fbpx Skip to content

A Kensington a tavalyi CES-en mutatta be okos kulcstartó és “holmi címkéző” csomagját, a Proximo-t. A Kensington UK jóvoltából teszteltük a rendszert. A Starter Kit járt nálam, mely egy kulcstartóból és egy címkéből áll.

pane1Background

Ugyan nem tartozom az elsődleges célközönségbe, mivel a kulcsaim ritkán hagyom el, ennek ellenére van, hogy lustaságból nem rakom a helyére a kulcscsomót és a szennyes kosár alján köt ki, valamelyik pulcsi vagy nadrág zsebében, aztán induláskor elpazarlok 10–15 percet, mire eszembe jut, hogy hol hagytam. Ilyenkor nagyon jól jön, hogy a telefonos app segítségével csak megcsipogtatom a kulcstartót és megyek a hang irányába – mintha csak a ’80-as évek végén divatos fütyülős kulcstartó okosabb változata lenne, aminek fütyülni kellett, és azt érzékelve kezdett csipogni.

Lássuk miből is áll a csomag, illetve a rendszer. Starter Kit esetén egy darab “Fob” névre hallgató kulcstartót és egy darab “Tag”-et, címkét kapunk. A különbség az alábbi képen látható jól látható. Míg a Fob rendelkezik egy nagy gombbal, addig ez a Tag-ről hiányzik. A Fob gombjának megnyomásával kereshetjük a telefonunkat. A rendszerhez egy Fob és négy Tag csatlakoztatható, szóval a biztosítható dolgaink száma maximum öt lehet, plusz a telefon.

K39565EU_1

Mint említettem, az eszközök párban működnek az alkalmazással Bluetooth 4.0 kapcsolatot használva, így iPhone-ok esetén 4s-től frissebb készülék szükséges a csatlakozáshoz. Az eszközök párosítása egyszerű, az app első indításkor egyértelműen elmagyarázza a szükséges lépéseket. Lehetőség van saját nevet adni a különböző eszközöknek, valamint fotót is csatolhatunk mindegyik elemhez, a könnyebb azonosítás érdekében. Minden egyes elemhez külön hangot választhatunk, ezzel is azonosítva, mit hagytunk hátra (kulcscsomó, táska stb).

Screenshot 2014-06-14 14.10.06

A Bluetooth technológiából kifolyólag és a fizikai környezetünktől függően körülbelül 15 méter a maximális távolság. Amint az eszközök elvesztik a kapcsolatot, bekapcsol a riasztás, szinte elhanyagolható késleltetéssel. Szétkapcsolás esetén az applikációban megjelenik az eszköz utolsó ismert pozíciója.

Valószínűleg legtöbbünk otthon, munkahelyen egy fix helyen tartja a holmijait, viszont a telefon a zsebben lapul. Idegesítő lenne, ha otthon folyamatosan beindulna a riasztás, ezért az alkalmazásba beépítettek egy úgynevezett Quiet Zone (Csendes övezet) funkciót, ahol a helyzetünk alapján hozzáadhatjuk otthonunkat, munkahelyünket. A listán szereplő koordinátákon a riasztás kikapcsolt állapotba kerül, azonban manuális keresésre továbbra is van lehetőségünk.

Photo 30 Photo 31

A készülék először nem hozta a várt eredményt, köszönhetően az iOS 8 béta szoftvernek, ezért a tesztelést a kezdeti problémák után egy iPad mini segítségével végeztem. Az eredmény szinte tökéletes. Eltávolodás után szinte rögtön riaszt, közeledve az újracsatlakozás 10 tesztből 9-szer hiba nélkül megtörtént. Megfelelően figyelembe vette a beállított csendes zónákat, valamint a keresés is működött oda-vissza.

Kellemesen csalódtam az eszközben, rosszabb eredményre számítottam. Ezek alapján viszont bátran tudom ajánlani megvételre. Én biztosan használni fogom, már csak biztos ami biztos alapon, amint meggyógyul a Bluetooth a telefonomon. 😉

Megvásárolható például az angol Amazonról

[appstore id=”587074641″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. olyanról esetleg tud valaki, hogy ha a telefon eltávolodik, mondjuk egy kulcstartótól, akkor a kulcstartó csipog?

  2. Nem de órában van màr

  3. És ilyenkor ti megkapjátok a tesztelt terméket vagy vissza kell adni?

  4. @Burgi: is-is, van, amit megkapunk van amit vissza adunk megállapodás függvénye.

  5. a Jawbone Up-ot jó volt tesztelni? Azt meg is tartottátok? Érdemes megvenni?

  6. @Burgi: az UP-ot többen teszteltük, így többen is megvettük. a véleményünket elolvashatod az arról szóló cikkben: http://szifon.com/2013/09/24/izelito-a-one-more-thing-magazinbol-jawbone-up-okoskarkoto/

    a legtöbb külső kiegészítő vagy app képes az UP appnak átadni adatokat, így más forrásokból is van bemenet. így talán az UP tekinthető a leginkább támogatottnak jelenleg. a többi okoskarkötő esetén egyelőre kevesebb a külső adatforrás lehetősége, vagy az általuk nyújtott szolgáltatások mennyisége. én személy szerint az UP mellett tenném le a voksom, de ugye azt hozzá kell tennem, hogy sem fitbitet, sem fuelbandet nem teszteltünk közben.

  7. @RKG: a Fob itt csipog ha a telo eltavolodik tole es forditva is, szoval mindegy, hogy a telod hagyod a szobaban vagy a kulcsod, mindketto jelezni fog.


Add a Comment