fbpx Skip to content

Az Apple a márciusi Genfi autószalonon mutatta be a CarPlay-t, a gépkocsikba szánt megoldást, amiről korábban már mi is írtunk. Akkor még csak öt gyártó támogatta a funkciót, mára ez a szám drasztikusan nőtt.

Carplay0

A legújabb bejelentés szerint 9 autógyártó csatlakozott új partnerként a projekthez: Abarth, Alfa Romeo, Audi, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Mazda és a Ram. Ezzel 29-re nőtt azon gyártók száma, akiknél CarPlay-es autót lehet majd a jövőben rendelni.

Carplay1
Carplay2

Egyelőre csak a Honda, Hyundai, Mercedes-Benz, Volvo és a Ferrari 2015-ös modelljeiben lesz CarPlay, a többi autógyártónál valamelyik későbbi modellévben lesz elérhető a szolgáltatás.

A CarPlay lehetővé teszi a Siri-vezérelt szolgáltatások autós használatát. Így hangvezérelve telefonálhatunk, küldhetünk emailt, SMS-t, vezérelhetjük a Térkép alkalmazást és zenéinket is. Persze aki nem akarja a Sirit használni, az a fedélzeti számítógép érintőképernyőjén is adhat utasításokat a rendszernek.

Harmadik fél által fejlesztett alkalmazások közül többek között működni fog a Beats Music (ezt az Apple nemrégiben felvásárolta) és a Spotify is. A sztereó készülékek gyártói közül az Alpine és a Pioneer készít majd nem gyári kiegészítőket, így ezek is beszerelhetőek lesznek a régebbi autókba.

Az autós versenybe a Google is beszállt. A múlt heti konferenciájukon jelentették be az Android Auto platformot, mely hasonló tulajdonságokkal bír majd, mint a CarPlay. Az lenne a legjobb, ha mind a két rendszer integrálva lenne az autókba, így nem ez alapján kell majd kocsit választani…

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Egy új autó meg $38000. Attól függ, hogy mennyi pénzed van, mert ha tudsz új autót venni, akkor persze, hogy nem éri meg..

  2. “modellévben”
    sorry,
    GN

  3. en megvagyok elegedve egy sima bluetoothos adapterrel a telefonomhoz, kinabol 10€ nos mindenre jó, telefonalni lehet rajta keresztul, zene halgatható róla. sot ha nagyon old school radiod van aux nelkul leteznek mar bluetoothos fm transmitteres adapterek is, telefon csatlakozik a bluetoothoz fm transmiter meg kuldi a jelet a radionak, kell ennél tobb ?


Add a Comment