fbpx Skip to content

Néhány napja kiszivárgott Steve Jobs egy korábbi, 2010-ben megírt levele, amelyben részletesen kifejti, hogy milyen új funkciókat akar látni majd az új Apple TV készülékben. A levél nyilvánosságra kerülését az Apple-Samsung pernek köszönhetjük, ahol a jogi eljárás során olyan dokumentumok is napvilágot láttak, amelyeknek elvileg sosem kellett volna nyilvánosságot kapnia.

Apple-TV-Standing

A dokumentum, amely nyilvánosságra került a tárgyalás során, az Apple minden évben megrendezett “Top 100” találkozójára készült és ennek megfelelően azt a száz legfontosabb kívánságot, innovációt és újdonságot tartalmazta, amelyet a vezérigazgatók, a menedzserek és alkalmazottak látni akartak a közeljövőben.

jobs-apple-tv-email

A The Verge közzétette a teljes dokumentumot, amely ezen a linken letölthető PDF formátumban, azonban mi most kifejezetten az Apple TV-t érintő részre szeretnénk fókuszálni. Jobs a beszélgetés előtt összesen 11 pontban határozta meg a legfontosabb napirendi témákat, ezek közül az Apple TV a 8. pont volt.

”-Stratégia: a nappaliban maradni és egy nagyszerű “elengedhetetlen” kiegészítőt kínálni az iOS eszközökhöz.
– Az eddigi eladások, előrejelzések az ünnepi időszakra.
– Még több tartalom hozzáadása:
– NBC, CSB, Viacom, HBO, …
– TV előfizetés?
– Merre megyünk tovább?
– Alkalmazások, böngésző, varázspálca?”

A varázspálca kifejezésre minden nagyobb híroldal egyből ráugrott, teljesen jogosan, hiszen az Apple már két különböző szabadalom esetén is megemlítette a bűvös kifejezést. Ezen szabadalmak itt és itt megtekinthetőek és mindkettő dokumentum úgy hivatkozik a varázspálcára, mint egy Wii-hez hasonló TV távirányító beépített ujjlenyomat-olvasóval annak érdekében, hogy minden egyes felhasználónak egyedi profilt és tartalmat tudjon betölteni.

magicwand

Erről a kis részletről jutott eszembe, mikor még 2011-ben részletezte a Washington Post Steve Jobs, az életrajza írójának, Walter Isaacsonnak adott interjúját, miszerint megfejtette a jövőbeli televíziózás rejtélyét.

”Nagyon törekedett arra, hogy azt tegye a televíziókkal is, mint amit annak idején a számítógépekkel, zenelejátszókkal és telefonokkal: leegyszerűsítse és egyszerűbbé alakítsa őket.” – írja Isaacson. “Szeretnék egy olyan integrált televíziós rendszert, amelyet rendkívül egyszerű használni. Ez az eszköz hibátlanul fog szinkronizálni az összes eszközöddel az iCloudnak köszönhetően. Nem kéne többé a felhasználóknak bonyolult távirányítókkal és kábelcsatornákkal bajlódniuk. Ennek lesz a világon a legegyszerűbb felhasználói felülelete. Végre megoldottam.” – nyilatkozta Steve Jobs.

apple-tv-concept-03

Azt azonban, hogy ez a titkos varázspálca vajon még mindig ott hever-e az Apple kutatási és fejlesztési központjában, már nehéz lenne megmondani. Több, mint valószínű, hogy az Apple egy új Apple TV készüléken dolgozik, amely valószínűleg támogatni fogja a játékokat, de a varázspálcához hasonló állítások ezidáig még szinte szóban sem kerültek, a szabadalmakat leszámítva.

Mindenesetre reméljük, hogy kiderül még egy-két hasonlóan izgalmas dokumentum az Apple-Samsung per során, ahol már 2 milliárd dollár a tét és valószínűleg 3-4 hét múlva lezárul a tárgyalás.

És ha már varázspálca és televízió: az LG okostévéit használóknak azonnal beugorhatott az egyes szériákhoz tartozékként kapott Magic Remote, ami az ujjlenyomat-olvasó kivételével jelentősen hasonlít a fenti elképzelésre, tehát a megvalósíthatóság nem kérdés. A Magic Remote-ról bővebben itt: LG Magic Remote.

Te várod már az új Apple TV-t?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Rejtéjét?! Nem vagyok grammarnazi, de ez azert eleg durva hiba

  2. Nekünk van ilyen LG-s távirányítónk és nem szeretem használni. Pontosan lehet vele mutogatni a kurzorral, de ahogy megnyomod a rajta lévő gombot, azonnal arrébb ugrik a kurzor, mivel általában nem támasztott kézzel hadonászol vele, és nem az asztalon huzogatod mint egy egeret. Nem csodálkoznék, ha hasonló ergonómiai problémák miatt nem kerülne kifejlesztésre az eszköz, vagy máshonnan közelítenék meg a fejlesztést.

  3. @Tamas92: átfutottunk rajta sajnos, de köszi, hogy jelezted, javítva!

  4. Én rengeteget játszottam Wiivel, ezt a varázspálca dolgot a menükben kimondottan utáltam 🙂 Biztos, hogy nem ez a legjobb módszer a távirányító megreformálására. (de már tudjuk, hogy a következő CES mikkel lesz elárasztva 😀 )

  5. Majd ha olcsóbb lesz az Apple TV , akkor veszek egyet

  6. "Ez az eszköz hibátlanul szinkronizálni az összes eszközöddel az iCloudnak köszönhetően. "

    google fordito?!
    🙂

  7. @kutitomi: nem. csak lemaradt egy szó véletlenül.

  8. Giannifromq: Nekem is ilyenem van és hamar megszokható. Az érzékenységet meg be lehet állítani. Én nagyon szeretem 🙂


Add a Comment