Beépített SIM kártyával érkeznek az új iPad Air 2 modellek

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogyan az Apple honlapján is olvashatjuk, az új iPad Air 2 Wi-Fi + Cellular készülékek előre behelyezett, úgynevezett szoftveres Apple SIM kártyával kerülnek majd a boltokba, így a vásárlás után a felhasználó szabadon eldöntheti, hogy melyik szolgáltatónál is szeretne internet előfizetést kötni.

screen-shot-2014-10-16-at-3-15-08-pm

Az Apple ezen lépésével nem kicsit kavarta fel az állóvizet az egész mobilos iparában, hiszen ezen technológia bevezetésével elképzelhető, hogy nem lesz többé szükségünk a jó öreg SIM kártyára, sőt a számhordozás is lehet, hogy csak percek kérdése lesz az online felületeknek hála, ráadásul a készüléklopások ellen is hasznos lehet.

Tény, hogy az eddigiek során sem voltak kétéves szerződéssel korlátozva a felhasználók az iPad vásárlása esetén ellentétben az iPhone vásárlások többségével, a szoftveres SIM kártya megoldásnak hála azonban hamarosan megszűnhetnek majd a hosszú, több éves szerződések és a több órás sorban állás és papírmunka a szolgáltatóknál.

iPad-Air-2-ios-8-1024x662

Az Apple körülbelül már 4 éve dolgozik ezen a technológián az egyik legnagyobb SIM-gyártóval, a Gemaltóval közösen. A szoftveres SIM gyakorlatilag nem más, mint egy beágyazott chip a készülékekben, amely egy újraírható flash-memóriával és egy nem írható ROM területtel rendelkezik. Ez a nem írható ROM tartalmaz minden olyan információt, ami a készülékkel, annak azonosítójával és a biztonsággal kapcsolatos, ami pedig szolgáltatóspecifikus, az az újraírható flash memóriában kerül tárolásra, ezáltal lehetővé téve a szolgáltatók közötti átjárhatóságot.

iPad-Air-2-gold-game

A titkosítási rendszer szempontjából ez az újfajta szoftveres SIM ugyanazokat a folyamatokat végzi, mint a hagyományos SIM kártyák, ebből kifolyólag tehát a szolgáltatóváltás nem igényel semmiféle cserét, így nincs miért bemenni az adott szolgáltatóhoz. Ebből szempontból a megoldás tehát elég hasonló a CDMA-alapú hálozatok megszemélyesítési megoldásához, ahol egyáltalán nincs szükség SIM-re, a készüléket pedig szintén szoftveresen “kötik” az adott hálózathoz. Különbség azonban, hogy CDMA-hálózatok eseténben történő szolgáltatóváltás még így is jóval bonyolultabb folyamat, mint amit az Apple legutóbb létrehozott.

iPad-Air-2-gray-back-camera-1024x357

Ez a típusú szoftveres SIM megoldás egyelőre még csak az Egyesült Államokban valamint az Egyesült Királyságban megvásárolható iPad Air 2 készülékekben lesz elérhető, a felhasználók pedig az AT&T, a Sprint, a T-Mobile és az EE szolgáltató csomagjai közül választhatnak majd ilyen módon az új készülékek megvásárlása után.

Az utazások során is kényelmesebbé válhat ezáltal a közeljövőben az internet csomagok igénylése abban az esetben, ha több szolgáltató is támogatná az Apple ezen elképzelését és lehetne igényelni akár egy vagy két hétre is internetcsomagot egyenesen az iPad készülékünkön anélkül, hogy egy helyi szolgáltatóhoz be kéne mennünk.

iPad-Air-2-gold-back-camera

Érdekes, hogy ezt az új megoldást tegnap szinte teljesen “elfelejtették” elmondani a színpadon, ugyanakkor kétségtelen, hogy a szoftveres SIM hatalmas változásokat fog okozni a piacon, ahol a már több éve berögzült szokások változhatnak meg gyökeresen. Ehhez persze szükség van ahhoz is, hogy a többi szolgáltató is nyitott legyen erre a megoldásra és ne a szerződésekkel, hanem valóban a minőségi szolgáltatásaikkal és versenyképes áraikkal győzzék meg a fogyasztókat.

Képzeljük csak el, hogy milyen lesz, hogy ha az iPhone készülékekben is implementálásra kerül majd ez a technológia világszerte!

Arról jelenleg még nincs információnk, hogy a szoftveres SIM kártyával ellátott iPadek esetén lesz-e lehetőség a hagyományos kártyák használatára (például egy külföldi utazás alkalmával).

Ezek még érdekelhetnek:


 1. “az új megoldást tegnap szinte egyáltalán “elfelejtették” elmondani”

  hogy is??
  szinte elfelejtették…
  vagy “egyáltalán nem részletezték”…. ilyesmi

 2. pár éve olvasgattam róla, hogy el akarják felejteni a sim_kártyákat 🙂 de ha jól emlékszem akkor a Francia Telekom megvétózta ezt … erre besunnyognak a hátsó ajtón 🙂 tetszik … remélem tudják mit csinálnak és sikerül is nekik …

 3. @draft: kulfoldi kezben van az osszes…

  Nagyon tetszik a dolog! Regota vagyom egy olyanra, hogy utazasok soran ne legyen mar szivas semmilyen mobil dolog. EU-ban lassan megoldodik (talan), de az USA-ba vagy mashova kiruccanva, csak atbokom, hogy az ottani kartyamat akarom hasznalni. Apple Pay, Apple SIM, talan az Apple Watch is… nem szaroznak iden a dolgok megreformalasaval 😀

 4. Igen ez az APPLE (: es az oszes tobi ami kb. 1 2 even belul ha nem hamarab kb. ctrl+c + ctrl+v lesz mert masok nem tudnak gondolkodni lapra teni es megvalositani hanem megvarjuk meg mas kifejleszti mi meg lemasojuk ((:

 5. Most tényleg azt gondoljátok hogy ez a dolog azon múlik hogy a SIM kártya beépített vagy nem????
  Gondolkodjatok már egy kicsit. A nem beépített SIM kártyát sem lenne kötelező cserélni. Csupán technikai dolog lenne hogy működjön máshol, másik szolgáltatónál is. (mint ahogy roamin esetén működik is, na hát kb. ennyi lenne megoldani országon belül is…)

 6. Ha jól értelmezem, akkor ebből kifolyólag az Amerikából 4G-s air2 rendelés az nem működik. Vagy ettől ugyan úgy működhet magyar SIM-mel? Előre is köszi a segítséget!!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!