fbpx Skip to content

Tegnap a Google elérhetővé tette az iOS-es Google Maps 3.0-ás verzióját, melybe szép számmal pakolt újdonságokat. Nem véletlenül emeltem ki, hogy 3.0, ugyanis a fő verziószám növekedése nagy volumenű frissítést takar, akárcsak az iOS esetében, nincs ez másként most sem. Vegyük sorra a fontosabb változásokat.

Térképek mentése offline használatra

Ez a funkció már a korábbi verziókban is elérhető volt egy kis trükkel, ebben a verzióban dedikáltak neki egy gombot, megkönnyítve a használatot, és ezzel is növelve a felhasználói élményt.

kep1

Fontos elmondani, hogy a funkció régiófüggő, magyarországi térképrészletek lementésére jelenleg nincs lehetőség. Valószínűleg egyébként is külföldi utazásaink során használnánk a legtöbbet. Lista az offline térképekhez elérhető országokról itt.

Sávinformáció navigációs módban

Valószínűleg mindenki, aki használt már valamirevaló navigációs szoftvert, tudja, mennyire hasznos ez az információ, ha idegen helyen több sávos úton közlekedünk.

kep2

A Google ezt is beépítette az ingyenes alkalmazásába. Annak ellenére, hogy a funkció elérhetősége az Egyesült Államokra, Kanadára és Japánra korlátozódik, ez hatalmas szó, mert a Google amint tudja, ki fogja szélesíteni az elérhetőséget, nagyon megszorongatva ezzel nemcsak az Apple-t, de a nagy navigációs szoftverek gyártóit is.

A navigációs részhez tartozik még, hogy a várható érkezés ideje immár gyalogos módban is elérhető.

kep3

Javultak a tömegközlekedési információk is. Mostantól lehetőségünk van vonattal történő útvonaltervezésre is. Angliában már működik is ez a funkció, de Magyarországon még hiába kérdezzük meg a Google Maps-t, hogy melyik vonattal tudnánk eljutni Budapestről például Bajára.

Helyek mentése és lokális kereső szűrők

A Google Maps elindult egy kicsit a Foursquare/Yelp irányába. Lehetőségünk van kiválasztott helyek (címek, üzletek, POI) lementésére, jól jöhet, ha például találtunk egy kávézót, melyet a jövőben kipróbálnánk. A lokális kereső új szűrőket kapott, amelyek sajnos csak az Egyesült Államokban érhetőek el. Az ott élők mostantól szűkíthetik kereséseik eredményét nyitva tartás, értékelés, árfekvés alapján.

kep4

A fenti funkciók némelyike Google fiókkal történő bejelentkezéshez kötött, ez által biztosítva a készülékek közötti szinkronizációt.

Az újdonságok teljes listája itt érhető el.

Jól jártunk?

Otthonról (és akár innen Angliából) nézve is azt érezhetnénk, hogy köszi, de ezzel még nem sokra megyünk. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy ezzel a frissítéssel a Google lefektette a hosszútávú terveit, amiket előbb-utóbb mindenhol meg fog valósítani, akkor a válaszom nem lehet más, mint igen.

[appstore id=”585027354″]

Lojális Apple Maps használóként most jutottam el arra a pontra, hogy a Home screenről lekerül a beépített alkalmazás, helyére pedig a Google megoldását teszem.

Ti mit gondoltok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Ahogy elkezdtem olvasni, megörültem. Na mondom, mostmár én is lecserélem a gyári alkalmazást. Aztán ahogy olvasom, egyre ment el a jókedvem. Amit beletettek, abból semmi nem használható nálunk. Nekem meg annyira nem létfontosságú a térkép a telefonomon. Úgyhogy marad a régi.

  2. Egyet értek az előttem szoloval. Nem értem ilyen alap funkció itt nálunk miért nem elérhető???
    Anno a kereső mezőbe csak beirtad, hogy "ok maps" es le mentette az aktuális térkép részletet.
    Télen sieleskor tökéletes volt Ausztriában.

    Lehet, hogy bizonyos alapokat lefektettek de pechunkre ezek itt pont nem működnek, ergo mi szempontunkból 0 újítás.

  3. sziasztok, gondolkoztam, hogy azzal kezdem, hogy mi nincs, de aztán fogtam és töröltem a draftot, mert rájöttem, hogy hosszú távon hatalmas előnye lesz ebből mindenkinek és hogy ez világviszonylatban hatalmas lépés.

    Miért nincs nálunk? Sajnos Magyarország még nem a világ közepe. Bosszantó dolog persze, nem hiszem, hogy segít bárkin is, de a funkciók nagy rész még Angliában sem megy.

    US a fő piac.

    Az ok maps kivezetése elvileg az egyszerűsítést és egyértelmű hozzáférhetőséget hivatott biztosítani.

  4. Detto! Mondjuk szerintem az Apple terkep sem igen er semmit, ha tenyleg navigalni akarsz.
    Gugli terkep ott hasal el teljesen, hogy offline nem mukszik. Tehat nem megbizhato, nem hagyatkozhatsz ra. Olyan ez, mint az autok gyari navija. Lehet vele vakitani, de ha tenyleg szukseged van egy navira, ami rendesen frissul es tisztessegesen meg van csinalva, akkor veszel egy erre valo cuccost.
    Reszemrol maradok az IGO-nal. Persze az nem ingyenes, de azt hiszem, hogy azok a sracok, akik azt fejlesztik, megerdemlik azt a kis penzt a remek munkajukert!

  5. Magyarul akkor maradhat továbbra is a jó öreg bevált iGo… Nem értem miért nem lehet bárhol offline map…

  6. Segitsetek. Ez azt jelenti h teljes Nemetorszagot le tudom tolteni? Vagy csak reszletet? Es azon megy a navigacio vagy csak a nezegetes?

  7. Offline nincs navigáció, csak a térképet nézegetheted.
    Amúgy kimaradt a cikkből, hogy hangfelismeréssel is lehet keresni és benn van a magyar nyelv is. Még nem próbáltam, de elég jól hangzik.

  8. én a navigont használom már tobb éve, be jártsm már szó szerint európát és eddig mondehol tudtam használni Offline ! igaz drága volt (asszem 80€) de nekem már tobbszorosen visszahozta az árát. mapsot max akkor használok ha utvonalat tervezek, viszont arra meg tokeletes

  9. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a Google mi alapján dönti el, hogy mely országokban vezet be bizonyos szolgáltatásokat. Mert az elég furcsa, hogy az offline térkép Albániában, Zváziföldön (Swaziland) és hasonló “nagy” piacokon működik, nálunk viszont nem. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a vasfüggönyről nem vették észre, hogy 20 éve lebontották, hiszen Csehországban, Lengyelországban, Horvátországban működik a szolgáltatás. Minket, magyarokat valamiért nagyon utálhatnak, hogy nem férünk bele soha. Már megint kinek a tyúkszemére léptünk rá?
    A gond az, hogy a Google Maps egyébként sem a legjobb a navigációban. Nem is az offline elérhetőséggel van a baj, az információhiánnyal. Például a most bevezetett sávinformációk nélkül elég nehéz egy idegen városban közlekedni. Erre most bevezetik néhány USA városban. Nem kicsit vannak elkésve.
    A megvásárolt offline alkalmazásokkal viszont az a baj, hogy annyira ritkán frissül az adatbázisuk. Több hónap is eltelik, mire egy új vagy átnevezett út felkerül a térképre (erre sajnos pont a legrosszabb példa az iGo, mert ők aztán igazán ritkán frissítenek). Az ideiglenes lezárásokat nem is érdemes keresni, mert nem tudják kezelni. Ha van valamilyen közlekedési információs szolgáltatásuk (sajnos sok országban nincs, vagy nagyon hiányos), az általában online kapcsolatot igényel, akkor pedig ugyanott vagyunk, mintha az egész navigáció online lenne.
    Online navigációra jelenleg (szerintem) a legjobb a Waze, bár amióta a Google megvette akadnak szerverkimaradások. Sajnos az állandó online kapcsolat miatt csak itthon használható, de az offline navik sem használhatók külföldön a napi információk hiánya miatt
    Talán jövő év végére lesz megoldás az EU-n belül, mert megszűnnek a roaming díjak (amennyiben a tisztelt telefontársaságok valahogyan meg nem torpedózzák az ügyet).

  10. Viszont én a gyár (Apple) térképet soha nem használtam. Itthon nem nagyon jó semmire. Tömegközlekedést nem ismeri, utcaneveket sem nagyon (olyan “kis” településeken, mint Vác, sok utca egyszerűen hiányzik, nem csak a neve, hanem a teljes utca). Azon kis ideig, amíg nem volt Google alkalmazás, inkább a Safarin keresztül használtam a Google Mapsot.

  11. Gondolom a licenszelésből fakad. hogy itthon és még egy-két helyen nem elérhető. Olyan szerződést kötöttek pl a Topmappal, vagy akármelyik másik térképész céggel, akitől veszik még az itthoni adatokat, hogy ezt nem tehetik meg.
    De mivel eleve nem működik offline sem a keresés, sem a navigáció, így kb. értelmetlen. Meg itthon saját hálózaton, ráadásul nem is olyan lefedettséggel, mint pl. az USA-ban miért probléma, hogy nem lehet lementeni?
    Aki meg sokat utazik külföldre, kb. egy tank benzin vagy még annyi sem megvenni egy tényleg professzionális navi szoftvert. Oké, hogy nem a legfrissebb az adatbázis, és ez engem is zavar, hogy tavaly kb. egész évben nem adott ki az iGO frissítést, de még így is ezerszer jobban elnavigál a Balkánon, mint a Google.

  12. A Balkánon a legjobb a Nokia navigációja. Legalábbis azt állítják olyanok, akik többet is kipróbáltak.
    Viszont engem az iGo vezetett már keresztül a szántóföldön, itthon, Magyarországon. Az is elég ciki, hogy például a Megyeri-híd már az összes navigációs programban szerepelt, de az iGo még nem tartalmazta. Ugyanez a helyzet az M0-ás új szakaszával. A legbosszantóbb az, amikor például a Románia&Magyarország frissül, újabb verziójú térképet kap, ugyanakkor a teljes Európa nem, pedig annak azért elég húzós az ára. Amikor kérdeztem az ügyfélszolgálatot, nagyképű, kioktató választ kaptam, körülbelül annyit, hogy mi közöm hozzá. Emiatt nem tartom az iGo-t semmire.
    ű

  13. @Jan: “A Balkánon a legjobb a Nokia navigációja. Legalábbis azt állítják olyanok, akik többet is kipróbáltak.”
    Pontosan. És ugyanazt használja az iGO is.
    Amúgy a frissítésük az igen, botrányos és tényleg nagyképűek, de maga a szoftverük jó, azt nem lehet elvitatni, bármennyire is unszimpatikusak nekem is.
    Kiváncsi leszek majd a TomTomra, most járják be ezt a részét Európának, akár egy elég durva térképet is összehozhatnak, akkor valószínűleg váltok.

  14. Sziasztok, a screenshot-on úgy megörültem a kerékpáros útvonaltervező gombnak, de nekem továbbra sincs. 🙁 miért? 🙂


Add a Comment