fbpx Skip to content

Az elmúlt napokban újabb fotók kerültek napvilágra, ám ezúttal nem a legújabb iPhone készüléket próbálták lencsevégre kapni, hanem egy új típusú, mindkét végén teljes mértékben megfordítható Lightning-USB kábelt.

Lightning-cable-reversible-USB-NowhereElse-001

A Lightning csatlakozóval ellátott USB-kábelek iOS készülékünk felőli oldala már eddig is teljes mértékben megfordítható volt, azonban úgy tűnik, nemsokára a számítógépünk felőli részen sem kell többet szenvednünk azzal, hogy melyik oldalával csatlakoztatjuk azokat.

Az USB Promoter Group még decemberben mutatta be a legújabb, C típusú USB 3.1 (USB 3.1 Type-C) specifikációját. Lassan a hagyományos USB-csatlakozók értelmüket vesztik, hiszen az olyan új típusú megoldások, mint például a Lightning kábelek sokkal kisebbek, vékonyabbak és teljes mértékben megfordítható csatlakozókkal érkeznek, amelynek köszönhetően a felhasználónak nem kell azzal törődnie, hogy a megfelelő oldalával csatlakoztassa azt a készülékeihez.

Lightning-cable-reversible-USB-NowhereElse-002

Az iDownloadblog értesülése szerint a megfordítható USB csatlakozóknak még júliusban meg kellett volna érkezniük, azonban a vállalat csak augusztus 12-én készült el a végleges, használható verzióval, amelyet már a többi cég is felhasználhat a következő készülékek gyártásánál.

USB-3.1-reversible-cable-Type-C-image-001-2

Véletlenül vagy sem, egy, állítólagosan a Foxconn gyárból kiszivárgott fotó alapján az iPhone 6 készülékek már ilyen, új típusú USB-csatlakozóval fognak érkezni. Az adatátviteli sebesség tekintetében közel 10Gbps sebességre számíthatunk egy fizikai méreteit tekintve közel USB 2.0 Micro-B csatlakozóval megegyező méretben. Ráadásul körülbelül 100 watt energiát is képes lesz továbbítani.

Ha azt nézzük, hogy az Apple eddig mindig az elsők között volt az új technológiák alkalmazásában, akkor kétségtelen, hogy meglépheti az új csatlakozó támogatását. A tökéletes eredmény elérése érdekében azonban ne feledjük, hogy az Apple-nek az összes számítógéptípusa esetén le kell majd cserélnie az USB-aljzatokat, az átállás időszakában pedig minden egyes iPhone és iPad készülékhez biztosítania kell majd egy átalakítót, amelynek a segítségével a régi USB 2.0/3.0 aljzattal rendelkező számítógépekkel is használható lesz az új kábel.

Személy szerint én meglehetősen szkeptikus vagyok ezzel az átállással kapcsolatosan, hiszen a hagyományos USB annyira elterjedt a mai világban, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy majd csak egy speciális átalakítóval tudjuk használni azt, hacsak átmenetileg is. Ugyanakkor az is igaz, hogy két évvel ezelőtt a régi, 30-tűs csatlakozóról sem volt egyszerű átállni a Lightning kábelre, mára azonban szinte tejes mértékben lezajlott ez a folyamat, bár számítógépet ritkábban vásárol az átlag felhasználó, mint iPhone vagy iPad készüléket.

Ti mit gondoltok: érkezhet az új készülék ilyen újfajta kábellel?

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Akkor ezeket nem lehet majd használni a régi 2.0-s és 3.0-ás gépekben? Csak azért mert kb most a számítógépek 100%-a ilyen… És ez nem egy olyan átállás mint mondjuk a 30pin -> lighting, hogy most csak Apple tulajokat érint, meg így is megveszi az újabbat, ez sokkal nagyobb dolog és sokkal drasztikusabb hatásai is lesznek…

  2. @waldo9: ha kapsz hozzá adaptert, amivel a jelenlegi aljzatba bedugható, akkor ugye eleve nem kérdés. amellett ha az iPhone kábelének számítógép felőli oldala is tetszőlegesen forgatható lesz, akkor az miben érinti más készülékek tulajdonosait?

  3. Használható lesz a többivel is

  4. Megcsinálhatnák inkább TB-sre. Akkor legalább levernék az árát 🙂
    Amúgy nem érdekel különösebben, iPodomat leszámítva, idejét nem tudom, mikor dugtam utoljára gépre a kütyüimet.

  5. Az oké, hogy a Type-C megfordítható lesz, de én nem találtam olyan infót, amit szerint a Standard-A is.
    Uh. szerintem az első kép kamu és egyben hülyeség is. Ha ezt így tényleg meg lehet csinálni, már megoldották volna korábban is.
    Azt sem tartom valószínűnek, hogy Type-C lesz a Lightning kábelek végén. Értelmetlen lenne, mert nem lehetne sehová sem bedugni átalakító nélkül. Mire elterjed addig úgyis jön új készülék…

  6. -t. Miért nem lehet szerkeszteni? 😀

  7. Én is úgy hallottam, hogy csak a type-C lesz megfordítható. Vagyis az andoridos telókba is be lehet majd dugni a kábelt 2 irányban, mint a lightningot az iPhone-ba.
    Arról szerintem nincsen szó, hogy a PC-s csatlakozó (type-A) változna, vagyis továbbra sem lesz reversible!!!

  8. Megint új kábel, új átalakítók….megint lehúznak rólunk egy bőrt.ki van ez találva.a kábelek minősége tartósság szempontjából meg egy fos. A 8 evvel ezelötti nokiám töltőkábele meg ma is tökéletessen üzemel. Az iphone -nál az eredet kábel meg 4-6 hónap alatt tönkremegy. Nesze neked prémium kategória 🙂

  9. @boki1981: “Megint új kábel, új átalakítók….megint lehúznak rólunk egy bőrt.”
    ingyen kapod a kábelt a készülékhez. az iPhone 2G-hez kapott kábelem ma is tökéletesen működik, ahogy az első generációs iPod nanóhoz való is.

  10. Na ez nem lenne hulyeseg

  11. 100 watt? Az 20 Ampert jelent! Az olyan sok, hogy "kar vastagságú" kábel kell hozzá! És a számítógép sem hiszem, hogy csak úgy leadná 5v-on…. A csatlakozó veszteségeiről nem is beszèlve. Itt vagy valami nagyfeszültségű varázslat van vagy átverés az egész.

  12. @Jadeye: Véletlenül írtam egy plusz “t”-t és nem tudtam kijavítani elküldés után. 🙁

  13. Én azt nem értem, hogy eleve miért nem lehetett olyan csatlakozókat gyártani, amelynél tök mindegy hogyan dugod be. Ennyi év kellett hozzá, hogy rájöjjenek milyen bosszantó amikor fordítva próbálod bedugni?

  14. @Irwine: sosem lehetett hozzászólást szerkeszteni, és ezt nem is tervezzük bevezetni.

  15. @Irwine: Nos hát igen.. ez nagyon gáz. Többek között emiatt is tiltották le a szerkesztési lehetőséget, hogy lebukjanak az olyanok, akik véletlenül mellé ütnek a billlentyűzeten.

  16. Na ez a beszmek pont com-on, világosan, érthetően le van írva, rajzolva! Egyik végén lighning, másikon “szuperpozicíós” USB, amit akárhogy bedughatsz a töltődbe….

  17. "ingyen kapod a kábelt a készulekhez " jadeye ezt komolyan gondoltad?! nem ingyen kapod hanem a árban benne van amirrt vetted a telefonod… nagy kulombseg

  18. @Hapci: sosem volt hozzászólás-szerkesztési lehetőség, és ameddig a facebookon és a facebook social plugint használó hozzászólásoknál ez nem vált lehetővé másutt, senki sem akadt fent ezen.

    @geegggeeee: az első képen látszik, hogy az új csatlakozót tetszőlegesen fordított irányban be lehet dugni. ha az alapján nem érthető, akkor kár ragozni. a kábel másik vége nyilván marad a Lightning-csatlakozó, ami szintúgy tetszőleges irányú, de ezt a cikk nem is vitatta. vagy nem értem, mi az, ami nem érthető a cikk alapján.

    @diario: tudsz venni készüléket kábel nélkül? nem. (a használt piac nem játszik.) akkor semmi különbség nincs, mert gyakorlatilag jár hozzá a kábel, nem kell külön megvenned. az már tényleg szőrszálhasogatás, hogy bele van építve az árába, de mivel olyan konstrukcióban nem kapható, hogy ne járna hozzá kábel, hálózati adapter, füles, így a kérdés eleve értelmét veszti. ha nem járna hozzá kábel, akkor azon lenne a felháborodás.

  19. @Jadeye: szvsz @geegggeeee arra próbált utalni amire én is a videóval. Vagyis ez az új csatlakozó azt a problémát oldja meg, hogy az USB-s aljzatba bárhogy bedugható lesz, nem kell foglalkozni azzal, hogy melyik oldala van felül. Nem kell hozzá átalakító.

  20. @ef-dani: jelenleg magasabb a csatlakozó “üres” része, mint a “teli”, ha megnézed. így az aljzatot is módosítani kellhet, hiszen akkor már régen megcsinálhatták volna ezt a kábelvéget.

  21. @Jadeye: Fentebb linkeltem, hogy megcsinálták. Igazából akkor nem lehetne ezt forgathatóra megcsinálni, ha az USB MAMA-ban a dugasz pont a középvonalig vagy azon túl érne, de annál alacsonyabb, így egy nem túl vastag középre helyezett dugasszal orvosolható a probléma. Márpedig a cikkben lévő képen nem vastag a dugasz.
    Eleve a kialakítás baromság, innentől mit várunk attól, hogy már rég megcsinálhatták volna? 😀
    3.1-nek titulálni egy ilyen radikális design váltást pedig végképp értelmetlen.

  22. @ef-dani: ja látom. de ha ez a CES 2013-on volt, akkor nem értem, eddig miért nem terjedt el. a 3.1 meg elvileg azért lett, mert kompatibilis az USB 3.0 és korábbiakkal, és így ez nem akkora lépés, legalábbis ilyesmit írtak róla.

  23. @Jadeye: CES-en sok minden elhal, ha valaki nem karolja fel. 🙂 Azt meg értem, hogy kompatibilis az USB3-al, de akkor pont azért kompatibilis, mert jó bele. Átalakítóval a FireWire is kompatibilis volt 😀


Add a Comment