fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Krisztián küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

AirServer_Universal_889x500px_1_1

Már régóta gondolkozom egy AirPlay-eszköz vásárlásán a család Apple eszközeinek PC-n és TV-n való tükrözéséhez (tükrözés=mirroring: a készülék kijelzőjén megjelenő képi és az ezekhez tartozó hanghatások más eszközre történő valós idejű továbbítása). Belegondoltam, hogy a mai mobiljátékok kínálta mezőnyben mekkora élményt kínálhat egy-egy remekbe szabott játék nagyobb kijelzőn való játszása.

Egyesek a “konzolminőségű”, vagy éppen a “lélegzetelállító” jelzőkkel illetik az ilyesféle szórakozást, jómagam azonban nem mennék ennyire végletekig, bár szó ami szó, a kis kijelzőn megszokott tartalomhoz képest valóban nagyszerű vizuális és hangélményt kínál a technológia. Nos, egy Apple-kompatibilis AirPlay eszköz, egy Apple TV beszerzése magához a készülék árához képest nem rúg nagy összegre. Persze a többi periféria megléte is fontos, gondolok itt egy LED/LCD TV-re vagy egy erősebb vassal rendelkező desktop/laptopra – egy Woody Allan idézet ugrott be erről: “Ha lenne itthon sonka, csinálhatnánk sonkás-tojást, ha lenne itthon néhány tojás…”

Mégis úgy gondoltam, előtte nem árt egy kicsit tesztelni ezt a vívmányt. Rövid böngészés után ráakadtam egy AirServer nevű alkalmazásra, amelyet a PC-re telepítve, majd ott konfigurálva máris AirPlay-képessé tehető bármely Win7/Win8/Mac, illetve Miracast-képessé bármely Win8/Mac rendszerű gép. Rendkívül egyszerű procedúra és az egy hetes próbaverzió telepítése után nem kíméltem az alkalmazást, gyorsan neki is estem.

Ehhez először az ugyanazon a Wi-Fi hálózaton lévő eszközt kellett a Vezérlőközpont AirPlay gombjával csatlakoztatni, amelyet követően pár másodperces várakozás után máris megjelent a készülékem kijelzője a számítógép monitorján. Meglepő módon minden rögtön működött, gyorsan teszteltem hát pár játékkal.

Azt hiszem, a játék fejlesztőnek kell kompatibilissé tenni az alkalmazást ezen technológiára, de az általam próbált játékoknál nem volt gond. A Real Racing 3-nál éreztem talán, hogy kifejezetten felkészítették a játékot erre, hiszen játék közben csak a számítógép kijelzőjén folyt az akció, miközben a telefon kijelzője sötét volt, kevésbé zavarva ezzel a játékot.

AirServer_02

A játék továbbra is a giroszkóp segítégével irányítható legrealisztikusabban, nagyon vagány érzés mintegy kormánykerékként használni a készüléket, miközben nem kell ránézni a kis kijelzőre. Késlekedés (lag) nem tapasztalható, a játékélmény kiváló. A többi (még nem AirPlay-kompatibilis) játéknál annyi a különbség, hogy maga az akció a kis kijelzőn is látható, talán kevésbé lenne zavaró, ha csak kontrollerként lenne használható ilyenkor az érintőképernyő, talán még az írányítógombok is jobbak és nagyobbak lennének, ha teljes kijelzőn lehetne őket használni.

Nem volt azonban fura például a FIFA 15 UT használatakor, mert szinte már vakon tudtam irányítani a játékot, persze nem kevés iOS-es FIFA tapasztalattal a hátam mögött ez alap.

AirServer_04

Hasonlóképpen eredeti minőségű grafika érhető el a GTA San Andreas játékban is, brutál jó érzés giroszkóppal irányítani a járműveket.

AirServer_03

Grafikailag nincs panasz, a hanghatások viszont – talán szükségtelen is megemlíteni, de – nagyságrendekkel jobbak, pláne sztereóban! Különösen nagy játékélmény jelentett épp a sztereó hangzás miatt a The Walking Dead: The Game első és második része.

AirServer_01

A gyári alkalmazások is jól használhatóak, legjobban talán a képek és videók szerelmesei fognak örülni, a készüléken tárolt tartalmak rendkívül gyorsan és eredeti minőségben láthatóak a számítógép monitorán. Az iPhone 6-om videói zökkenőmentesen megjelentek, élmény volt őket visszanézni nagy kijelzőn. Smart TV-ken fotó- és videólejátszásra az App Store-ból ingyenesen letölthető iMediashare nevű alkalmazás kompromisszumok árán azért eddig is használható volt AirPlay-átjátszó használata nélkül is.

Summa summarum: egy igen értékes és hiánypótló alkalmazásba botlottam, mindenképp megér egy próbát, hogy aztán az egy hét lejárta után az örök licenszért járó $15-t kicsengetve tovább élvezhessük mobiltartalmaink számítógépre való tükrözését.

Letöltés: http://www.airserver.com/download

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Nekem össze vissza akad, a hangok sokszor 1mp-et késnek a játékokban, pixeles, rossz minőségű a kép.. Ez nem “instant get”, látszik hogy nem Apple. Töröltem is egyből.

  2. plex-et is tesztelhetne valaki es leirhatna pontosan a telepitest!

  3. En is kiprobaltam. Nalam tokeletesen mukodott.

  4. Nekem is akad a real racingnel.a verseny elindult mig a monitoron meg versenybalaszto kep volt.tesztnek kiprobaltam egy "noname" natrkot na az meg tenyleg pieles es szinten akad de csak picit…regota gondolkodom apple tv-n csak nem akarok ra Nnyit kolteni

  5. Én fél éve Reflector-t használok, még nem volt vele gond.

  6. És Tv-re hogyan tükrözi?

  7. @dakota69: “Smart TV-ken fotó- és videólejátszásra az App Store-ból ingyenesen letölthető iMediashare nevű alkalmazás […]”, játékokhoz nyilván ez nem jó.

  8. Nekem nem megy… I7 4790k semmit nem csinál pedig a szifonblátja a pc-t de tükrözésnék nem csinál semmit…

  9. @zeharom: próbáld meg kikapcsolni a tűzfalat

  10. A leghülyébb tanács amit valaha hallottam hogy KAPCSOLD KI A TŰZFALAT! @zehoran

  11. @megatrack: én Eset vírusirtó és tűzfalat használok és ugyan az a problémám volt mint zeharom- nak, sőt még a Windows vagy az Eset program rá is kérdezett hogy be-e akarom tenni a kivételek közé és rányomtam hogy igen, de mégsem működött, a telefon felismerte a számítógépet de nemtörtént semmi, így letiltottam a tűzfalat és minden ment. Úgyhogy legyszíves neírd azt hogy hülyeség mert nekem megoldotta a problémát.

  12. Esetleg még a Reflectort meg lehet próbálni, ha ez nem megy.
    Bár iPhone 6-ot még nem támogat

  13. Kipróbáltam, jól működik, nekem bejön. 😀 (5S)

  14. Az h akad vagy nem a wifi halozat sebessegetol fugg. Nalam upc ruter van. Apple tvre tukrozve 2.4ghzen hasznalhatatlan de 5ghzre allitva tokeletes. 54megabittes ruterrel ne is probalkozzatok.

  15. Működik, de a képernyőtapogatós appokat nem igazán lehet a képernyőre nézés nélkül használni. A nem AirPlay kompatibilis játékoknál meg a döntögetős irányítás közben forgatja a képet is, ami általában nem kikapcsolható (pl. Gangstar Vegas), ezért a nagy képernyőn gyomorforgató lesz a látvány. A YouTube lejátszást sem sikerült kirakni rá, se az AirServerrel, se a Reflectorral. Egyébként a sebesség elfogadható, némelyik játékban viszont késett a hang elég sokat (pl. Dumb Ways to Die).

  16. nekem nem jelenit emg vizuális tartalmat, csak a zenéket, de azt ki is írja a windows értesítési sáv.
    iphone 4s / windows 7


Add a Comment