fbpx Skip to content

Az Apple szakított a Samsunggal, mint memóriagyártóval, szerepét az Elpida nevű cég vette át. Az Elpida memóriái találhatóak az iPhone 5s-ben, az iPad Airben és a MacBook Airben is. A héten lerántották a leplet a cég legújabb generációs memóriájáról: bemutatták, milyen újdonságot tartalmaz az eszköz.

A7chip

Képen az A7 processzorral egybe épített Elpida LPDDR3

Talán kezdjük ott, hogy a Samsunggal megromlott kapcsolat miatt az Apple új memóriagyártó után nézett, így akadt rá az Elpidára. A memóriák elnyerték az Apple tetszését, így az LPDDR memóriákat elkezdte beépíteni termékeibe. 2012-ben a japán gyár kapacitásának felét már az Apple megrendelései tették ki. Közben a Micron Technology felvásárolta a céget, de ez nem zavarta meg az együttműködést, a fejlesztések gőzerővel folytatódtak.

A cég a héten mutatta be legújabb termékét, az LPDDR4-et. Mit is tud ez a memóriaegység?

  • kétszer nagyobb sávszélesség az LPDDR3-hoz képest;
  • jelentős fogyasztáscsökkentés, ami javítja az üzemidőt;
  • jó hőelvezető képesség: az Apple azért épít zafírüveg gyárat Arizonában, mert a zafír nagyon jól elnyeli a memóriánál/processzornál keletkező hőt;
  • telefonok esetében 10 napnál hosszabb készenléti idő;
  • tableteknél hálózatra kapcsolt készenlétben két hétnél több készenléti idő;
  • ultrabookoknál szintén internethez kapcsolódva 5%-nál kevesebb merülés 16 óra alatt.

DDRAM4

A cég vezetője az első negyedéves eredmények közzétételét követő elemzői beszélgetésében elmondta, hogy 250 millió(!) dollárt kaptak egy meg nem nevezett cégtől, ami összeget 2016 szeptemberéig használnak fel termékeik gyártásában. Azért annyira nem nehéz kitalálni, hogy ez a cég az Apple lehetett. 🙂

Mivel az LPDDR4 memória jellemzői ismertek, hamarosan beindulhat a tömeggyártás, így a 2014-es Apple modellekben már viszontláthatjuk ezeket. A mostani modellekben használt A7 processzor olyan bivalyerős, hogy nehéz megizzasztani, a szűk keresztmetszet a memória. Most már egy kicsit tágulhat ez a „szűk” rés. 🙂 Bár az iPhone 5s így is rendkívül gyors, de a jövőbeni Apple-vásárlók meg fognak lepődni a még gyorsabb sebességen.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment