Új érzékelők jöhetnek a következő iPhone-ban

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagyobb kijelzőt és a designváltást érintő pletykáktól eltekintve eddig nem sok, funkciókat is érintő találgatásról olvashattunk. Azonban a napokban több külföldi oldal is beszámolt arról, hogy az androidos készülékekhez hasonlóan az iPhone következő generációja is tartalmazni fog egy új érzékelőt: barométert, avagy légnyomásmérőt.

altittude

A barométer széles körben elterjedt eszköz, mely a légnyomás megállapításával meghatározza tengerszint feletti magasságunkat. Ez hasznos lehet hegymászók, kirándulók, kerékpárosok, valamint azon elhivatottak számára, akik szeretnének tisztában lenni adott pozíciójuk tengerszint feletti magasságával.

A pletyka nem légből kapott, az erre utalók jeleket az Xcode 6 valamint az iOS 8 előzetes verzióinak kódjában találták meg a fejlesztők. A szoftver tartalmazza az új, frissített CoreMotion API-t, melyben egyértelmű hivatkozás található az új, magasságmérő szenzort illetően:

alt1

Ugyan az App Store-ban jelenleg is megtalálhatók olyan alkalmazások, melyek meghatározzák magasságunkat, többek között egy kiemelt iPad app is. Ezen alkalmazások viszont a készülék GPS koordinátáit és az 5s-ben megtalálható M7 koprocesszor adatait használják a meghatározáshoz.

Egy ilyen dedikált chip esetén a meghatározás sokkal gyorsabban történik, mint szoftveres társainál, valamint a pontossága is sokkal nagyobb. Az alábbi kódrészlet ellenőrzi a chip meglétét a készülékben, alátámasztva a dedikált chip szükségességét.

alt2

Egy fejlesztő, Ortwin Gents egy iPhone 5s segítségével megpróbálta tesztelni a funkciót, de a vizsgálat “No” eredménnyel tért vissza, azaz az iPhone 5s és korábbi készülékek nem fogják támogatni ezt a funkciót.

Egy másik fejlesztő, Hamza Sood ezen túl a környezeti nyomás megállapítására utaló nyomokra bukkant az iOS 8 kódjában. Ennek segítségével meghatározható egy adott magasság időjárása. Például a barométer képes elemezni a légnyomást, hogy meghatározza, hogy esni fog-e az eső, vagy esetleg napsütésre számíthatunk. Az időjárás-meghatározás adatait összegyűjtve az Apple pontosabb adatokat fog tudni szolgáltatni az adott térség időjárásáról, amennyiben azt valamiféle crowdsourcing rendszerrel kapcsolják össze. Továbbá a beltéri navigációban is nagy szerepet játszhat a magasságmérés, meghatározva, hogy egy épület hanyadik emeletén tartózkodunk.

Korábbi értesülések szerint az érzékelő a következő generációs Motion koprocesszor (M8) részét fogja képezni olyan további szenzorokkal karöltve, mint hőmérséklet és páratartalom mérők. Belső, Apple-ös források alapján a cég már évek óta dolgozik az Iránytű alkalmazás fejlesztésén, lehetővé téve a magasság mérését is. Így elképzelhető, hogy egy átdolgozott Iránytű alkalmazásban lesz elérhető az adott, új funkció.

Mivel ezek meg nem erősített információk, nem szabad tényként kezelni őket, ugyanakkor a kódrészletek jóval több hitelt adnak a megvalósulásra, mint a designt illető kémfotók.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Hát őszintén kíváncsi leszek rá, hogy hány embernek fog kelleni a 6.. Én biztosan nem leszek köztük, mivel SGS4-ről a méret miatt váltottam iPhone5-re.. Na persze azóta rájöttem, hogy fényévekkel jobb ez a telefon, de ez már másik téma.. :)

 2. Most ugye csak vicceltek? Ez az eddigi leghasznosabb funkció, amit láthattunk réges-rég… ha tényleg lesz barométer a telefonban (és összekapcsolják a Cloud-al, márpedig miért ne tennék), akkor azok adatai alapján az Apple lesz a világ legpontosabb időjárás-jelentést szolgáltató vállalata. Ez nagyon nagy dolog!
  Én tuti váltani fogok 4S-ről

 3. Aztán a barométer baromi pontos lesz :) nemtom rémlik-e hogy hideg meleg frontok környékén azért ingadozik bőszen a nyomás… akkor majd azt látja a szifon, hogy fel le liftezel alvás közben? Érdekes….

 4. Egyrészt semmit nem ér önnmagában egy barométer, kellene egy hőmérő is hozzá, különben nem tudsz hőkompenzált tengerszinti légnyomást számolni. Egy ilyen melegedő telefonban esély nincs hőmérsékletet mérni. A barométer max a magasság meghatározáshoz tudna beszállni a gps mellé. A másik dolog, hogy mennyire lesz pontos. Egy UV mérés hasznosabb lett volna, de az is érthetetlen, hogy kamera lévén miért nem tud fényt mérni.
  Időjárás előrejelzést pedíg egy telefonnal ? Na ne vicceljünk már. Aki ilyet ír fogalma sincs a fizikáról. Időjárás előrejelzéshez nagyon komoly gépek kellenek ám…

 5. @dnp: nyilván nem így fog működni.

  @The Count: “semmit nem ér önnmagában egy barométer, kellene egy hőmérő is hozzá”
  épp ezért szerepel a cikkben az, hogy: ‘az érzékelő a következő generációs Motion koprocesszor (M8) részét fogja képezni olyan további szenzorokkal karöltve, mint hőmérséklet és páratartalom mérők’

  “Egy ilyen melegedő telefonban esély nincs hőmérsékletet mérni.”
  minden attól függ, hogy a hőérzékelő hol foglal helyet a készülékben, és ennek megfelelően hogyan kalibrálják. készenléti állapotú készülék nem melegedik annyira, hogy az a mérést befolyásolná, de nyilván a zsebben, a bőrünkhöz elég közel lévő készülék a testhőmérséklethez közelire melegszik ilyenkor is. tehát valószínűleg nem így oldanák ezt meg.

  “A barométer max a magasság meghatározáshoz tudna beszállni a gps mellé”
  GPS-pozíció alapján és a domborzati viszonyok ismeretében enélkül is megadható a magasság, de még a repülőgépen bekapcsolt, barométer nélküli GPS is megmondja az aktuális magasságot még egy tengerentúli repülés ideje alatt is (csak tedd az ablakhoz, hogy rálásson a műholdakra, és hasonlítsd össze a kijelzett értéket a repülő képernyőin mutatott aktuális magasság/sebesség értékeivel).

  “de az is érthetetlen, hogy kamera lévén miért nem tud fényt mérni”
  tud, hiszen valami alapján kell állítania az ISO értéket, illetve ott a külön fénymérő szenzor is az előlapon (ambient light sensor), ami alapján például a képernyő fényerejét állítja automatikusan.

  “Időjárás előrejelzést pedíg egy telefonnal ? Na ne vicceljünk már.”
  nem kizárólag a telefonnal önmagában, másrészt ott a Weather app is.

 6. @Bencissimo: azt is megmondod, hogy másnap esni fog-e délután? mert ezért előrejelzés. nyilván nem az aktuális időjárást kell kiírnia, azt az ablakon kinézve látod, vagy a közösségi oldalakon is azonnal kiírja a sok Aigner Szilárd-klón is.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!