fbpx Skip to content

Pár hete kaptam kézhez a Viator Solaris napelemes töltőt. Korábban még nem próbáltam ilyen kiegészítőt, de mindig is vágytam rá, hogy legyen ilyen a zsebemben. Egyrészt ugye azért, mert külső akkumulátorból sosem elég, mindig lemerülhet a szeretett készülékünk, másrészt pedig azért, mert napelemes töltőt még sosem használtam, noha itt a Szifonon már írtunk korábban napelemes töltőkről.

IMG_2825

A Viator egyébként magyar fejlesztés, magyar cég gyártja és forgalmazza ezt a terméket, így még inkább kíváncsi voltam, hogy mire képes. A benne lévő akkumulátor 4000 mAh-ás, így ha teljesen fel van töltve, akkor minimum kétszer képes 100%-ra tölteni a készülékünket. Ahogy azt már megszokhattuk az újabb típusú külső akkumulátorokon, ezen is 2.1A-es az USB kimenet, így nyugodtan tölthetjük róla akár az iPad készülékünket is.

IMG_2831

Az egész ház egyébként fekete műanyagborítást kapott, így meglepően könnyű. Az előlapon helyezkedik el a nagy hatásfokú (high efficiency) napelem. A high efficiency technológiát az amerikai SunPower cég dolgozta ki. Sikerült olyan napelemcellákat ipari mértekben előállítaniuk, amelyek hatásfoka csaknem másfélszerese a hagyományos napelemekének, azaz ugyanakkora felületen közel 50%-kal több elektromos energiát tudnak termelni. Az új napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia előállításához és egy zsebben elférő mobil töltő méretében is képesek az USB adapterekével már összemérhető töltőáramot biztosítani. E nagy hatásfokú napelemek felhasználásával olyan mobil töltőket lehet előállítani, amelyeken már nemcsak díszítésként van napelem, hanem praktikusan használhatók is, amikor kirándulunk, utazunk, horgászunk.

IMG_2832

A Viator Solaris egyébként nem nagyobb egy tokban lévő iPhone 5-nél. Súlyuk megegyezik: tényleg rendkívül könnyű lett a termék, és ahogy a fenti képen is látszik, a készülékházon kialakított akasztófül segítségével pedig fel is akasztható bárhová. Természetesen nem csak iPhone és iPad készüléket képes tölteni, hanem megannyi más csatlakozóval is ellátták. Szerintem egy remek terméket sikerült összehozni, én ráerősítettem a táskámra, így tulajdonképpen egész nap töltődik, és mindig van egy plusz akkumulátorom:

IMG_2838

(Bármikor levehető, és felrakható a táskára, és töltődik magától.)

Az ára egyébként 18.900Ft, ami azért a napelemes töltőknél szerintem teljesen korrekt. Megvásárolni pedig itt tudjátok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. 1. mennyi idő alatt tölti fel a napelem az akksit?

    2. csak nekem fura, hogy egy akkut kiteszel a napra, amikor azokat köztudottan kímélni kell a közvetlen napfénytől? 🙂

  2. 1. A gyári leírás szerint 15-17 óra alatt (ideális napsütés mellett) töltődik fel. Vagyis reálisan csak sima akkuként lehet használni, mert a telefon gyorsabban merül, mint ahogyan ez töltődik. Ahogy számolom, 2 nap kell a feltöltéshez, hiszen ideális napsütés nem nagyon van 8 óránál több naponta.
    2. Azt írják a leírásban, hogy ne tegyük ki erős hőhatásnak. Sajnos a hideg napfényt még nem találták fel, ezért valószínűleg nem lesz hosszú életű a benne lévő aksi és elektronika.

  3. @dmkiraly: @Jan: Én úgy gondolom ezt úgy érdemes használni hogy folyton kint van veled valahol, tehát nem úgy használod hogy akkor most kirakom X órára a napra hanem folyton mondjuk a táskádon van és töltődik, aztán ha kell akkor már úgy is fel lesz töltve. Nyilván nem csak erre kell hagyatkozni egy kirándulás alkalmával, sajnos a technologia még nem itt tart. De a napelemes töltés ingyen van.

  4. A 4000 mAh-ből következő “kétszer is fel tudja tölteni” jelző igen kecsegtető, de sajnos a gyakorlatban a veszteségek miatt jóval kevesebbre lehet számítani. Nem derül ki a cikkből, hogy konkrétan hányszor tudja feltölteni a telefont. Lehetne kérni tisztelettel egy olyan tesztet, hogy pl. repülő üzemmódban 5%-ról mennyire tölt fel, és hogy hogyan viselkedik a töltő, amikor már merül?
    Köszönöm.

  5. @hawajrambo: Megnézem persze van más 4000mAh-ás akkumulátorom itthon így ahhoz mértem logikusan a kétszeres feltöltést.

  6. Én éppen egy hasonló napelemes töltő összerakásán vagyok. Szerencsére ha valami nem tetszik tudok simán módosítani rajta, pl. még egy akksit beletolok és máris 8000Ah napelemes töltőm van:) am ez elvileg 280mAh-val tölti fel az akksiját szóval 4000/280 Óra alatt.

  7. Ez nem tűnik rossznak (de lehetne például egy kihajtható napelem is benne, ha direkt gyorsan akarnánk tölteni), persze élesben kéne kipróbálni.
    Egyébént a cikkben kicsit sok az “egyébként”…

  8. Szingapúrból rendelve az eBay-en a 10.000 mAh-os kb. 9.200 Ft-ba kerül, az sem rossz választás… 🙂 (23Wh 10000mAh 1.5W Solar Portable Mobile Power Bank)

  9. @Bencissimo: és hogy intézed a garanciáját, mennyiért és mennyi idő alatt?


Add a Comment