fbpx Skip to content

A nagyobb kijelzőt és a designváltást érintő pletykáktól eltekintve eddig nem sok, funkciókat is érintő találgatásról olvashattunk. Azonban a napokban több külföldi oldal is beszámolt arról, hogy az androidos készülékekhez hasonlóan az iPhone következő generációja is tartalmazni fog egy új érzékelőt: barométert, avagy légnyomásmérőt.

altittude

A barométer széles körben elterjedt eszköz, mely a légnyomás megállapításával meghatározza tengerszint feletti magasságunkat. Ez hasznos lehet hegymászók, kirándulók, kerékpárosok, valamint azon elhivatottak számára, akik szeretnének tisztában lenni adott pozíciójuk tengerszint feletti magasságával.

A pletyka nem légből kapott, az erre utalók jeleket az Xcode 6 valamint az iOS 8 előzetes verzióinak kódjában találták meg a fejlesztők. A szoftver tartalmazza az új, frissített CoreMotion API-t, melyben egyértelmű hivatkozás található az új, magasságmérő szenzort illetően:

alt1

Ugyan az App Store-ban jelenleg is megtalálhatók olyan alkalmazások, melyek meghatározzák magasságunkat, többek között egy kiemelt iPad app is. Ezen alkalmazások viszont a készülék GPS koordinátáit és az 5s-ben megtalálható M7 koprocesszor adatait használják a meghatározáshoz.

Egy ilyen dedikált chip esetén a meghatározás sokkal gyorsabban történik, mint szoftveres társainál, valamint a pontossága is sokkal nagyobb. Az alábbi kódrészlet ellenőrzi a chip meglétét a készülékben, alátámasztva a dedikált chip szükségességét.

alt2

Egy fejlesztő, Ortwin Gents egy iPhone 5s segítségével megpróbálta tesztelni a funkciót, de a vizsgálat “No” eredménnyel tért vissza, azaz az iPhone 5s és korábbi készülékek nem fogják támogatni ezt a funkciót.

Egy másik fejlesztő, Hamza Sood ezen túl a környezeti nyomás megállapítására utaló nyomokra bukkant az iOS 8 kódjában. Ennek segítségével meghatározható egy adott magasság időjárása. Például a barométer képes elemezni a légnyomást, hogy meghatározza, hogy esni fog-e az eső, vagy esetleg napsütésre számíthatunk. Az időjárás-meghatározás adatait összegyűjtve az Apple pontosabb adatokat fog tudni szolgáltatni az adott térség időjárásáról, amennyiben azt valamiféle crowdsourcing rendszerrel kapcsolják össze. Továbbá a beltéri navigációban is nagy szerepet játszhat a magasságmérés, meghatározva, hogy egy épület hanyadik emeletén tartózkodunk.

Korábbi értesülések szerint az érzékelő a következő generációs Motion koprocesszor (M8) részét fogja képezni olyan további szenzorokkal karöltve, mint hőmérséklet és páratartalom mérők. Belső, Apple-ös források alapján a cég már évek óta dolgozik az Iránytű alkalmazás fejlesztésén, lehetővé téve a magasság mérését is. Így elképzelhető, hogy egy átdolgozott Iránytű alkalmazásban lesz elérhető az adott, új funkció.

Mivel ezek meg nem erősített információk, nem szabad tényként kezelni őket, ugyanakkor a kódrészletek jóval több hitelt adnak a megvalósulásra, mint a designt illető kémfotók.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Na hát ezért még nem cserélem le az 5s-t.

  2. Na majd 1,5 év múlva a 7-re lecseréljük az 5s-t 🙂

  3. Hát őszintén kíváncsi leszek rá, hogy hány embernek fog kelleni a 6.. Én biztosan nem leszek köztük, mivel SGS4-ről a méret miatt váltottam iPhone5-re.. Na persze azóta rájöttem, hogy fényévekkel jobb ez a telefon, de ez már másik téma.. 🙂

  4. Kovee79! Úgy lesz.

  5. @Anonymous: En 5rol valtani fogok valoszinuleg. Nalam a design szamit most sokat, mert a mockupok meg a fotok szarok…

    amugy mindig rengetegen veszik meg, mert hype. 😀

  6. Most ugye csak vicceltek? Ez az eddigi leghasznosabb funkció, amit láthattunk réges-rég… ha tényleg lesz barométer a telefonban (és összekapcsolják a Cloud-al, márpedig miért ne tennék), akkor azok adatai alapján az Apple lesz a világ legpontosabb időjárás-jelentést szolgáltató vállalata. Ez nagyon nagy dolog!
    Én tuti váltani fogok 4S-ről

  7. Aztán a barométer baromi pontos lesz 🙂 nemtom rémlik-e hogy hideg meleg frontok környékén azért ingadozik bőszen a nyomás… akkor majd azt látja a szifon, hogy fel le liftezel alvás közben? Érdekes….

  8. @Walaky: az idojaras elorejelzes a legnyomason kivul meg all 1-2 osszetevobol 🙂

  9. Egyrészt semmit nem ér önnmagában egy barométer, kellene egy hőmérő is hozzá, különben nem tudsz hőkompenzált tengerszinti légnyomást számolni. Egy ilyen melegedő telefonban esély nincs hőmérsékletet mérni. A barométer max a magasság meghatározáshoz tudna beszállni a gps mellé. A másik dolog, hogy mennyire lesz pontos. Egy UV mérés hasznosabb lett volna, de az is érthetetlen, hogy kamera lévén miért nem tud fényt mérni.
    Időjárás előrejelzést pedíg egy telefonnal ? Na ne vicceljünk már. Aki ilyet ír fogalma sincs a fizikáról. Időjárás előrejelzéshez nagyon komoly gépek kellenek ám…

  10. Ja és kb 12-18 ezerért már lehet venni kalibrált barométert, ami viszont pontos is.

  11. @dnp: nyilván nem így fog működni.

    @The Count: “semmit nem ér önnmagában egy barométer, kellene egy hőmérő is hozzá”
    épp ezért szerepel a cikkben az, hogy: ‘az érzékelő a következő generációs Motion koprocesszor (M8) részét fogja képezni olyan további szenzorokkal karöltve, mint hőmérséklet és páratartalom mérők’

    “Egy ilyen melegedő telefonban esély nincs hőmérsékletet mérni.”
    minden attól függ, hogy a hőérzékelő hol foglal helyet a készülékben, és ennek megfelelően hogyan kalibrálják. készenléti állapotú készülék nem melegedik annyira, hogy az a mérést befolyásolná, de nyilván a zsebben, a bőrünkhöz elég közel lévő készülék a testhőmérséklethez közelire melegszik ilyenkor is. tehát valószínűleg nem így oldanák ezt meg.

    “A barométer max a magasság meghatározáshoz tudna beszállni a gps mellé”
    GPS-pozíció alapján és a domborzati viszonyok ismeretében enélkül is megadható a magasság, de még a repülőgépen bekapcsolt, barométer nélküli GPS is megmondja az aktuális magasságot még egy tengerentúli repülés ideje alatt is (csak tedd az ablakhoz, hogy rálásson a műholdakra, és hasonlítsd össze a kijelzett értéket a repülő képernyőin mutatott aktuális magasság/sebesség értékeivel).

    “de az is érthetetlen, hogy kamera lévén miért nem tud fényt mérni”
    tud, hiszen valami alapján kell állítania az ISO értéket, illetve ott a külön fénymérő szenzor is az előlapon (ambient light sensor), ami alapján például a képernyő fényerejét állítja automatikusan.

    “Időjárás előrejelzést pedíg egy telefonnal ? Na ne vicceljünk már.”
    nem kizárólag a telefonnal önmagában, másrészt ott a Weather app is.

  12. Én kinézek az ablakon, és 100% pontossággal megmondom, hogy esik-e az eső. 🙂

  13. @Bencissimo: azt is megmondod, hogy másnap esni fog-e délután? mert ezért előrejelzés. nyilván nem az aktuális időjárást kell kiírnia, azt az ablakon kinézve látod, vagy a közösségi oldalakon is azonnal kiírja a sok Aigner Szilárd-klón is.

  14. Inkább az aksit kéne felpumpálni mert ez elég gáz, nem fölös cuccokkal telenyomni.


Add a Comment