fbpx Skip to content

Ahogyan azt már láthattátok, körülbelül egy hónapja elkezdtem komolyabban foglalkozni olyan videókkal, amelyekkel megkönnyíthetem a mindennapjaitokat, leegyszerűsítve és meggyorsítva a hétköznapi munkafolyamatainkat. A videóim egyik óriási hiányossága a hangfelvétel szörnyű minősége volt, amelyet hozzászólásban is jeleztetek nekem és amivel teljes mértékben egyet is értettem.

IMG_2853

Ennek következtében elkezdtem felfedezni a piacon kapható hordozható mikrofonokat (mivel nagyon sokat utazok) és ekkor botlottam bele az Apogee márkába, az Apogee termékcsaládjába.

Mit érdemes tudni az Apogee-ról?

Az Apogee márka története egészen 1985-ig nyúlik vissza, amikor még javában a CD-k korát írtuk. A márka minősége és nagyszerűsége talán csak előttünk, a hétköznapi felhasználók előtt ismert kevésbé, hiszen a professzionális felhasználás terén az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb márkáról beszélünk, amely az innovációk terén mindig is piacvezető volt a maga kategóriájában. Ezek után talán nem véletlen, hogy olyan művészek választották az Apogee márkát, mint példádul Stevie Ann, Jan “Mama J” Smith, Sarah Bareilles vagy Beyonce háttérénekesei.

A vállalat jelenlegi stratégiájának egyik fő pillére, hogy a márkát megismertesse és közelebb hozza a hétköznapi felhasználókhoz is azáltal, hogy olyan minőségi kiegészítőket készít a Mac, iPhone és iPad készülékekhez, amelyeket bárki azonnal tud használni.

quartet-mac-logic-710

Előnyök

Az Apoggee MiC 96k egy felső kategóriás mikrofonhoz méltó hibátlan csomagolással érkezik, amelyben találhatunk egy rendkívül praktikus állványt, valamint a szokásos USB kábel mellett egy 30-tűs, illetve Lightning-csatlakozós változatot is, amelyek segítségével számítógép nélkül, közvetlenül tudjuk csatlakoztatni a mikrofont az iOS eszközeinkhez.

IMG_0007

Maga a MiC viszonylag aprónak mondható, viszont a méretéhez képest meglepően súlyos, amit egyáltalán nem hátránynak, sőt inkább előnynek neveznék, hiszen érzi az ember, hogy bizony valami nagyon minőségi terméket fog a kezében.

Miután csatlakoztattuk a mikrofont akár a Mac számítógépünkhöz, akár valamelyik iOS eszközünkhöz, nincs semmi teendőnk, az eszközök automatikusan azonnal felismerik egymást és már kezdődhet is a felvétel. A mikrofon elején találhatunk egy kis állapotjelző LED-et, amely kéken világít, ha az eszköz csatlakoztatva van, zölden világít, amikor valamelyik alkalmazás elkezdi használni azt, valamint a hangerő függvényében narancssárga, illetve piros fényekkel mutatja, hogy mennyire hangos a felvétel, amelyen természetesen korrigálhatunk a “Gain” érték módosításával.

IMG_0052

A MiC egy kardioid karakterisztikával rendelkező mikrofon, amely azt jelenti, hogy sokkal jobban hall előrefelé, mint oldalra és hátulra, ezért tökéletes beszédhang felvételére, abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy a környezeti zajok is szerepeljenek a felvételünkön. Mivel én meglehetősen forgalmas helyen lakom, ahol szinte óránként jár valamilyen szirénázó jármű, amely nem kis bosszúságot okozott az eddigi felvételek készítése során, én kifejezettem nagyra értékeltem a mikrofon ezen jellegzetességét. A MiC ezt a problémát rendkívül gyorsan megoldotta, hiszen egyáltalán nem hallatszik egy sziréna vagy autó hangja sem a felvételeken. 😉

IMG_0014

A Gain (erősítés) értéket tekintve a MiC egészen 40dB-ig képes felerősíteni a beérkező jelet abban az esetben, ha az nem lenne elég erős, valamint egy 96kHz-es 24bit-es analóg-digitális konverterre rendelkezik. A Gain értékre visszatérve, meglepő, hogy milyen apró jeleket is képes felerősíteni a mikrofon: csak egy gyakorlati példát említve, egy több mint 150 négyzetméteres terem végében történő két ember közötti suttogást sikerült hibátlanul rögzítenem az egyik felvételemen, természetesen akaratlanul. 😉

MiC96k-micpreconverter-diagram

Felmerülhet tehát a kérdés, hogy “jó, jó, ez mind szép, de mégis hallható-e ez a különbség azoknak is, akiknek semmi köze a hangtechnikához”? Íme itt egy videó, amelyben a hangomat a MacBook Airem beépített mikrofonjával, valamint az Apogee MiC mikrofonnal is rögzítettem. Hallható a különbség?

Emlékszem, mikor először hallottam meg a hangminőséget és a különbséget, megfordult velem a világ, hiszen eddig még abban a tudatban voltam, hogy egész tűrhető mikrofonnal rendelkeznek a Mac-ek. És noha ez a mindennapos felhasználás esetén legtöbbször még igaz is, de a komolyabb felhasználás miatt ez a gondolat végleg kitörlődött a fejemből.

A beszédhang rögzítése mellett a MiC kiválóan alkalmas akusztikus hangszer hangjának rögzítésére is, főleg akkor, ha egyetlen hangszer hangjára szeretnénk összpontosítani. Mivel a barátnőm zongoraművésznek tanul, így a hangszer hangjának lehetősége is adott volt, amelyet itt tudsz meghallgatni:

(A megfelelő Gain értékkel és pozícióval még a madarak csiripelését is sikerült rögzíteni)

Természetesen az Apogee is készített mintafelvételeket a MiC segítségével, amelyek közül a véleményem szerint ezen hallatszik igazán, hogy mire is képes a mikrofon:

Hátrányok

Bevallom őszintén, a hátrányok rész megírásakor gondolkodtam a legtöbbet, hiszen olyan nincs, hogy nincs hátrány, nem igaz?

Mivel egy hordozható mikrofonról beszélünk, amelynek mind a mérete, mind pedig a csatlakozók széles választéka azt a célt szolgálja, hogy a “terepen” is tudjunk vele professzionális minőségű hangot rögzíteni az éppen nálunk levő iPhone vagy iPad készülékekre, ezért igazán adhattak volna hozzá egy tokot, amelyben lehet hordozni a MiC-ot, mivel mindig visszacsomagolni a dobozába nem éppen a legjobb elfoglaltság, főleg akkor, ha siet az ember.

IMG_0019

A külföldi fórumokban és tesztekben sokan panaszkodtak még amiatt, hogy a mikrofon csak egyetlen kimenettel rendelkezik, ezért nem tudjuk monitorozni közvetlenül a mikrofon segítségével a hangunkat. Erre az Apogee egy rendkívül érthető és szinte már-már Apple-szerű választ adott, miszerint a MiC annyira kicsi, hogy az összes létező erőt, teljesítményt és kapacitást arra szeretnék fordítani, hogy a rögzített hang minősége a lehető legjobb legyen. Inkább csinálnak egyetlen dolgot, de azt hibátlanul, mintsem többet, de azt középszerűen. Természetesen a monitorozás továbbra is lehetséges még iOS eszközökön is, mivel vagy a Lightning vagy a 30-tűs csatlakozót használjuk, a mikrofon kimenet használatlanul marad.

IMG_0045

Az Apogee MiC 96k mikrofonnak a legnagyobb hátránya talán az ára, amely jelenleg 65.990 forint. Ugyanakkor gondoljunk csak bele, hogy hány évente vásárol mikrofont az ember. Egészen biztos, hogy egy ilyen minőségű mikrofon esetén azt nem kell majd évente cserélgetnünk, így véleményem szerint akár 5-6 évig is hű társunk lehet a MiC, ha hangrögzítésről van szó. Mivel én mindig is a minőség híve voltam, ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy egyszer vegyen az ember egy minőségibb terméket, amire még ha picit spórolnia is kell, egészen biztos, hogy hosszú távon megéri.

Összegzés

Összességében tehát mindenkinek csak ajánlani tudom az Apogee MiC 96k mikrofont abban az esetben, ha minőségi szinten szeretne hangot rögzíteni, legyen szó akár beszédhang, akár akusztikus hangszer hangjának a rögzítéséről. Véleményem szerint a fenti hanganyagok teljes mértékig magukért beszélnek, így tökéletesen tükrözik azt, amilyen nyers felvételeket képes készíteni a mikrofont, amelyek minősége és élvezhetősége az utómunka során még tovább javulhat. A cikkemben szándékosan csak nyers felvételeket használtam pontosan úgy, ahogy azt a GarageBand, a Screenflow és a Final Cut Pro X rögzítette.

Az Apogee MiC 96k mikrofon megvásárolható a Hit Space webáruházából.

Te milyen mikrofont használsz jelenleg a hangfelvételeid rögzítésére?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Tényleg jól szól 🙂 Kár, hogy már évek óta abbahagytam idő hiányában a zenélést és mindig fáj a szívem amikor ilyen jó eszközökkel találkozom. Köszönöm!

  2. Azért egy ki csalás van a gyári demó felvételben: egy sztereo felvételre tették rá a hangfelvételt, igy persze hogy jobbnak halljuk mint a csak mikrofonnal felvett zongorás felvételt. És hangoltassátok fel a zongorát.

  3. “Természetesen a monitorozás továbbra is lehetséges még iOS eszközökön is, mivel vagy a Lightning vagy a 30-tűs csatlakozót használjuk, a mikrofon kimenet használatlanul marad.” – itt szerintem a fejhallgató-aljzat (még pontosabban headset-aljzat) lett volna a jó kifejezés, mivel monitorozáshoz fül- vagy fejhallgatót szoktunk használni, nem mikrofont. 🙂

    Megvizsgálnám még ennek a modellnek az ár/érték arányát, mivel stúdiómikrofont lehet már kapni 20-40eFt tájékán is, amiben a gain-en kívül akár az iránykarakterisztika is állítható, vagy mélyvágás is kapcsolható. Lehet jobb ötlet lett volna két mikrofont venni egy helyett ebből a pénzből: egy kicsi hordozhatót és egy rendes stúdiómikrofont az otthoni süketszobába. 😉

  4. ha már apogee, a másik nagyon jó dolog, a ONE (v2). sztereo be-ki + beépített mikrofon. mondjuk annyiban különbözik, hogy ez nem egy adott sávot vesz, hanem mindent baromi érzékenyen, szal ennek kell a süketszoba, viszont a minőségre ugyanúgy nincs panasz és nem sokkal drágább 🙂 ugyanúgy jó ios eszközökhöz. ja és a kimenete olyan komolyan tisztán szól, hogy köszönőviszonyban sincsenek az m-audio vagy focusrite cuccok amik már elfogadhatónak mondhatók.

  5. Ezzel az irány-karakterisztikával alkalmas egy öttagú akusztikus zenekar produkciójának a felvételére?

  6. Hát, én valamivel többet vártam… Nem rossz nem rossz, de annyira nem is jó. (a demo az igen!) Beszédnél szerintem túl erős a mélyemelése, amitől kicsit tompa is a hangkép. A zongora hangolóért kiált…:-)
    Funditno: nekem iRig Mic van, annak állítható a karakterisztika szélessége, alkalmas kamaraegyüttes amatőr felvételéhez.

  7. nagyB: hú, ez nagyon ütősnek tűnik!:-)


Add a Comment