fbpx Skip to content

Amikor Steve Jobs 2011. augusztus 24-én lemondott vezetői pozíciójáról, a cég jövője nem volt biztos. A technológiai óriás csupán hetekkel korábban vált a világ legértékesebb cégévé, köszönhetően az évtized olyan, elképesztően sikeres, új termékeinek, mint az iPod, iPhone és az iPad. A korszakalkotó eszközök szinte egytől-egyig Jobs nevéhez köthetők, ebből kifolyólag mind a vásárlók, mind a Wall Street elemzői kételkedtek, hogy Tim Cook, a finom beszédű utód, képes lesz-e továbbvinni az Apple-t a kitaposott úton.

timcook

3 év elteltével bátran kimondhatjuk, Cook bizonyította, hogy a benne kételkedőknek nem volt igaza. A múlt héten Tim nem akármilyen évfordulós ajándékot kapott, amikor az Apple részvények ára rekordot döntött, köszönhetően az erős negyedéves jelentéseknek és az iPhone 6 körüli várakozásnak, mely minden bizonnyal a következő sajtóeseményen kerül bemutatásra szeptember 9-én. Az esemény élőben követhető lesz itt a blogon.

A tovább mögött elolvashatjátok a négy legfontosabb változást, mely Cook vezetése alatt történt.

Csak Cook mehetett Kínába

Steve Jobs-ról híresen köztudott volt, hogy soha nem látogatott Kínába, mialatt az Apple vezetője volt – ez Tim Cook feladata volt, mint a cég vezető operációs igazgatója, mielőtt Steve lemondott. Mint vezérigazgató, Cook ezen ügyeket saját kezébe vette. Az elmúlt évek alatt több alkalommal járt a világ legnépesebb országában, ahol kormányzati tisztviselőkkel találkozott és az Apple által is használt gyárakat látogatott meg. A látogatásoknál sokkal fontosabb lépés volt tavaly, a China Mobile-lal – a világ legnagyobb mobilkommunikációs cégével – az iPhone árusításáról kötött megállapodás. Az Apple Kínára fordított figyelme szépen kifizetődött. Napjainkban Kína messze az Apple leggyorsabban növekvő piaca, az elmúlt negyedévben 5.9 milliárd dolláros árbevételt generálva.

A vállalat értékének feltornászása részvény visszavásárlással

A befektetők régóta hangoztatták, hogy az Apple-nek jobban ki kellene használnia hatalmas, 160 milliárd dolláros készpénzállományát. Jobs nem foglalkozott Warren Buffet részvény-visszavásárlási javaslataival, de Cook elindított egy 90 milliárd dolláros visszavásárlási programot. Az ilyen lépések boldoggá teszik a befektetőket azáltal, hogy pénzt kapnak, ugyanakkor fejlesztik a vállalat pénzügyi állapotát, növelve az egy részvényen való hasznot. A visszavásárlási terv, mely idén kibővítésre került, átsegítette az Apple-t a 2012-es rekordmagas részványárfolyam után bekövetkezett zuhanást követő időszakon.

A Bloomberg elemzői szerint a cég 25%-os részvényár-növekedése, amely a 18 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlás utáni első negyedévben történt, a lehető legjobb teljesítmény egy visszavásárlási programot követően.

“Kétség nem fér hozzá, hogy Cook felismertea tény, miszerint Kína lesz az Apple első számú piaca” – írta a Forrester elemzője, Thomas Husson emailben a Time magazinnak.

Az Apple fő termékeinek változatosabbá tétele

Az Apple anyagi sikerének egyik fő pontja, hogy a gyártó egy viszonylag kicsit termékpalettát értékesít hatalmas méretekben. Cook kicsit eltért ettől a stratégiától az iPad mini és az iPhone 5c bemutatásával, melyek kisebb/olcsóbb alternatívát kínálnak a cég zászlóshajónak számító készülékei mellett. Ugyan kimutatásaiban az Apple nem bontotta le az iPad és iPhone termékvonalat, a Fiksu mobilmarketing cég elemzései szerint az iPad mini volt a második legtöbbet használt iPad idén áprilisban. Ennél lenyűgözöbb, hogy Cook képes volt az Apple haszonkulcsát elképesztő magasan tartani úgy, hogy az előállítási költségek növekedtek az új termékeknek köszönhetően.

“Jobs rengeteg energiát fektetett olyan saját termékek házon belüli fejlesztésére mint az iPad és az iPhone,” – mondta Bill Kreher, az Edward Jones elemzője. “Cook képes volt volt kibővíteni ezen termékek elérhetőségét, növelve a jövedelmezőséget.”

Felvásárlások és partnerségi megegyezések

A Jobs-korszak alatt is történt néhány felvásárlás, amik általánosságban kicsik voltak. A Crunchbase szerint Cook viszont 23 céget vásárolt fel, mióta átvette a gyeplőt. Ugyanakkor egyik tranzakció sem vert akkora hullámokat, mint a Beats Electronics 3 milliárd dolláros tranzakciója, mely vagy azt bizonyítja, hogy az Apple elvesztette a kreativitáshoz szükséges szikrát, vagy pedig azt, ami inkább helytálló, hogy ez egy rendkívül okos fevásárlása-felfogadása a Beats mögött álló zenei és marketing szakembereknek. A felvásárlás főként azt mutatta meg, hogy Cook nem esik kétségbe, ha a cupertinói főhadiszálláson kívülről kell neki segítséget hozni. Ezt bizonyítandó, nem kell messzebbre tekintenünk, mint a nemrég bejelentett, korábbi versenytárs IBM-mel kötött megállapodás nagyvállalati programcsomagok iOS eszközökre történő megjelenéséről.

Tévedésbe ne essünk – a befektetők még mindig sürgetik Cookot, hogy bemutasson egy, az iPhone-hoz és iPadhez fogható, forradalmi terméket. Latolgatják, hogy az Apple valamikor be fog jelenteni egy okosórát (karkötőt), esetleg egy fizetős TV-szolgáltatást, így felvéve a versenyt az amerikai kábelszolgáltatókkal. A növekvő, mindig magas iPhone eladási mutatók és a visszavásárlási program által megtömött befektetői zsebeknek köszönhetően úgy tűnik, a Wall Street elégedett az Apple haladási irányával.

“Tiétek volt Steve Jobs, az innovátor, a látnok, és most a tiétek Tim Cook, az üzlet jó pásztora és egy kiváló végrehajtó.” – fogalmazott Kreher.

(Forrás: Time.com)

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Csak az a baj, hogy Jobs idején az Apple szenzációs új termékei okán piacbezető volt, ma pedig kullog a piac után, néhány évvel később bevezetve a többiek újítása ír.

  2. @vjan: ha a piac bevezet egy gyakorlatilag használhatatlan, pusztán az elsőség kedvéért kidobott terméket, majd az Apple, “kullogva a piac után” kiad belőle egy használhatóbb dolgot, akkor te melyiket választanád? 😉


Add a Comment