fbpx Skip to content

Jony Ive mindig is egy visszahúzódó és csendes személyiség volt az Apple dolgozói között, akiről gyakorlatilag alig tudunk valamit. Amit pedig tudunk, azt is leginkább az általa végletekig tökéletesített, letisztult és minimalista reklámvideókból tudjuk, amelyekben elmeséli a legújabb Apple termékei kinézetének történetét.

Ive_dining

Azt azonban tudjuk, hogy Ive, mint a designért felelős alelnök (“Senior Vice-President of Industrial Design”) óriási vagyonnal rendelkezhet, azonban eddig nem láttuk, hogy mire is költheti a pénzét a világ egyik vezető designere. A Wall Street Journal még 2012-ben közölt cikket arról képekkel illusztráltan, amikor Jony Ive megvásárolt egy házat San Francisco-ban.

Jony Ive nemesi kúriája, amelyet a jól ismert helyi építész, Willis Polk tervezett, és ahol Ive feleségével és gyerekeivel lakik, “véletlenül” pont San Francisco milliárdos negyedében található. Polkról a róla szóló wikipedia szócikkből kiderül, hogy több épület is köthető a nevéhez Ive házán kívül is, amikből látszik, hogy értett a dolgához, akárcsak a Ive.

Jony-Ive-1

Jony-Ive-2

A ház építését 1927-ben fejezték be és eredetileg 25 millió dollár volt az ára, azonban Ive képes volt azt egy igencsak kedvezményes és versenyképes 17 millió dolláros áron megvásárolni, amely a mai árfolyamon átszámítva körülbelül 4 milliárd forintnak felel meg. Ezért cserébe 6 hálószoba és 8 és fél fürdőszoba található az öt szintes házban, mindegyik hálóban fatüzelésű kandallóval az építése kori szokásoknak megfelelően, és ebből a földszinten található egy két hálószoba-fürdős, eredetileg személyzeti lakrész is.

Jony-Ive-5

Ive-8

Érdekes kontraszt, hogy míg Ive a munkájában sokkal inkább a letisztult és minimalista design elveit követi, a lakások terén úgy látszik, hogy ízlésében visszaköszön a hagyományok és az angol elegancia iránti tisztelete. A könyvtárszobában például a tölgyborítású bútorzat:

Ive_library

A közel 680 négyzetméteres (7247 négyzetláb) lakóterű ház több szobájából is kitűnő kilátás nyílik a San Franciscó-i öbölre.

Jony-Ive-3

Ive_SFbay

Ive_SFbay_view

Persze aki az öböl helyett inkább a belső kertben töltené el az időt, kissé elvonulva a külvilág zajától, arra is van lehetőség.

Ive_garden

Mivel ezek a képek lassan 2 éve készültek, így elképzelhető, hogy Jony Ive változtatott a ház berendezésén, de bárhogy is legyen, mindenképp impozáns épületről van szó.

Neked hogy tetszik Jony Ive háza? Mi a véleményed róla?

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Milyen szerény és visszahúzódó 😀

  2. Azt hittem a belmagassag max. 50 cm, elvegre O a flat dizajn atyja 😀

  3. Hm… Nekem a stílusa nem jön be. Egyébként meg semmilyen kapcsolatot nem látok az Apple design vonalával…

  4. Azta rohadt!!
    Hat nem sporolt a penzel a berendezeskor!

  5. Nekem bejön. Méghogy letisztult stílus. Ez a késő gót nem igazán a letisztultságról híres stílus. Na most már nem értem ezt a pasit. Bort iszik és vizet prédikál ? Nekünk előadja a letisztult stílus mániát ő meg…

  6. Egyeltalán nem tetszik. Képek alapján nyomasztó hatása van. A belső kert lenne az utolsó hely ahova kiemennék….

  7. Nekem bejön. 😀 inkább élnék egy ilyen fából illetve téglából épített házban mint egy betonkockában. Az meg most miért fontos, hogy “nem viszi haza a munkát”? Nem muszáj egy lakásnak/háznak olyannak lennie mint egy operációs rendszernek:DD Meg hogy nézne már ki ha kívülről ilyen lenne belülről meg teljesen letisztult?

  8. Nagy flat design…

  9. Sehol egy TV. Se iMac. Semmi. A kilátás viszont tényleg jó. Méghogy kert, nem láttak még ezek kertet. Jöjjenek el hozzám, na az kert 😀

  10. Látom nem vágjátok …. A házat nem Sir Johnny rendezte be az tuti, otthon az asszony a rangidős! Próbálna csak meg egy flat ikeás széket betenni, b*szná is ki Johnny-val együtt az öbölbe az biztos 😀

  11. nekem nem tetszik, csak a kilátás.
    inkább Miami-ban vennék házat ennyiért ha már usa

  12. Az hogy valaki egy termékhez használ egy stílust vagy dizájt,nem jelenti azt,hogy otthon is alkalmaznia kell, vagy fogja.:)

  13. @Macccy: 🙂 terror van. Otthon nem tud érvényesülni, ezért a munkában duplán teljesít. 🙂

  14. Engem az erdekelne hogy milyen az a 8 es fél furdoszoba? Abban a félben mi nincs benne?csak a tudolo es nincs tuhanytalca vagy mi?

  15. Hát fantasztikus a ház, ki gondolta volna, hogy egy gazdagnak ilyen a háza. És?
    Ezekkel csak a mások nyomorát erősítik, hogy úgysem fogsz elérni ilyet…

  16. @ecology_83: “úgysem fogsz elérni ilyet”
    miért? biztos benned is van valami, amiben igazán jó vagy, és ha azt kamatoztatod, te is elérheted ezt. egyszerűen meg kell találni, miben vagy igazán jó, és kellő önbizalommal kell lenni magad iránt. a saját hozzáállásod rengeteget számít abban, hogy mi és hogy sikerül.

  17. Biztos frissítette már! (-__-)
    Aplle termékeket meg azért nem látni a házban, mert samsungot, meg windowst használ! ;DDDDD

  18. @Jadeye:
    Köszönöm! Úgy legyen!
    Jó fej vagy, hogy ezt írtad, sok ilyen emberre lenne szüksége a világnak! 🙂

  19. Nem nez ki rosszul


Add a Comment