a következő évben változni fog.

Szinte mindenhez szükség van egy iPhone-ra

Nyilván ez az információ nem nagy újdonság, hiszen ezt már szeptemberben is tudtuk az iPhone esemény után. “A Watch-alkalmazás fejlesztését a már meglévő iOS alkalmazásod mellett tudod elkezdeni, amelynek támogatnia kell az iPhone készülékeket.” Ez lényegében annak köszönhető, hogy a Watch összes teljesítménye az iPhone-ról érkezik, azaz amikor a felhasználó a Watch felületét használja, akkor az állandóan továbbítja az adatokat az iPhone felé, ahol az feldolgozásra kerül, majd visszaküldi megjelenítésre az eredményt az órának.

“Az Apple Watch-on futó app csak kiegészíti a már meglévő iOS-alkalmazásodat és nem helyettesíti azt.” Egyelőre egyedül csak a dátum, óra és időzítő funkciók használatához nincs szükség az iPhone kapcsolatra.

Ugyanakkor ha azt nézzük, ez remek hír is lehet, mivel az állandó frissítéshez nem lesz szükséges mindig a legújabb Apple Watch-ot megvásárolnunk, hiszen elég ha csak az iPhone készülékünket cseréljük le.

A sajtónyilatkozatból megtudtuk még továbbá azt is, hogy a natív alkalmazások a következő évtől lesznek elérhetőek, azt azonban még nem tudjuk, hogy a natív alkalmazások szintén a fentiekhez hasonló korlátozásokkal fognak rendelkezni vagy egy teljesen más folyamat szerint fognak működni.

apple_watch_size_fixed.0

Az Apple Watch “Retina kijelzőinek” felbontása

A UI-dokumentumok szerint a kisebbik, 38 milliméteres Apple Watch 272 x 340 képpontos kijelzővel fog érkezni, míg a nagyobbik, 42 milliméteres változat felbontása 312 x 390 lesz. A képarány pedig mindkét változat esetén azonos, 4:5 lesz.

Még több méretben elérhető lesz az óra a későbbiek során?

Az iOS esetén megszokott, fixen pozicionált elemektől eltérően a WatchKit objektumok a kijelző bal felső sarkából kiindulva automatikusan kitöltik a rendelkezésre álló teret, ezáltal óriási szabadságot adva az elrendezés tekintetében. Ez elég nagy könnyebbséget jelent majd a fejlesztők számára, főleg ha az Apple a későbbiekben úgy dönt, hogy újabb méretekkel bővíti a termékpalettáját.

apple_watch_notifications.0

Értesítések

Alapvetően kétféle értesítést különböztethetünk meg. A “Short Look” értesítés csak akkor látható rövid időre, amikor felemeled a karod, hogy rápillants az órádra, ekkor egy alkalmazás ikonja, neve és még egy rövid információ lesz olvasható. Ha a felhasználó elég ideig tartja felemelve a kezét – “egy pillanat múlva”, ahogyan az Apple említi a dokumentumában – az óra átvált a “Long Look” módra, ahol már sokkal több információt láthatunk, amelyeket mindenki magának testre is szabhat majd. A Long Look esetén az alkalmazás ikonja és neve a kijelző tetején jelenik meg, a többi információkhoz pedig elég majd csak egyszerűen tovább görgetnünk, ahol már olyan funkciókat is elérhetünk majd, mint a hozzászólás, kedvelés, vagy az adott értesítés elrejtése.

Glances (pillantások)

A Glances funkcióról is hallottunk már a bemutatón, most azonban már dokumentálva is megkaptuk ezeket az információkat. Az alkalmazások és az értesítések mellé a fejlesztőknek lehetőségük van egy úgynevezett Glances nézetet is készíteni, amelyek egy rövid összefoglaló információt jelentenek például az időjárásról, vagy a fennmaradó feladatainkról. Itt fontos, hogy az összes információ elférjen egyetlen kijelzőn görgetés és interaktivitás nélkül, de ezt a nézetet megérintve egyből az adott alkalmazásba kerülünk.

Nincsenek egyedi gesztusok

Az Apple Watch felhasználói felülete meglehetősen korlátozott az Apple által, azaz a vertikális mozdulatokkal az adott képernyőn mozoghatunk, a horizontális mozdulatokkal különböző lapok között navigálhatunk, a sima érintés pedig a ugyanúgy viselkedik, mint ahogyan azt már az iPhone esetén is megszokhattuk. Újdonság viszont a “force touch”, azaz az erőteljesebb érintés, amelynek a segítségével a kontextushoz igazodó menüt hozhatjuk elő, valamint a “digitális korona” gomb, amely nagyítást és a sokkal gyorsabb görgetést teszi lehetővé. A „szélről söprés” segítségével tudjuk majd elővarázsolni a Glances nézetet, valamint van még továbbá két fizikai gombunk is, egy Friends gomb, és egy Home gomb a digitális koronán.

mappppssss.0

Statikus, nem interaktív térképek

A beépített térkép eszközök gyakorlatilag csak képek formájában tudják megmutatni az adott helyzeteket, azonban ha már görgetni vagy pásztázni szeretnénk az adott térképen, akkor már a Térkép alkalmazást kell elindítanunk az órán.

Nincsenek videók

Az Apple Watch körülbelül 20MB-nyi képet tud a cache-ben tárolni, az összes többi adat betöltéséhez már szükség van a WatchKit segítségére, azaz a telefonunkra. Az animációk előre rendereltek lesznek, azaz körülbelül úgy kell őket elképzelni mint egy GIF. Videókat nem tud majd lejátszani az óra, de láttad fent a kijelző felbontását, ugye? Ki akarna ezen videót nézni?

Új betűtípus

Annak érdekében, hogy minden szöveg tökéletesen olvasható és éles legyen, az Apple egy új betűtípust is tervezett, amelyet San Francisco névvel láttak el. A San Francisco különlegessége, hogy nagyobb méret esetén a betűk kicsit szorosabban helyezkednek el egymáshoz képest, ezáltal kevesebb horizontális helyet foglalva, míg kisebb méret esetén nagyobb tér található a betűk között ezáltal könnyítve a szavak olvashatóságát.

A San Francisco két stílusban (Regular és Display) lesz elérhető, amelyek között a betűk méretének függvényében érdemes majd választani. Az új betűtípusokat az alábbi linken tudod letölteni és kipróbálni. (Az Apple-nek már 1984-ben is volt egy San Francisco nevű betűtípusa, amely egyike volt a Macintosh-on elérhető első betűtípusoknak.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. és bluetoothon fog kapcsolódni a telefonhoz, vagy hogyan?
    csak mert akkor megint csökken az üzemidő…

  2. @Köpeczi-Bócz Benjamin: a Bluetooth 4.0 LE nem fogyaszt annyit, hogy az számottevő legyen (elvégre low energy). a készülékek meg egyenesen arra vannak optimalizálva, hogy minden be legyen kapcsolva.

  3. Nagyon érdekes post volt, köszönjük. 🙂 Jó kis kütyü lesz ez, még ha nem is rajongok a viselhető eszközökért.
    Ennek a mondatnak azonban egy kicsit körmére kellene nézni: “Ki akarna bárki is ezen videót nézni?”

  4. tényleg jó kütyü lesz ez ha kiforja magát. épp ezért én inkabb megvárom az iwatch 2 ot, gondolom addigra rájon apple, hogy mi a helyes út

  5. Ha BT-t fog használni, akkor ha egy headset-et vagy autós kihangosítót is csatlakoztatni akarok az iPhonehoz, mi lesz? Elveszti majd az órával a kapcsolatot, vagy képes egyszerre 2 eszközhöz is kapcsolódni?

  6. Biztos jó lesz.De miért is van ennek értelme?

  7. Most is mukodik a pulzus merom es a headsetem is egymas mellett, nem para a tobb eszkoz bt-on ma mar. Szerencsere.


Add a Comment