fbpx Skip to content

Az Apple tavaly, az iPhone 5s-ben mutatta be az ujjlenyomat-olvasós Home gombot, melyet Touch ID-nak nevezett el. A leolvasást azonban csak korlátozott funkcionalitással látta el: használni lehetett a telefon kinyitásakor és jelszó begépelése helyett az App Store-os vásárláskor. Az iOS 8-ban viszont lehetővé tették, hogy harmadik fél által fejlesztett alkalmazások is használják a Touch ID-t.

iPhone-5s-Gold-Touch-ID-Close

Egy évvel ezelőtt, az eBay tulajdonában lévő PayPal információs biztonságért felelős vezetője, Michael Barrett fejezte ki örömét az innováció felett, a jelenlegi jelszavas megerősítést idejétmúltnak tartva. Ezt figyelembe véve nem meglepő, hogy először az ő cége reagált a nyilvános API megjelenésére. Közzétették, hogy belefejlesztik az iOS alkalmazásukba a Touch ID használatát és lehetővé teszik fizetéskori használatát.

Thas Peterson, az Aite Groups vezető elemzője is áradozott az ujjlenyomat-olvasós azonosításról.

Ha az iPhone a PayPal alkalmazásban használhatja az ujjlenyomatot, az a felhasználónak plusz értéket ad. Az Apple azért adta meg a lehetőséget a fejlesztőknek, hogy tesztelje a piacot, így megnézhetik, mi sül ki belőle.

Az Apple nagyon körültekintő megoldást választott az ujjlenyomat tárolására. Először is az A7 chip egy elkülönített része, az úgynevezett Secure enclave tárolja az adatokat. Ehhez csak maga az ujjlenyomat-leolvasó fér hozzá, semmi más. A rendszer nem is magát az ujjlenyomatot tárolja, hanem abból egy komplex matematikai modellel létrehozott profil kerül rögzítésre, az is titkosítva. A tárolt adat nem kerül bele az iCloudos mentésbe, így az Apple szerverei sem tárolják azt.

Touch-ID-API-image-001

Ezekből kifolyólag a harmadik fél által fejlesztett alkalmazások sem férhetnek hozzá az adatokhoz, a fejlesztők nem kapnak semmit az ujjlenyomatból. Maga az app egy lekérdezést indít, és egy visszaigazolást kap, ami lehet igenlő vagy tagadó. A válasz függvényében folytatódhat az alkalmazás futása. Olyan mintha a jelszót írtuk volna be. Persze a programnak előtte egyértelműsíteni kell a felhasználó felé, hogy mire is akarja használni az ujjlenyomatos engedélyeztetést. A figyelmeztetés megjelenítésére az Apple külön figyelni fog.

Én már nagyon várom a beépítést, hasznos kis feature, megkönnyíti a készülék használatát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. yes, így már lesz (több) értelme…. (touch idnak)

  2. tetszik tetszik, lehet most megköveztek de miota nincs jobs mintha jobb iranyba menne az iphone, nagyon sok ujdonsag lett amirol azelozz csak almodtam

  3. @diario: Ez szerintem nem “Jobs-kérdés”, ő bármikor megváltoztatta a véleményét, ezzel is simán megtörténhetett volna, ugyanúgy igaz ez az új UI-ra is. Sokkal inkább a Forstall-Federighi váltás az ami új lendületet adott a platformnak.

    A Touch ID kiterjesztése nagyon jó dolog!

  4. Nekem az tetszene, ha a fórumokra (például ide is) lehetne bejelentkezni ujjlenyomattal.

  5. Én annak örülnék, ha az iPad-en felhasználói fiókokat lehetne létrehozni újlenyomatokkal.

  6. Az is jó lenne, ha 1-2 alkalmazásra be lehetne állítani, hogy mikor megnyitom, akkor kerje. De ugy idegesitene. Viszont, lehetne olyan, hogyha bekapcsolom az iranyitott hozzaferest, csak akkor kerje. Az tok jo lenne szerintem, mert ha ismerosom kezebe kerul, nem tud mindenbe belemenni.

  7. Bocs ha valamit félre értek de nekem nem kér sehova belépést ! Még a facebook appra ráksttintva is belép egyből ergo nem értem mivel lesz másabb ! Minden appom egy gombnyomásra indul .


Add a Comment