fbpx Skip to content

Korábbi cikkünkben azt néztük meg, hogy hogyan tiltható le egy adott kontakt, hogy aztán az illetőtől sem a hívásokról, sem az üzenetekről eleve ne kapjunk értesítést. Most viszont azt néznénk meg, hogy milyen jelek alapján lehet azt sejteni, hogy mi magunk kerültünk letiltásra valakinél.

hivo_letiltasa_04

Nyilván ezt nem fogja nekünk külön jelezni az iOS, ugyanakkor adott esetben kikövetkeztethető, hogy valószínűleg emiatt nem érjük el az adott kontaktot. Persze még ilyenkor sem 100%, hogy valóban ez a helyzet, de nézzük meg, mi adhat okot a gyanúra.

Egyetlen csörgés után megszakadó hívások

Ha valaki letiltott minket, akkor az iOS egyetlen kicsörgés után eldobja a hívást. Ezt követően az illető beállításaitól függően vagy a hangpostára megy át a hívásunk, vagy pedig foglalt jelzést kapunk. Persze egy hívási próbálkozás nem mérvadó, így ilyenkor érdemes többször is megpróbálni felhívni.

Nyilván előfordulhat az is, hogy az illető minden alkalommal maga nyomja ki a hívásunkat minden alkalommal egy csörgés után, de ennek azért elég kicsi az esélye. Ha ilyenkor a hívószám elküldése nélkül, vagy egy másik számról megpróbáljuk felhívni az illetőt, és az normálisan kicsörög, akkor elég valószínű, hogy tiltott minket.

Csak “kézbesítve” jelzés iMessage esetén

Sajnos ez csak abban az esetben tekinthető gyanúsnak, ha az adott címzett esetén eddig mindig mutatta az iMessage, ha azt elolvasta az illető. Mivel az iMessage esetén kikapcsolható az olvasottsági jelentés, így a “kézbesítve” jelzés önmagában nem jelent semmit, hiszen könnyen elképzelhető, hogy mindössze kikapcsolta az olvasottsági jelentést. Ha viszont eddig mindig mutatta, ha az üzenet elolvasásra került, majd egyik napról a másikra már csak a kézbesítést írja a készülék, miközben ha ismerősünk ír neki, nála jelzi az olvasottságát, akkor az ismét csak arra utal, hogy tiltásra kerültünk.

Vannak, akiknél már eleve kikapcsolt állapotú az olvasottsági jelentés, így nincs a korábbiakkal szembeni összehasonlítási alap:

iMessage_olvasasi_nyugta

Náluk semmi változást nem fogunk észrevenni, ha ők blokkolták a telefonszámunkat. Megpróbálhatunk egy másik számról üzenetet küldeni, vagy új e-mail címet hozzáadni az iMessage-hez, és azt feladóként használni: ha az ilyen üzenet esetén visszaérkezik az olvasottság jelzése, vagy ha az nem is érkezik, de kapunk egy választ, az is azt jelzi, hogy az eredeti számunk valószínűleg tiltásra került.

Ilyenkor érdemes megpróbálni felhívni, és ha emellett egyetlen csörgés után megszakad a hívás, vagy hangpostára megy, akkor ezt a kettőt összeadva már egyre valószínűbb a letiltás ténye.

Sikertelen FaceTime hívások

A FaceTime önmagában igazából nem ad semmi tippet arra vonatkozóan, hogy letiltott-e valaki minket, vagy sem. Ám ha többször is megpróbáljuk elérni az illetőt, több napon keresztül, de sosem sikerül elérni, az már gyanús.

A legbiztosabb módszer tehát a letiltás leleplezésére, ha megpróbáljuk rendesen felhívni, és ott egyetlen csörgés után megszakad a hívás, vagy hangpostára megy. Ha ez minden alkalommal így van, és közben sem az üzeneteink, sem a FaceTime hívások nem mennek át, akkor szinte biztos, hogy az illető blokkolt minket.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Ja de anonim hívás esetén kicsörög tehát tiltsd le a hívó azonosítód és már is tudsz vele beszélni. 🙂

  2. a blokkolásra legjob a cydia bol telepithető iblacklist. mindent profin be lehet állitani és látod ha volt blokkolt hivásod vagy sms ed. még a letiltott hivót is megoldja 🙂 Én csak emiatt szoktam JB.

  3. @cfman: hát igen, jailbreakkel jóformán bármi megoldható. 🙂


Add a Comment