Apple: a Safarit használd, ne a Chrome-ot vagy a Firefoxot!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csaknem két hete jelent meg az OS X legújabb verziója, a Yosemite. A rendszerrel együtt érkezett a Safari böngésző legújabb verziója is, mely már a 8-as verziószámot kapta. Az Apple azt javasolja felhasználóinak, hogy ezt használják, ne a konkurens Chrome-ot vagy a Firefoxot.

Safarikezdo

Az Apple a legutóbbi iPad-bemutatón szót ejtett a Yosemite-ről és a Safariról is. Kiemelték, hogy komoly módosításokat eszközöltek a kódban, így a böngésző sokkal gyorsabb lett a rivális Chrome-nál és a Firefoxnál is.

A Safari designban is komoly ráncfelvarráson ment keresztül. Így például alapértelmezésben nem látsznak a Kedvencek és lehetőség van csempeszerűen egyszerre látni az összes nyitott lapot is úgy, ahogy iOS-en.

safaritabs

Módosították a JavaScript motorját is és energiatakarékosabb technológiákat építettek bele, így a Safari gyorsabb és akksikímélőbb lett. A böngésző támogatja a Handoffot és Continuity-t is, így a felhasználónak lehetősége van a Mac-en elkezdett böngészést iOS eszközön folytatni (vagy fordítva).

Az Apple a legfrissebb Safariban biztonsági fejlesztéseket is bemutatott. Így például van benne DuckDuckGo támogatás (követés nélküli keresés) és a Privát ablakokat már fülenként kezeli, ennek folyományaként egyszerre lehet nyitva privát és nem privát fül is.

A CNET tesztelésnek vetette alá a fenti három böngészőt és megállapította, hogy a JetStream, a Speedometer és a JSBench tesztjein valóban jobban teljesít az almás cég böngészője. A 8-as verzió JetStreamnél a Safari 7-hez képest 81%-kal, a Speedometernél pedig 89%-kal teljesített jobban. Elvégezték a Google Octane és a Mozilla Kraken tesztjét is, azonban ott a Safari már lemaradt. De ez nem meglepő, mivel nem lehet olyan böngészőt készíteni, amely a való világ összes kihívásának megfelel.

safaribenchmarks-800x542

Szóval az Apple számtalan újítást épített bele böngészőjébe, így „zokon veszik”, ha valaki mégis más böngészőt használ. Több felhasználó jelezte, hogy a Yosemite telepítése után először indítva a Chrome-ot vagy a Firefoxot, a következő interaktív értesítés ugrik fel neki:

trythenewsafari

Szóval nyomják a Safarit. Jómagam vegyes érzelmekkel vagyok az új verzió iránt. Nem nagyon érzem, hogy gyorsabb lenne, időnként akadozik és láthatóan több memóriát is eszik. Pedig ennek a böngészőnek kellene lenni a legjobbnak, hiszen az Apple-nél a szoftvernek és a hardvernek szimbiózisban kellene élnie egymással. Jóval kevesebb hardverre kell optimalizálniuk, mint például a Windowsnál. Remélhetőleg a 10.10.1-ben javítanak a problémákon.

Ti mit tapasztaltok? Tényleg annyira jobb lett a Safari, mint amennyire az Apple állítja?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Határozottan jobb lett. Mountain Lion óta elcsábultam, és Chrome-ot használtam, de a Yosemite óta vissza tértem a Safarihoz, és érezhetően gyorsabb, mint régen volt.

 2. Igen határozottan gyorsabb és stabilabb! Ráadásul szerintem jóval kevesebben magát használtál mint például a Chrome! A design és a könyvjelző kezelés ezerszer szebb és hatékonyabb! Én nagyon megvagyok vele elégedve! Most először használom a Safarit mert előtte én is mindig Chrome-ot használtam. Szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia legalább. Viszont én már nem fogok visszatérni a Chrome-hoz, ha csak valamit nagyon el nem rontanak a későbbiekben!

 3. A probléma még mindig a sokat szidott flash…
  Én is szívből gyűlölöm, de sok helyen nem lehet megkerülni, olyan isten meg nincs, hogy telepítsem.
  Oldják meg, mint chrome-ban, akkor majd visszatérek.

 4. @talamasca: tudtommal a Chrome-ban beépített flash van, tehát gyakorlatilag van flash a gépeden. plusz nem tudom, jelenleg is így van-e, de nálam korábban több száz MB méretre nőtt a Chrome mappája, mert a frissítések után a korábbi verziót nem törölte le valamiért. nekem egyáltalán nincs fent flash. ha egy weboldalt 2014-ben nem lehet “flashteleníteni”, akkor annak a weboldalnak a tartalma nem érdekel. (külön disznóság, amikor egyes oldalak amúgy működnek flash nélkül is, ha a user-agent mondjuk iPad.)

 5. Nekem továbbra is az a bajom, hogy a kinyitott füleket elfelejti. Ez a verzió is! Opera viszont nem.
  Ezt miért nem lehet javítani? Érthetetlen ez is…

 6. Valóban jó lenne, nekem egy gondom van vele, az online filmek lejátszóit nem tudom fullscreen-re váltani.
  A chrome-ban ez nem probléma. Ez vajon miért van?

 7. Az Apple notóriusan hajlamos a Safari teljesítményét (sebességét) kicsit szebbnek beállítani, mint amilyen az valójában. Az általam rengeteget idézett “Miért lassúak a mobilos webappok” cikkben (klikk) például egy hasonló “a Safari X-szer gyorsabb az Y böngészőnél” füllentésen kapják rajta az Apple-t. Nyilván szép és jó a Safari, de szerintem kifejezetten unprofesszionális lenne az Apple részéről, ha átmennének Microsoftba (“ennek a zódalnakaző megtekintéséhez tőccsedlea Zinternetexplórertot!”).

 8. Koszi, megvan. Nekem is angolon van a nyelv, de atallitottam magyarra csak hogy megnezzem hogy forditottak le… :D
  "Asztali gepekhez keszult webhely kerese"
  Akkor gondolom olyan opcio nincs hogy egyszer beallitom hogy alapbol ugy kerjen minden webhelyet.

 9. Régóta Safarit használok, de a másik kettő is telepítve van, viszont Mac-en egyértelműen a Safari a nyerő. Gördülékenyebb a használat és energiatakarékosabb mint a Chrome, vagy a Firefox. A flash viszont engem is bosszant, pedig sokat használom a YouTube5 kiegészítőt is. A Chrome szerintem semmivel nem jobb flash helyett, ahogy látom több erőforrást igényel.

 10. Safari-ban link megnyitása új tab-on
  Olyan lehetőséget szeretnék, hogy ha rákattintok, akkor csak egy új tab-ot nyit és nem egy új ablakot?
  “Terminal-ba az alábbi parancsot (miközben nem fut a Safari):
  defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true”
  Mac Book Yosemite

 11. Safari-ban link megnyitása új tab-on
  Olyan lehetőséget szeretnék, hogy ha rákattintok, akkor csak egy új tab-ot nyit és nem egy új ablakot?
  “Terminal-ba az alábbi parancsot (miközben nem fut a Safari):
  defaults write com.apple.Safari TargetedClicksCreateTabs -bool true”
  Sajnos nem működik!
  Mac Book Yosemite

 12. @Jadeye: Köszönöm a gyors választ4!
  Bocs rosszul fogalmaztam.
  A cmd lenyomása nélkül csak egy kattintásra szeretném megnyitni az oldalt új Tab-on (pl a kedvencek könyvjelzőmet)

 13. Sziasztok!
  Tudja valaki, hogy tudom beilleszteni a Safariba a mai dátumot és időt egy billentyűkombinációval?
  A WordService programot telepítettem minden appban működik csak a Safariban nem!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!