Az Apple a zene streaming szolgáltatás miatt vásárolta volna fel a Beats-et?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Beats Apple általi felvásárlása kapcsán előkerült egy 10 évvel ezelőtti keynote videó részlet, ahol Dr. Dre és Steve Jobs iChatel az iTunes indítása és az iPodok kapcsán:

Tehát úgy tűnik, hogy Dr. Dre és az Apple közt több évre nyúlik vissza a kapcsolat, még Walter Isaaccson Steve Jobs életéről szóló könyvében is van egy érdekes idézet erről:

A legkülönösebb megbeszélés talán az volt, amikor Dr. Dre meglátogatta Jobs-t az Apple főhadiszállásán, Cupertino-ban. Steve imádta a Beatles-t és Bob Dylan-t, de bevallottan nem nagyon értette a rap vonzerejét. De az adott helyzetben meg kellett szereznie Eminemet és más rappereket az iTunes Store számára, amihez Eminem mentorával, Dr. Dre-vel fontos volt jó kapcsolatot kialakítania. Miután Steve megmutatta neki, mennyire zökkenőmentesen működik az iTunes Store az iPoddal, Dr. Dre kijelentette: “Végre valaki megcsinálta.”

Screen Shot 2014-05-13 at 11.53.07

A kérdés, persze az, hogy miért vásárolta fel az Apple a Beats-et? Elsőre ugye mindenki a fülhallgatókra gondolt, aztán idővel olyan pletykák is napvilágot láttak, amik arra hajlanak, hogy a Beats-et a zene szolgáltatásuk miatt vásárolta fel az Apple.

Manapság már nem könnyű labdába rúgni ezen a téren, a Rdio és a Spotify mellett még a Pandora is izmos. Jómagam több mint 1 éve tértem át az iTunes zene vásárlásról a Spotify fix prémium előfizetésre, és egyáltalán nem bántam meg. A Spotify manapság szerintem jobban erősödik, mint a többi, és most nem a felhasználói táborra gondolok, hanem az alkalmazások támogatásában. Egyre több app támogatja a Spotify-t és nem mellékesen szinte minden platformra van natív alkalmazásuk!

De mi a helyzet a Beats zene szolgáltatással?

Hát egyelőre gyerekcipőben jár. Egyrészt mert csak Amerikában érhető el, másrészt ahogy olvasom az alkalmazáshoz kapcsolódó review-kat, azt látom hogy az embereknek tetszik, de a kereső nem elég, nincs natív Mac-es kliens és így tovább… Az iOS kliens szép, végeredményben odatették magukat induláskor, azonban ez egyelőre kevés, túl nagy befolyással rendelkezik már a piacra a többi.

14047

Amennyiben az Apple-nek lett volna rá kapacitása, már az iTunes Match-nél bevezette volna streaming szolgáltatását. Valamiért nem tette meg, és ezzel szerintem rettenetesen nagyot hibázott. Nem követte a piacot kellőképpen, nem gondolkozott, elképzelhető, hogy nem volt rá kapacitása, szoftvere. Most, hogy a Beats egy úgymond új hal ebben a szegmensben, rájött, hogy egy már nagyából kész szolgáltatást és az iTunes-t összerakva bizony képes lehet újra uralni a piacot. Efelől már nincs kétségem, és ha esetleg még idén elindítja ezt az Apple, akkor van esélye, hogy akkora legyen, mint a többiek, mivel ugye az iTunes-nak van a legnagyobb vásárlói tábora.

Ti mit gondoltok erről, meglépi idén ezt az Apple? Vajon tényleg ezért vásárolta fel a Beats-et?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. valószínűleg itthon aki már most átállt az iTunesról, valamely ingyenes alkalmazást, offline appet használ zenehallgatásra, szóval nehéz lenne visszaszoktatni őket az Apple egy új applikációjára, ami ugye nem lesz ingyen. főleg, hogy ott az iTunes Radio és egyebek.

  érdekelne, hogy Magyarországról miért éri meg pont a Spotify-t használni? ott a Deezer is, van egyáltalán különbség? ha nincs, miért döntötök előbbi mellett?

 2. @Kasy: A spotify-ban több zene érhető el, (részemről nem érdekelnek a magyar zenék) illetve vannak rendes natív kliensei nem csak web. Számomra a Deezer egy nagyon ronda és fapados dolog. Persze ez csak az én véleményem. Nekem megéri 2000 forintot fizetnem havonta, hogy minden meg legyen és elérjek jó minőségben, akár offline is.

 3. @admin: a Deezer szintén képes offline mentésre, minősége ez alatt az egy év alatt kiváló volt, szeretem a magyar zenét (hiányozna is) és havi ezerötért teljesen elégedett vagyok vele. 🙂 ez is csak egy vélemény, és nem érdekem promozni őket.

 4. Magyarból csak Rap. Külföldiből meg…rap. 🙂
  Engem nem érint mivel én elvagyok a torr…khm a "megvétellel" azt rápqkolom iTunes-al a többi ami meg hirtelen kell az pedig iTube. A Beats azért érdekelne mert van fülesem és egy kifinomult eq-nak örülnék.

 5. @admin: melyik platformon nem elérhető a deezer? Én pl azért azt használom mert a tv-m is támogatja ellentétben a spotify-al….
  Deezer europában megy egyébként, USA-ban nincs jelen

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!