fbpx Skip to content

A BigBoss repo egyike a Cydiában megtalálható alapértelmezett forrásoknak, tele különféle kiegészítőkkel a tweakektől a grafikus témákig, legyenek azok ingyenes vagy fizetős csomagok. Pénteken azonban redditen arra derült fény, hogy egy támadó vagy egy csoport valahogyan hozzáférést szerzett a repo tartalmához, és az összes (ingyenes és fizetős) csomagot letölthetővé tette.

ripBigBoss

Természetesen minden ilyen esetben, amikor hasonló biztonsági probléma fordul elő, az azonnal óvatosságra inti a felhasználókat. Lássuk, mit lehet tudni mindennek a hátteréről!

A ripBigBoss névre hallgató weboldal és az ahhoz tartozó repo Saurik legutóbbi “Competition vs Community” (Versengés vs Közösség, hamarosan lefordítjuk) című írását jelöli meg az egész dolog mögött álló motivációként, és a #WhichSideAreYouOn (te melyik oldalon állsz) hashtag használatára buzdít bármely közösségi oldalon. Fontos megjegyezni, hogy ez a szóhasználat könnyen lehet csak egyszerű álca, ami a nyomaik és indítékaik elrejtésére, valamint a gyanú másokra terelésére lehet alkalmas.

Noha ennek kapcsán többen rögtön a BigBoss repo-ról származó csomagok telepítésének átmeneti felfüggesztését javasolták, Saurik nyilatkozata alapján az eredeti repo csomagjait nem érinti a dolog, a repo maga nem változott, azon nem történt illetéktelen módosítás, a csomagok változatlanok. Ezt a nyilatkozatot az iDownloadBlog cikkére vonatkozóan tette:

This article mentions malware being potentially injected into the BigBoss repository; we do not believe this to be the case. Packages in Cydia repositories are cryptographically verified from the repository package index. I have an index of all historic changes to the package indices for default repositories, and have verified that the content on BigBoss did not change in ways that the repository administrators did not expect.

Ez a cikk azt említi, hogy a BigBoss repo tartalma potenciálisan malware-rel lehet fertőzött; ebben az esetben erről nincs szó. A Cydia repo-kban található csomagok kriptográfiailag összevetésre kerülnek a repo csomagindexével. Mivel az összes alapértelmezett repo esetén indexelem azok változásait, ellenőriztem, és kijelenthetem, hogy a BigBoss repo tartalma nem módosult olyan módon, amiről annak üzemeltetői ne tudnának.

Noha az MD5 hash-ek a másolat-repo esetén is megegyeznek az eredetiekkel a támadó(k) állítása szerint, mégsem javasolt erről a másolat-repo-ról telepíteni semmit, mert az ettől függetlenül tartalmazhat időközben mégis módosított fájlokat, amik esetén pedig semmi garancia azok megfelelő működésére.

Több esetben a reddit felhasználók ugyanakkor azt vették észre, hogy az MD5 hash-ek nem egyeznek meg az eredeti repo-ban található fájlokéval. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy az eredeti repo-ban frissült a csomag, és noha mondjuk bájtnyi méretben ugyanakkora maradt, az MD5 hash értéke változott. A másik lehetőség, hogy a kalóz repo esetén az adott csomag módosításra került, és így olyasmit is telepíthet a készülékünkre, amiről nem tudunk.

Elképzelhető, hogy semmi problémát nem jelent a kalóz-repo használata, ugyanakkor a biztonság elvét követve semmiképp sem ajánlott onnan bármit is telepíteni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. Mindegy, csak ingyé legyen 😀

  2. @logic5: tényleg mindegy? egyrészt ha te lennél a fejlesztő, akinek így ellopják a munkáját, és nem kap egy fillért sem, szintén másképp gondolnád. a boltban sem lopsz kenyeret. másrészt viszont ha így mondjuk a bankkártyád adatait lopják el? vagy bármi egyéb, visszaélésre lehetőséget nyújtó adatodat? ameddig nem történik meg veled, addig hamis biztonságban gondolod őket…

  3. @Jadeye: azert a tomeges bankkartya lopasok/visszaelesek kora mar egy jo ideje lejat. a “te sem lopsz kenyeret a boltban” cimu peldalozas warez vonatkozasban mar tiz evvel ezelott is unalmas volt az asva -tol.

    Leteznek jo megoldasok ingyenes appok felhasznaloinak fizetosse konvertalasara, sok fejleszto ugyesen alkalmazza a fizetos verziokhoz biztositott plusz szolgaltatsokkal, reklammentesseggel stb..

    A PC/Konzol jatekot gyartok pl eleg jol megoldottak ezt a multiplayerek kozpontositasaval. A sikeres appokhoz nem csak jo programozokra, hanem ugyes marketingesekre is szukseg van.

  4. @twentyonetwo: a jailbreak NEM egyenlő a warezolással. amiről te beszélsz, az a tört játékok és appok warezolása, ami jailbreak után közvetlenül sosem volt lehetséges csak úgy, illetve az App Store-os tört appok warezolásához nagyon régóta nem is feltétel már a jailbreak!

    az ingyenes és reklámmal ellátott appok mellé ott van ugyan az In-App Purchase-szel megvehető reklámmentesség, és hasonló megoldások, de aki warezolni akar, az ezt is kikerüli, és így jött létre anno az In-App-Store, amikor az In-App Purchases segítségével megvehető tartalmakat is már warezolták…

    amiről én beszélek, az a jailbreakes kiegészítők warezolása, amiknek közük nincs az App Store-ban elérhető tartalmakhoz.

    akiknek minden ingyen kell, azok még a jailbreakes tweakekért sem fognak fizetni, ellenben te sem mondhatod azt, hogy ujjonganál örömödben, amikor a munkádat nem fizetik ki. itt pedig pont ez történik. a kenyeres példa hiába unalmas, főleg azért van most is igazságtartalma, mert a warezolt kiegészítők többsége kevesebbe kerül, mint egy nyáresti sörözés, amire valamiért mégis jut pénz, míg egy 300Ft körüli összeget mégis sajnál a warezoló.

    egy egyszerű jailbreakes fejlesztés esetén nem lehet központosított multiplayer megoldást alkalmazni, hiszen mondjuk egy, a vezérlőközpontot testre szabhatóvá tévő tweak nem lesz sosem multiplayer, túlbonyolítani meg nem kell. egyszerűen az a helyzet, hogy mivel az ételt nem tudja valaki warezolni, arra ad ki pénzt, amit meg tud warezolni, arra meg nem, a fejlesztő meg le van sajnálva.

  5. @Jadeye:

    Azert a szifon.com indulasakor meg jocskan voltak itt torott appokrol bejegyzesek, linkek. :)))

  6. @hpapagaj: voltak, de gondolom feltűnt, hogy már évek óta nincsenek. az In-App purchases megjelenése előtt általában nem volt lehetőség egy adott app kipróbálására másképp. amióta viszont a fejlesztők is változtattak ezen, és a legtöbb app kipróbálható, majd megveheted IAP-tartalomként a teljes appot, vagy a reklámmentességet, illetve a fejlesztők elkezdtek ingyenessé tenni időszakosan egyes appokat, valamint megjelentek az akciókat figyelő oldalak, azóta egy drágább app is megszerezhető olcsóbban, vagy adott esetben ingyen. csak maximum várni kell, és így nem lesz meg azonnal.

  7. Az a baj hogy sokan abban a tudatban élnek hogy a jailbreak egyenlő a warezzal, holott nem. Iphone 4-et még jailbreakeltem. Az 5s-nél nekem teljesen szükségtelen. A pár alakalmazás amire szükségem van azt meg ki tudom fizetni. Az akciókra meg van egy remek app, "apps gona free" ahol még bumpolni is lehet a drágább appokat, amik a "nyomás" hatására ingyenesek is lehetnek 🙂 az meg tényleg vicc hogy akiknek készítik a tweakeket nem hajlandóak egy fillért sem kifizetni értük. Pedig biztos van egy egy tweakkel rendesen meló.

  8. Én személyszerint az alkalmazásokat előbb megveszem, mint egy jb kiegészítőt, sőt, jb kiegészítőt pénzért árulni egy undorító gusztustalan lehúzásnak tartom. Semmi garanciát nem vállalnak, hogy a következő verzióban is működni fog-e, vagy frissítve lesz-e egyáltalán az app, de azért fizessünk csak, de lehet, hogy utána egy évig nem lesz jb. Köszi. Inkább "warezolom" a kiegészítőket, bár alapból illegális és a gyártó által nem támogatott dolgokért a fizetés elspórolása nem is igazán Warez, csak lehúzás a saját zsebre, adózás és szerzői jogok nélkül.

  9. @Jecy: Ne haragudj, de te tejesen hülyeséget beszélsz.
    Mégis miért lenne undorító gusztustalan lehúzás egy olyan tweak, plugin, theme, app, stb pénzért való árusítása, amit az Apple irányelvek miatt nem lehetséges hivatalosan Apple Storeban árulni?
    Garanciát ugyan nem vállalnak arra, hogy a következő verzióval működni fog-e, de mégis mi a f*szért lennének ők a felelősek, hogy esetlegesen nincs jb egy ideig? Általában igyekeznek frissítésekkel elérhetővé tenni a frissebb rendszerekre is a munkáikat.
    Majd ha létrehozol valamilyen tartalmat, amit aztán mások ellopnak és nyugodt lélekkel kimondod, hogy nem érdekel, vigyék ingyen azt, amit én napokig vagy esetlegesen hónapokig összeszenvedtem, akkor beszélj ekkora hülyeségeket.
    A példa kedvéért ott van az iCaughtU. Van korlátozott ingyenes verzió és a pár dolláros Pro verzió. Ha neked nem ér meg pár dollárt ez a tweak és inkább lewarezolod (azzal az indokkal, hogy ez pénzlehúzás adóelkerülési szempontból), akkor tényleg nem tudok mit mondani.
    Nem szoktam személyeskedni, de ezzel a hozzászólással olyan primitív viselkedést írtál le, hogy nem tudtam elmenni mellette.

  10. Szemely szerint nem szeretek fizetni az appokert. Sem a tweakekert! Sajnos nem allok ugy. Eleg kifizetni 100000-et egy teloert, nem kis nelkulozesek mellett, nemhogy meg ezreket fizessek utana azert hogy hasznalni is tudjam. Ha van "ingyenes" verzio akkor azt fogom hasznalni. Ha tetszik itt egy ket embernek, ha nem. Es higyjetek el, nem egyedul vagyok ezzel igy…

  11. Valamint annyira nem vagyok hulye, hogy egy cydiaban megadjam a bankkartya szamomat 😀 mondjuk egy bigboss vagy akarmilyen reponal

  12. @Jecy: Az App Storeban milyen garancia van rá, hogy a következő verzióval működni fog, illetve adnak ki hozzá frissítést? Hány olyan fizetős alkalmazás van az App Storeban, amihez évek óta nem jött ki frissítés… Ott az iGO, már évek óta gyakorlatilag év végén adja ki a térképfrissítést az NNG, kihagyva a tavaszi és a nyári átadáshullámot is, nehogy kényelmesen utazzon nyaralni a vásárló. 65 euróért.

    @logic5: Te vagy a befektetők álma.

  13. @logic5: “Eleg kifizetni 100000-et egy teloert, nem kis nelkulozesek mellett, nemhogy meg ezreket fizessek utana azert hogy hasznalni is tudjam.”
    ha kocsit veszel, abba sincs ingyen az üzemanyag, pedig egy új autó többszöröse egy iPhone árának. arról nem a fejlesztők tehetnek, hogy te nem állsz úgy anyagilag. nem kell ezreket fizetni egy appért, te is nagyon jól tudod, hogy a többségük 0.89€, az nagyjából 273Ft.

    “annyira nem vagyok hulye, hogy egy cydiaban megadjam a bankkartya szamomat”
    nyilván nem egy adott repo esetén adod azt meg, de ebből egyértelmű, hogy sosem vettél még semmit a Cydiában. az adataid a készülékeden vannak (névjegyzék, mentett felhasználónevek és jelszavak, email fiókok, stb), a bankkártyád adatai meg esetleg az Apple ID-dhoz hozzárendelve, vagy esetleg behúzható, ha netes bankot használsz a készüléken, vagy mondjuk banki appot, esetleg az interneten vásárolsz a Safariban. a névjegyzéked is ellopható, amiben a telefonszámokat és email-címeket el lehet adni a feketepiacon, és utána jönnek a spamek, stb. egy keyloggerrel naplózható, hogy milyen billentyűket ütsz le, ebből megszerezhetőek a jelszavaid, így vissza lehet élni azokkal, a nevedben terjeszthetnek spamet, a banki belépési adataiddal meg még a pénzedet is könnyedén átutalhatják maguknak.

    mivel egy ismeretlen forrás esetén semmi garancia nincs arra, hogy nem módosítják a saját kényük-kedvük szerint az egyes csomagokat, és így azok nem telepítenek fel olyasmit a tudtod nélkül, ami ellophatja az adataidat, csak saját magadat teszed ki felesleges kockázatnak, és sokkal nagyobb összeget bukhatsz így vagy úgy, mintha kifizetted volna a fejlesztők munkáját, és így megbízható helyről szerezted volna be a szükséges appot vagy tweaket.

    persze minderre lesajnálóan legyintesz majd – de csak addig, amíg egyszer meg nem tapasztalod azt, hogy milyen, amikor a te munkádat nem fizetik ki.

  14. @Dareeo: Nem győztél meg. Az icaughtu-t amúgy nem warezolom, hanem egyszerűen igotya-t teszek fel helyette, ami pontosan ugyanazt tudja, csak ingyen. És azért, mert van pár lehúzós illető, aki a szerencsétlen kis tweakjéből akar megélni, akkor sem tudom ezt elfogadni, hogy ez legyen az alap. És mint a fenti példa mutatja más sem. Nem véletlenül virágzik az open source terület is, mert számtalan fejlesztő gondolja úgy, hogy ilyen kis alkalmazásoknál bőven elég elismerés az, hogy az ő programját használják és segítette ezzel az emberiséget.
    Amúgy nem vitatnám a fizetős jb tweakek létjogosultságát, ha az év minden szakaszában elérhetőek lennének a legújabb verzióra, vagy legalább downgradelni lehetne a régire, ami jb-hető volt. Amíg ezt a lehetőséget nem teremtik meg, addig ez egy lehúzás és a vásárlók átvágása. Kb mintha egy kínai piacon vennék iPhone 6ot.
    Ezzel nem a beleölt munkaórákat fikázom le, hanem ha valamit én, mint VÁSÁRLÓ nem tudok mindig használni, (tökmindegy milyen rajtam kívül álló okból) amiért FIZETTEM, akkor mindenkèpp átverve érzem magam. Te mit szólnál, hogy ha vennél mondjuk egy internet csomagot, de októbertől márciusig nem lenne használható? Vagy egy telefont, ami kedden és csütörtökön nem megy? Nem reklamálnál? Nem lennél felháborodva? Elfogadnád, hogy hát igen, ez ilyen, azért megérte a pénzt, mert szegény készítők sokat dolgoztak vele, nem számít, hogy használhatatlan időnként? Ilyen alapon légyszi küldj nekem is pénzt, mert sokat dolgozom és majd kapsz is érte produktumot, de nem biztos, hogy működni fog,lehet csak pár hétig…

  15. @Jecy: És ha valaki ennyire hozzánő a jailbreakhez vajon miért frissít azonnal…. ?

  16. @Jecy: “Amúgy nem vitatnám a fizetős jb tweakek létjogosultságát, ha az év minden szakaszában elérhetőek lennének a legújabb verzióra, vagy legalább downgradelni lehetne a régire, ami jb-hető volt.”
    ha ennyire függsz a jailbreaktől, miért frissítesz, mikor minden egyes alkalommal ez van, amióta iOS és jailbreak létezik, hogy frissíteni kell előbb a fejlesztőknek a tweakeket az új verzióhoz? amellett arról nem a jailbreakes fejlesztők tehetnek, hogy te hamarabb frissítettél, minthogy ők kiadhatták volna a csomagjaik frissítéseit az új verzióhoz, arról meg pláne nem tehetnek, hogy nem lehet downgrade-elni. de ez nem új dolog, több éve így van már.

    az Apple nem fogja megengedni a downgrade-et, hiszen épp azért adta ki az új verziót, mert a régiben meglévő hibákat javított ki benne. sem neked, sem nekik nem érdekük, hogy a régebbi, időközben kijavított hibákat tartalmazó verziót használd. (azt meg teljességgel abszurd elvárni, hogy megengedje a downgrade-et a jailbreakelhető verzióra, hiszen eleve a jailbreak ellen vannak.)

    “hanem ha valamit én, mint VÁSÁRLÓ nem tudok mindig használni, (tökmindegy milyen rajtam kívül álló okból) amiért FIZETTEM, akkor mindenkèpp átverve érzem magam”
    egy tweak megvásárlásával azt a verziót kapod meg, amit megvettél, és azt azon a rendszerverzión, amihez megvetted, bármikor tudod használni. az iOS frissítése nem kötelező, így ha frissítettél, de az új verzióval (még) nem megy az adott tweak, arról nem a fejlesztő tehet. ettől függetlenül kevés az olyan tweak, amit nem frissítenek, de amikor jailbreakes kiegészítőt vásárolsz, akkor tisztában vagy azzal, hogy olyan tweaket veszel, aminek a működését az Apple technikailag ellehetetlenítheti egy iOS-frissítéssel – ám ha nem frissítesz, akkor továbbra is működik.

    “Vagy egy telefont, ami kedden és csütörtökön nem megy?”
    jailbreakes tweaktől még nem ment tönkre magától készülék egyik napról a másikra, restore-olni a gyári, módosítatlan iOS-re pedig bármikor lehet. ha pedig hardveres hiba adódik, akkor a garanciális időtartam alatt kicserélik a készülékedet.

  17. Akinek kell a jb, az ne legyen sóder a fejlesztőkkel. Nem kerül sokba egy-egy tweak, viszont valaki dolgozott vele. Panaszkodni az Apple-nál tessék, miért ilyen az OS., vagy ott van az Android, ami jobban konfigurálható.

  18. Igen, Jadeye, pont ezek az okok miatt nem fogok soha jb tweaket vásárolni, mert a fejlesztő nem tudja garantálni nekem az elérhetőségét.
    Azt pedig ne mondjátok nekem, hogy ezért hagyjam biztonságilag sebezhetőnek a telefonomat (ugye legtöbbször az update hibát javít és nem csak featuret ad), mert fenn van egy tweak amitől mondjuk viccesen gördülnek arrébb az ikonok (Barrel). Vicces, meg menőn néz ki, de a biztonság többet ér.
    És a JB kiadása alapból összemérhetetlenül nagyobb meló, mint egy kis tweak kiadása, mégis az utóbbiaknak van képük pénzt kérni érte. Igazából már iOS 7 óta értelmetlen is a jb, max az előlapi lopásvédős fotónak van értelme még, a többi csak bohóckodás a kinézettel.
    És pont ezért nem kellene pénzt kérni, mert tudható, hogy az Apple mindig bezárja a jb-t, a downgradet sem engedi (kivéve i4), és nem hiszem, hogy ez elvárható, hogy akkor betonozzam le magam egy verziónál amíg hőseink nem találnak rést és nem adják ki, így ha akarom az új hivatalos featureket, akkor ott a kockázat, hogy akár örökre elveszítem azt az 1-10 dollárt, amit ráköltöttem. Ez így nem szolgáltatás, nem minőség, nem illik egy iKészülékhez, és ezt a fejlesztők is beláthatnák, hogy ha ezt nem tudják biztosítani, akkor ne adják pénzért, még ha nem is az ő felelősségük a platformot megteremteni. Ennyi.
    Venne mondjuk valaki DOS alatt futó programot, ha a dosbox csak minden második os verzión futna? Vagy akkor maradnánk a vistánál, mert tegyük fel nem menne a dosbox win7en? Ugyanmár.

  19. @Jecy: “mert a fejlesztő nem tudja garantálni nekem az elérhetőségét”
    ha nem frissítesz azonnal, akkor legtöbb esetben 1-2 napon belül frissülnek a dolgok. de az nem a fejlesztő hibája, hogy az Apple ott tesz a jailbreak ellen, ahol tud, ezért nem őt kellene büntetned, ő megcsinálta arra a verzióra, amire megvetted, és működik. az, hogy te közben frissítetted az iOS-t, az semmiben nem befolyásolja azt, hogy te nem a frissítésekkel együtt vetted meg az adott kiegészítést. a kiegészítők frissítése nem kézenfekvő, hanem egy plusz a fejlesztő részéről, amire valójában senki nem kötelezi, mindössze a saját üzletpolitikája az, hogy folyamatosan frissíti a csomagot, vagy sem.

    “Azt pedig ne mondjátok nekem, hogy ezért hagyjam biztonságilag sebezhetőnek a telefonomat (ugye legtöbbször az update hibát javít és nem csak featuret ad), mert fenn van egy tweak amitől mondjuk viccesen gördülnek arrébb az ikonok”
    senki nem mondta ezt, de olyasmiért reklamálsz, ami gyakorlatilag épp, hogy rajtad múlik. ha nem frissítesz azonnal, hanem megvárod, amíg a tweak fejlesztője frissíti a csomagot, akkor nincs semmi gond. különben ha azt meg tudod ilyenkor várni, hogy legyen jailbreak, azt már pluszban megvárni, míg az adott csomagot tesztelik, és megmondják, hogy működik, vagy frissíti a fejlesztője, már igazán nem sok.

    “És a JB kiadása alapból összemérhetetlenül nagyobb meló, mint egy kis tweak kiadása”
    mivel sem jailbreaket, sem tweaket nem fejlesztettél még, így nem hiszem, hogy van összehasonlítási alapod, de szólj, ha tévednék. a jailbreak kapcsán már volt pár cikk arról, hogy az hogyan működik, így látható, hogy mik a jailbreak összehozásának nehézségei. egyes tweakek esetén pedig ugyanezt kell továbbfűzni, hogy dokumentáció nélküli részeket tudjon az adott csomag a rendszerben módosítani, ezzel új funkciókat hozzáadni, vagy meglévőket módosítani. semmivel sem kevesebb az, aki csak valami tweaket készít, sőt, néha bőven megegyezik egy tweak elkészítésének nehézsége magával a jailbreakkel.

    “mégis az utóbbiaknak van képük pénzt kérni érte”
    ebben félig van csak igazad: a jailbreak számodra ugyan elérhető díjmentesen, de a fejlesztői elfogadnak támogatást, noha ez nem kötelező. a tweakek esetén is van (általában, de inkább kevésbé) támogatási lehetőség, de ahogyan bármely más esetben, vannak fizetős szoftverek itt is, noha a fizetős csomagok használata sem kötelező.

    “És pont ezért nem kellene pénzt kérni, mert tudható, hogy az Apple mindig bezárja a jb-t”
    ha épp nincs jailbreak, de te közben frissítettél (hiszen ezt írod, hogy te mindig frissítesz), akkor miért gond, hogy épp nem tudod használni azt a tweaket, amit kifizettél? ha nincs jailbreak, arról nem a tweak fejlesztője tehet, hiszen ha nem frissítettél volna, akkor menne, mert a korábbi verzióra ugye volt jailbreak.

    “a downgradet sem engedi (kivéve i4)”
    az Apple egyetlen készülék esetén sem engedi a downgrade-et, még az iPhone 4 esetén sem, ott mindössze az a speciális helyzet van, hogy HA van mentett SHSH, akkor lehet downgrade-elni, de semmi más esetben nem lehet, újabb típusokon meg egyáltalán nem lehet.

    “akkor ott a kockázat, hogy akár örökre elveszítem azt az 1-10 dollárt, amit ráköltöttem”
    továbbra sem feltétlen kapsz frissítési “jogot” egy-egy kiegészítőhöz, de ezt pontosan tudod az elmúlt évek alapján, noha elég ritka az olyan csomag, ami esetén ez előfordul, hiszen a legtöbbet frissíti a fejlesztője. de mondjuk végigvittél egy játékot, és nem jön több pálya hozzá, ellenben kijön egy második rész. akkor egye meg a fene a fejlesztőt? az adott csomagért adott összeggel az illető fejlesztő idejét és hozzáértését honorálod. ha nincs pénzed egy kiegészítőre, attól még semmi nem indokolja, hogy ezért a fejlesztőjét büntesd. megfordítva: ha te dolgoznál órákat valamivel, majd egy fillért nem kapnál érte, nyilván fel lennél háborodva, nem? és legtöbbször nem a pénz miatt, hanem hogy ennyire sem becsülik a munkádat, hogy azt a közel 300Ft körüli összeget kifizessék, amiből talán egy negyed pizzára ha futja.

    “Ez így nem szolgáltatás, nem minőség, nem illik egy iKészülékhez”
    kérlek, sorold fel az összes olyan csomagot, amit megvettél, és mivel többet nem működik, és nem fejlesztik tovább, így elvesztetted az árukat. amellett tartsd észben, hogy ezek a csomagok nem járnak természetszerűleg, és ha valaki nem áldozná rá az idejét, hogy jailbreaket fejlesszen, más meg hogy kiegészítőket, akkor eleve nem is lenne lehetőséged ezeket használni.

    “Venne mondjuk valaki DOS alatt futó programot”
    mutass olyan embert, aki ma DOS-on futó programot vásárol. azért irreális elvárásaink talán ne legyenek. igaz, ezek ingyenesek, de nyilván senki nem várja el azt, hogy mondjuk az iOS 1.1.4-re tervezett Installer app működjön 7.1.2 esetén, hiszen ott a Cydia, ami megy 7.1.2-n.

  20. @Jecy: És mi a véleményed az olyan alkalamzásokról, amiket megvettél Snow Leopardra, de közben kijött belőle egy új verzió, te már Mavericksen vagy és nem fut rajta a program, meg kell venned az újat? Rengeteg ilyen program van Macen is, Windowson is. Az ég egy adta világon semmi garancia nincs rá, hogy egy app/tweak/bármi futni fog a következő rendszer, frissíti a fejlesztője, nem vált egy magasabb verziószámra, amiért pénzt kér, legyen akár fizetős, akár ingyenes egy alkalmazás. És ezeknél a programoknál jellemzően nem 1-10 dollárról van szó, hanem 100+-ról.

  21. @Jecy:
    Az icaughtu csak egy példa volt, annak is van ingyenes lite verziója és a kibővített pro verzió. Amikor egy hosszabb idő után megjelent a jb az új IOS-re én végigkövettem imsg-ben és twitteren a fejlesztő munkáját, hogyan igyekszik kompatibilissé tenni az új rendszerrel. Nem 1 perc idő- és energia ráfordítás volt az…

    “És azért, mert van pár lehúzós illető, aki a szerencsétlen kis tweakjéből akar megélni, akkor sem tudom ezt elfogadni, hogy ez legyen az alap.”
    Biztos vannak ilyenek is, de erre az a szimpla módszer van, hogy nem vásárolod meg azt a tweaket ha nem kell. Nem kötelező. Ha valami tetszik és számodra hasznos (és a fejlesztő éppen pénzért kínálja ), akkor azt vagy megveszed, vagy lewarezolod, nem ez a lényeg, hanem hogy elvből elutasítod a fizetős tweakeket, illetve azok fejlesztőit mert pénzt mernek kérni a termékükért.

    “Nem véletlenül virágzik az open source terület is, mert számtalan fejlesztő gondolja úgy, hogy ilyen kis alkalmazásoknál bőven elég elismerés az, hogy az ő programját használják és segítette ezzel az emberiséget.”
    Persze, az OS remek dolog, ehhez nem fér kétség. Szeretjük és támogatjuk is. De ha valaki hobbiból vagy oktatási intézményben belefektetett x órát, pénzt és energiát, nem adhat mindent ingyen, valamiből neki is kenyeret kell vennie, as pék nem fogja elfogadni a köszönetet fizetségként.

    “Amúgy nem vitatnám a fizetős jb tweakek létjogosultságát, ha az év minden szakaszában elérhetőek lennének a legújabb verzióra, vagy legalább downgradelni lehetne a régire, ami jb-hető volt. Amíg ezt a lehetőséget nem teremtik meg, addig ez egy lehúzás és a vásárlók átvágása.”
    Nem, Te az adott verzióra elérhető kódot vásárolod meg, senki sem garantálja, hogy a következővel is menni fog. A JB is ingyenes, pedig több ezer/tízezer munkaóra lehet egy egy sebezhetőség felkutatásában és kihasználásában. Neked otthon csak egy GUI-n megjelenő gombot kell megnyomnod.
    Anno megvettem a windows 98-at, majd évekkel később az XP-t. Pár év után meg dobhatom ki a 40.000ft-os OP rendszereket, mert az MS már nem támogatja őket. Akkor miről beszélünk?

    “Ezzel nem a beleölt munkaórákat fikázom le, hanem ha valamit én, mint VÁSÁRLÓ nem tudok mindig használni, (tökmindegy milyen rajtam kívül álló okból) amiért FIZETTEM, akkor mindenkèpp átverve érzem magam. Te mit szólnál, hogy ha vennél mondjuk egy internet csomagot, de októbertől márciusig nem lenne használható? ”
    Ez teljesen más kategória. Ott egy szolgáltatásért fizetsz meghatározott időre. Nem érdemes hasonlatot vonni a két dolog közt.

    “Ilyen alapon légyszi küldj nekem is pénzt, mert sokat dolgozom és majd kapsz is érte produktumot, de nem biztos, hogy működni fog,lehet csak pár hétig…”
    Ha olyan produktumot tudsz nekem ajánlani, amire nekem szükségem van, akkor bizony el fogom küldeni a pénzt. Ugyan úgy, mint ahogy a péknek is odaadom a kenyérért, vagy az internetszolgáltatómnak a netszolgáltatásáért.

  22. Jaj srácok, nem értitek a problémámat. Igen, igazatok van, ha megveszek egy adott terméket, akkor az a meghatározott oprendszereken, a meghatározott hardweres szükségleteken működik, és az a fejlesztőn múlik, hogy milyen szintű támogatást biztosít hozzá. Tény, nem elvárható, hogy legyen, de azért szokás legalább pár updatet biztosítani.

    @Dareeo: Mondtad itt a win98at, nyilván egy akkori program nem fog win 8.1en futni, de ha fogom a gépem és felhúzok rá egy win98at, akkor prímán fog futni a megvásárolt program, így nem ért kár, még ha a fejlesztő nem is frissítette. Vagy csak előkapok egy virtuális gépet és azon keresztül még kényelmesebben érem el a régi programom, így nem kell kidobni a megvásárolt dolgainkat. Történetesen van, hogy előveszem a Starcraft első részét, amit anno a 486oson vagy Pentium 1esen játszottam és van hozzá wrapper, meg van oldva, hogy menjen még win8.1en is ablakos módban, mert a mai felbontások természetesen már jóval nagyobbak.

    A JB platformon erre nincs lehetőség, épp ezért @Jadeye megvásárolt JB tweaket sem tudok említeni, mert a megbízhatatlanság miatt nem vettem és nem is tervezem. A rendes AppStore-ból vásároltam már, mint ahogy asztali gépen Steamen is sok euróért vannak már címek a fiókomon, de mindkét helyen tudom, hogy igen, később is fogom tudni használni. Vagy ha nem is a legfrisebb OS-en, virtuális gépen megoldható, AppStore-ból meg ugye ha a legfrisebb iOS verzió nem érhető el a készülékedre, akkor is felrakhatod az appból az utolsó verziót, ami a te verziódat támogatja. (Volt is erről cikketek egyszer a szifon appal)

    Épp ezért gondolom, hogy a JB résznek támogatás alapúan kellene működnie, aki akar és annyira értékes neki egy tweak, vagy az egész jb az adakozik, aki nem, az nem. Amúgy meg köztudott tények a fenti problémák a fejlesztők előtt is, hogy nem lesz mindig elérhető a történet, lehet tán JB sem lesz épp ezért, ha valaki ebből akar megélni, akkor nem ezen a területen fog beleölni sok munkaórát, hanem fejleszt egy olyan alkalmazást, ami az év minden szakában adja a pénzt.
    Én is szoktam programozni, na nem mobilra, hanem C#ban, de hiába elterjedt és bármikor használható ha a megfelelő .NET framework telepítve van, azért még így is felmerül a probléma, hogy nem olyan platform független nyelv, mint a Java. Így pláne egy ilyen korlátozott elérhetőségű rendszernél, mint a jailbreak tweakek, nem alapozható a kenyérkeresés erre és szerintem nem is csak ebből próbálnak megélni az illetők, ez csak afféle mellékes plusz lehet.

    “mivel sem jailbreaket, sem tweaket nem fejlesztettél még, így nem hiszem, hogy van összehasonlítási alapod”
    Valóban, egyiket sem fejlesztettem még, de a megjelenési időkből következtetve (3G óta szoktam JBkelni, mostanában egyre kevesebbszer) nagyobb melónak tűnik egy jb-t összehozni, mint egy tweaket (ugye egyre több időt kell várni egy új főverzió után). Viszont onnantól, hogy megjelenik az új jb, ömlenek a tweakek, és pár hét alatt frissül a többség, amikor a jb hónapokba került.

    Szóval összegezve, aki pénzt akar keresni az alkalmazásával, azt nem tartom valószínűnek, hogy jb tweak fejlesztésébe fog párszáz órát ölni, mert ennyi idő alatt lefejleszt egy multiplatform valamit, ami winen linuxon és osxen is menni fog és leszakít vele sok pénzt. Vagy ha mobil alkalmazásoknál maradunk, akkor ios, android, winphone-ra adja ki, mindegyiken van fizetős store és mindenütt jobb a rendelkezésre állási idő és a kompatibilitás, mint egy cydia tweak esetén. Egyszerűen nem logikus pénz kereseti célból sok időt beleölni egy ilyen fejlesztésbe. Hobbiból, funból és kihívásból persze tökéletes, de akkor azért had döntsem már el én, hogy ez tényleg akkora produktum-e, hogy megéri.
    (Nyilván lewarezolva el tudom dönteni, de engem az elv zavar, hogy direktbe pénzt kér és nem opcionális, ha ilyen szerencsétlen elérhetőséggel bír ez a dolog, még ha nem is ő tehet róla, legalább ezzel lehetne kompenzálni, mert tényleg ott az esély, hogy soha többet nem használható.
    Tudtommal az iOS verzió se nem visszaállítható, se nem emulálható a készülékeden (bár javítsatok ki, ha van már VM tweak), így ha egyszer frissítek, lehet soha többet nem látom viszont azt a programot. Az OS X, Windows, Linux, stb elég jól virtualizálhatóak, így ott nem látom kidobott pénzként fizetni valamiért, pl @ef-dani a Snow Leopardra megvett programomat is elő tudom csalni virtualizálva adott esetben, ha pont az kell, de egy megvett tweaket sehogy, ha nincs jb, nincs update, csak ha belebetonozom az adott verziót a telefonba/tabletbe, de ezért meg nem fogok fizetni, hisz egyszer már fizettem jó sok pénzt az eszközért, amiért kapok kb 3 év támogatást az Appletől és akkor az lenne a kidobott pénz, ha nem frissítek)

  23. @Jecy: “de ha fogom a gépem és felhúzok rá egy win98at, akkor prímán fog futni a megvásárolt program, így nem ért kár”
    fogsz egy olyan gépet, ami mondjuk most, a Win8.1-es érában került legyártásra, van benne SATA vagy PCIe SSD, na arra próbálj meg egy Win98-at feltenni. mivel nem lesznek driverek, nemhogy felmenni nem fog, a háttértárat sem lesz hajlandó felismerni. de ettől függetlenül ezt nem lehet összehasonlítani az iOS-szel, mert teljesen más miatt nem lehet visszatenni korábbi OS-verziót.

    “A JB platformon erre nincs lehetőség”
    ennek semmi köze nincs a jailbreakhez. az iOS esetén nincs erre lehetőség, csak adott hardveren, és ott is csak adott feltételek teljesülése esetén (=iPhone 4, mentett SHSH megléte esetén). semmi más esetben nem lehet, és ezt a jailbreak semmiben sem befolyásolja. az Apple iOS platformon nincs erre lehetőség, ha jailbreakelted, ha nem.

    “de mindkét helyen tudom, hogy igen, később is fogom tudni használni”
    nem igaz, rengeteg alkalommal fordult már elő, hogy App Store-os alkalmazások összeomlottak új rendszeren, és mindaddig nem működtek, ameddig azt a fejlesztője nem javította (vagy az Apple az elhanyagolás miatt ki nem hajította az adott appot a Store-ból). az App Store-os appok esetén mindössze biztosabb a dolog, nagyobb az esély, hogy az iOS futtatni fogja a korábban jóváhagyott kódot, de ahogyan ez már számtalanszor előfordult a nagyobb verziófrissítések esetén, semmi garancia nincs arra, hogy ez valóban így is lesz. ugyanez a helyzet a jailbreakes tweakek esetén. kisebb verziófrissítések esetén (mondjuk 7.1.1-ről 7.1.2-re) jellemzően semmi gond nincs, de mondjuk az iOS 6-os csomagok igen nagy részét frissíteni kellett értelemszerűen iOS 7-hez. de ez az App Store-os appok esetén is így volt, ott mindössze az Apple teszi ezt kötelezővé, vagy kidobja az appot a Store-ból.

    “de a megjelenési időkből következtetve nagyobb melónak tűnik egy jb-t összehozni, mint egy tweaket”
    a jailbreak esetén sem látod, hogy mennyi a tényleges fejlesztés, csak azt látod, hogy mennyivel az új iOS-verziót követően lesz letölthető az ahhoz tartozó jailbreak. erre nem lehet alapozni.

    “aki pénzt akar keresni az alkalmazásával, azt nem tartom valószínűnek, hogy jb tweak fejlesztésébe fog párszáz órát ölni”
    teljesen mindegy, mennyi időt öl bele, nem a te feladatod eldönteni, hogy jogosan kér-e érte pénzt. te arról tudsz dönteni, hogy hajlandó vagy-e kifizetni neki ezt az összeget azért az időért cserébe, amiért neked később csak pár tappintás hozzáadni egy olyan funkciót, amire egyébként lehetőséged sem lenne.

    “mert ennyi idő alatt lefejleszt egy multiplatform valamit, ami winen linuxon és osxen is menni fog és leszakít vele sok pénzt”
    rengeteg platformspecifikus csomag van, amiknek értelmük sem lenne más platformon, lásd mit kezdenél asztali Windows esetén, ha lenne barrel? nincs SpringBoard, ahol az oldalak között lapozgatnál, így értelmét veszti. nincs Vezérlőközpont sem, így nem érnél semmit, hogy a Flipboardcenterben kedved szerint rendezed az ikonokat.

    “mindegyiken van fizetős store és mindenütt jobb a rendelkezésre állási idő és a kompatibilitás, mint egy cydia tweak esetén”
    mivel a jailbreak nem “jár”, hanem azt ki kell trükközni, hogy egyáltalán lehetséges legyen, és így a tweakek egyszerűen ettől függenek, ezért ez az egész eleve nem hasonlítható össze a hivatalos Store-okkal. ez egy olyan dolog, amivel bárki, aki jailbrekel, tisztában van.

    “de akkor azért had döntsem már el én, hogy ez tényleg akkora produktum-e, hogy megéri”
    ez pontosan így van, eldöntheted: ha szükséged van rá, akkor megveszed, ha meg nincs, vagy drágállod, akkor nem veszed meg. azért azt nem mondhatod, hogy 3 hónapra hazavágja a költségvetésed az átlagos 300Ft-os ár a fizetős csomagok esetén, pláne úgy, hogy a csomagok túlnyomó többsége ingyenes.

    “tényleg ott az esély, hogy soha többet nem használható”
    képzeld el akkor mindezt úgy, mintha kocsiba vennél üzemanyagot. kifizetted az árát, de ha elfogyott, akkor újból tankolni kell. megveszel egy csomagot, tehát tankoltál. ha adott idő után nem működik soha többé az adott tweak (ezek száma továbbra is elenyésző!), akkor újból tankolsz. annyi a különbség, hogy míg egy jailbreakes csomag esetén nincs egyértelmű garancia arra, hogy később is menni fog, túlnyomó részt megy, vagy kap frissítést, és használhatod tovább – de ha a kocsid megette az üzemanyagot, akkor ha használni akarod, újból tankolnod kell, ha tetszik, ha nem.

    “Tudtommal az iOS verzió se nem visszaállítható, se nem emulálható a készülékeden”
    ezzel nem tudom, mit akartál mondani, de a korábbi verzió visszaállításáról már sokszor leírtam, hogy milyen esetben van rá lehetőség, az emuláció alatt pedig szintén nem értem, mire gondolsz, de ez egy mobil OS, és noha sokra képes, azért nem egyenlő egy desktop OS-sel, így desktop funkciókat kár elvárni tőle.

    “de ezért meg nem fogok fizetni, hisz egyszer már fizettem jó sok pénzt az eszközért”
    megint a kocsis példa: attól, hogy kifizettél adott esetben mondjuk 3.8 millió forintot egy új autóért, még nem jár hozzá ingyen az üzemanyag (és az még a 100 milliós kategória esetén sem jár).

  24. @Jecy: futtass egy professzionalis programot virtualizalva… Sok sikert!

  25. Sziasztok! kezdő jailbreakes vagyok,Némi útba igazításra segítségre volna szükségem,de olyan szájbarágósan i4s-em van következő a problémám: nem rég jailbrekeltem a mobilom ios 7.2 fut rajta,Pangu programmal sikerült ,de ha rádugom simán hálózati töltőre vagy sz.gépre azonnal feljön egy Bluetooth end clock vmi sz..-ág és bejön a Facebook közzététel és ilyenkor elindul az időzítő és bekapcsolódik a bluetooth-om “ilyenkor természetesen a mégsem-re nyomok ,Szerintetek mitől lehet ez és mi okozza,illetve,hogyan tudom kikapcsolni? nem mintha nagy fészbukos lennék ,ha lehetne ,az iosom-ból is kitörölném a belerakott facebookot+twitter sz…-at ja egyébként ezeket kilehet törölni?,A másik nagy gondom,hogy kevés a helyem a mobilomon és nagyon nem értek vmit itunesra ha rádugom a mobilom alul a színes csíkoknál a narancssárga “Nálam Egyéb majdnem 5GB-ot foglal el ,de mi a fészkes fene lehet az?gugléztam ,de nem találtam semmi értelmeset rá,egyáltalán feltudom azt a helyemet szabadítani? és ha igen ,hogyan? Előre is hálásan köszönöm.

  26. @Gabor19: “nem rég jailbrekeltem a mobilom ios 7.2 fut rajta”
    nincs iOS 7.2, amire gondolhatsz, az maximum a 7.1.2.

    “azonnal feljön egy Bluetooth end clock vmi sz..-ág”
    ha nem írod le pontosan, hogy mi ez, akkor nem fog kiderülni az sem, hogy mivel lehetne megoldani. esetleg készíts róla egy screenshotot, és azt linkeld. ebből nem lehet érteni, hogy mi ez.

    “az iosom-ból is kitörölném a belerakott facebookot+twitter sz…-at ja egyébként ezeket kilehet törölni?”
    mit értesz az alatt, hogy a “facebookot+twitter sz…-at”?

    “Nálam Egyéb majdnem 5GB-ot foglal el ,de mi a fészkes fene lehet az”
    http://szifon.com/2012/04/23/hova-tunik-a-szabad-hely-a-keszulekrol-es-hogyan-szerezheto-vissza/

    amellett: http://szifon.me/faq

  27. Helló!
    Neharagudj,hogy csak most válaszolok,de reggel Ősökkel el kellett mennem,Igazad van ios 7.1.2 van a mobilomon bocs benéztem,előbb már próbáltam ide képet csatolni,de nem sikerült ,nem találom eme menü pontot,behúztam ide a képet amit kértél ,de nem ok ,még új vagyok a fórumon és még ismerkedem ,egyébként csomó tweakeket telepítettem ,de mára 1,db nincs a telómon,mond el légyszíves ,hogy hogyan kell csatolni képet?
    mivel már nem fészbukozom ,így felmerült bennem a kérdés,hogy a rendszeremből tudom-e véglegesen törölni ami benne van facebook+twitter+flickr+vimeo na ezekre a sza….a nincs szükségem,csak nem tudom,hogy-hogyan kell kitörölni ha egyáltalán lehet?mert gondolom ezek is csak a helyet foglalják?!
    Köszönöm a linket megpróbálom a leírtak alapján eltüntetni a sárga csíkot,de most már leszek és jövök a képppel 🙂


Add a Comment