fbpx Skip to content

Az iPhone 2007-es megjelenésekor teljesen elfogadott képernyőméret volt a 3.5 hüvelyk. Azonban a világ elment mellette, jöttek a pingpongütő méretű androidos készülékek. Vajon az Apple követi őket vagy sem?

iphone-6-and-iphone-5-concept

2012-ben Cupertinóban léptek egyet és az iPhone 5 már 4 hüvelykes képernyővel jelent meg. A növekedés csak hosszirányú volt, nem lett szélesebb a készülék, mondván, így lehet egy kézzel is kezelni, kézben tartva egy átlagos ember ujja legalább eléri a képernyő felső részét.

Ma az eladott telefonok nagy része már 4.5-5 hüvelykes, sokan cikizik az Apple-t, hogy nem halad a korral. Tim Cook pár hónapja egy interjúban elejtette, hogy látják ők is a trendet és lépni fognak. Ráadásul az utóbbi időben elég sok olyan kép szivárgott ki az iPhone 6-ról, ami nagyobb készüléket mutatott, mint a mostani csúcsmodellnek számító iPhone 5s. Két méretet rebesgetnek: 4.7 és 5.5 hüvelykeset. Egyik sem kicsi, búcsút inthetünk a 4 hüvelyknek.

Akinek eddig esetleg kétsége volt a nagyobb készülékek érkezése felől, az most dobja sutba minden kételyét, mert a hétfőn megjelent Xcode 6-os verziójában utalás van az új kütyükre.

resize

Amikor a fejlesztőnek ki kell választania, hogy az alkalmazása mely készülékekre legyen méretezve, megjelent két új opció: Resizable iPhone és Resizable iPad. Ezek a felsorolásban közvetlenül a jelenlegi készülékek után jönnek. Ezzel a lehetőséggel a fejlesztők elkezdhetik fejleszteni, módosítani alkalmazásaikat az új készülékekre.

Érdekesség, hogy nem csak az iPhone, hanem az iPad is bekerült a listába. Miután tavaly megjelent az iPad Air, elindultak a pletykák egy nagyobb, 12 colos táblagépről, amit iPad Pro-nak neveznek majd. Nos, a nevet nem ismerjük, de az biztosnak tűnik, hogy lesz egy újabb méretű tablet.

ipad-pro-cover2

A képernyőfelbontások mérete még az Xcode-ból sem derül ki, de ha az Apple meg akarja tartani a retina kijelzőt, akkor növelni kell a képpontok számát. Okosabbak valószínűleg csak szeptemberben leszünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Udv! Engem nem zavarna a 4,7es kepernyo, ha ugy meg tudnak csinalni mint az LG G2t keret nelkul, fogtam a kezemben, alig nagyobb, pedig az 5,2es. Bemutatas is csak szeptemberben lesz a hardwarekrol?

  2. "búcsút inthetünk a 4 hüvelyknek" baromság, ha lesz nagyobb iPhone akkor sem fogják a klasszikus, egykezes méretet kikukázni, mivel még mindig kisebbség az aki nagyobb telót akar.

    Köztük én is, nekem a Nexus 4-5 féle 4,7-5 colos lenne a tökéletes.

  3. Ez ám a találat!

    Aztán nehogy kisebb kijelzővel érkezzen egy iPhone (mini) és a bizonyíték vadász bajnokok pofára essenek kétely sutba dobás-búcsú integetés közben… 😛

    Persze az a legvalószínűbb, hogy lesz nagyobb kijelző, de a cikkben említett utalás nem biztosíték a méret növelésre-legfeljebb egy új méretre.

    Azért én bízom benne, hogy max. egy új méret lesz és mégsem kell elkezdenünk integetni, nagyobb (avagy egy harmadik) kezet növeszteni /mondjuk buszon a kapaszkodóhoz internetezés közben/ , egy számmal nagyobb nadrágot venni :-))

  4. Most mar biztos vagyok benne h az iphone6 az a 6c lesz, es muanyag. Es a samsung phablet hasznaloibol akarnak kiharapni egy jo nagyot! Szerintem hatalmas otlet!! 😉 Nekem is boven eleg 4" , a 4,7… hat megszokom majd…

  5. @fleshman: Hat igen sokaig lesz meg iphone 5S. Mindig is igy volt most sem lesz maskepp, es ha megnezzuk hogy a tobbi gyarto is kiad “mini” telokat akkor ertheto, hogy a piac minden szegmenset ki kell aknazni.

  6. @lvgaben: en ebben nem lennek olyan biztos!

  7. Nagyobb iPhone engem nem érdekel, kitűnő méretűnek tartom az iPhone4S -emet! Az iPhone5S volt már a kezemben, annak a méretével meg tudnék barátkozni, de az ennél nagyobb méretű telefon szerintem problémás, nem olyan komfortos zsebben hordani, vagy egy kézben tartva használni. Egy nagyobb iPadre ugyanakkor szívesen lecserélném iPad1-em, amit kizárólag kottákhoz használok egy AirTurn-nel (http://airturn.com). Eddig azért nem tettem meg, mert a kottákhoz nem kell sem a retina kijelző, sem a gyorsabb proci, sem a nagy tárhely, az akku idő is több mint elég. Egy kicsit nagyobb kijelző néha jobban olvasható lenne, bár ezzel is sikerült megoldani mindent…


Add a Comment