fbpx Skip to content

Május 8-án az amerikai szabadalmi hivatal (US Patent & Trademark Office) közzétette az Apple egy bejegyzési kérelmét 2012-ből, a super-resolution képfeldolgozó eljárásra vonatkozóan, mely az optikai képstabilizációs rendszert használva készít nagy felbontású fotókat.

cover

A Flickr képmegosztóra feltöltött képek adatai alapján az iPhone a legnépszerűbb kamera, nem csak a fotózásra alkalmas mobilok, hanem a hagyományos fényképezők között is, elfoglalva az első 4 pozíciót.

Screenshot 2014-05-15 21.29.46

Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple meg kívánja erősíteni ezen pozícióját azzal, hogy jelentősen javít a képfelbontáson, oly módon, hogy megapixelek számának növelésére nem is lesz szükség.

Ahogyan a bevezetőben említettem, az Apple a jelenlegi képstabilizációs rendszer új, egyedi felhasználási módjait teszteli, teljesen más utakon járva, mint a konkurensek.

kep1

Nagyon leegyszerűsítve a folyamatot, az optikai képstabilizációs rendszert használnák, hogy rövid idő alatt több képet -mindet kicsit más szögből- rögzítve, majd azokat a számítógépes panorámaprogramok elve mentén az új képfeldolgozó algoritmussal összefűzve egy darab, nagy felbontású képet kapjunk.

Az optikai képstabilizátor a felvétel készítés során a képfeldolgozó szenzort, vagy adott esetben egy lencsetagot az optikai síkban, az elmozdulás vektorával ellentétes irányban elmozdítva kompenzálja a mozgást, így mérsékelve a bemozdulást.

Az optikai stabilizáció sokkal hatékonyabb a jelenleg is használt szoftveres társánál, mert amíg a szoftveres stabilizátor különböző algoritmusok segítségével módosítja a pixeleket, addig előbbi fizikailag kompenzál a bemozduláson.

kep2

A szabadalom leírása alapján ezt a hatékony optikai stabilizációs eljárást igyekszik ötvözni az Apple egy fejlett képfeldolgozó folyamattal, aminek a super-resolution nevet adta.

A rendszert feltehetően egy kamera modul, egy pozicionáló motor, pozicionáló szenzor, tehetetlenségi szenzor, optikai stabilizációért felelős processzor, valamint a super-resolution feldolgozó processzor fogja alkotni. Az adatok mozgatásáért a különböző alrendszerek között iPhone 5s esetén az A7 processzor lehet felelős.

A gyakorlati megvalósítását tekintve elképzelhető, hogy a gyári kamera alkalmazásban kapunk egy kapcsolót, hasonlóan a HDR funkció bekapcsolásához.

kep3

A dokumentációból kiderül továbbá az is, hogy a felbontás növelésen kívül a rendszer képes lehet további funkciók ellátására, úgy mint gamma korrekció, élsimítás, valamint egyéb, színkorrekciós eljárások. Az extra feladatok ellátása mellett pedig a képstabilizátor képes maradhat eredeti funkciója ellátására is, miközben a felbontás növelésén dolgozik.

9195-655-140508-Super_Res-2-l

Mint minden szabadalom bejegyzése esetén, itt is fontos megemlíteni, hogy a super-resolution funkció megvalósulásra nincs semmi garancia, ugyanakkor keringenek pletykák arról, hogy a cég a jövőben lecseréli a digitális stabilizációt optikaira. Mivel az optikai stabilizátorhoz extra hardverelemek beépítésére van szükség, ez a kamera modul megnövekedését eredményezheti, ami nehezíti a mérnökök munkáját az egyre vékonyodó készülékházba való beépítés során.

Személy szerint nagyon örülnék a képminőség ily módon történő javításának, mert mindenki, aki fikarcnyit is ért a fotográfiához, az tudja, hogy egy ilyen kis méretű szenzor esetén felesleges belemenni a megapixelháborúba. Kíváncsian várom az ezzel kapcsolatos fejleményeket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. csak birja az akku… 🙂


Add a Comment