fbpx Skip to content

2010 április 3-án még maga Steve Jobs mutatta be nekünk az iPadet, ami szerintem alapjában megváltoztatta a tablet és netbook piacot. 2010-ben még mi magunk sem hittük volna, hogy van értelme egy ekkora kijelzőnek ugyanazzal a szoftverrel, mint amit az iPhone is futtat, de az évek alatt ez is merőben megváltozott.

iPad-introduction-201004-Steve-Jobs-demo-001

Mikor Steve bemutatta a készüléket, a világ egyik fele sírt, a másik fele pedig nem tudta hova rakni. Azok, akik sírtak, arra számítottak, hogy az iPhone és a MacBook közé szánt iPad OS X-szel érkezik majd. Ez persze nem így történt, mert az iPhone-ból már megismert iOS rendszerrel érkezett, és ezt bizony nem tudtuk hova rakni. Első generációs iPadet én nem vásároltam, nem hittem abban, hogy valaha is szükségem lesz egy köztes eszközre, teljesen meg voltam elégedve az iPhone-nal és az akkori 2010-es MacBook Pro-val. Azóta eltelt 4 év. Vásároltam iPadet.

4 év alatt 6 iPadet mutatott be az Apple, köztük a méltán híres iPad 3-at, mely retina kijelzővel érkezett! 2012-ben, mikor az iPad 3 megjelent, hazánkban elsőként teszteltük és próbáltuk ki, milyen a retina kijelző egy ekkora méretben, és azt kell mondjam, továbbra is szemet gyönyörködtető, ha egy retinás iPadet nézünk: Kezünkben az új iPad: rövid teszt! Szerintem az iPad 3 volt az az iPad, ami hardverben és szoftverben is elérkezett ahhoz az állomáshoz, amikor már mindenki számára kecsegtetővé vált. A 4G LTE, a jó elő- és hátlapi kamera és persze a retina kijelző teljesen felbolygatta a piacot, ezután a netbookok is szép lassan eltűntek (persze nem csak ezért).

iphone-ipad-mini-ipad

Az iPad 3 mellett az Apple meglépte azt, amire kevesen számítottak: létrehozott egy kisebb iPadet, az iPad minit. Azok, akiknek eddig túl nagy volt a 9.7 colos kijelző, kaptak egy jóval kisebbet, ami szinte már mindenhol elfér, még egy kisebb női táskában is. Sajnos az iPad mininél nagyon lassan indult el az értékesítés, kevés jutott első körben hazánkba és több hónapig kellett várni, hogy mindig raktárkészleten legyen. Azóta persze szárnyalnak a kisebb iPad eladások is és időközben megjelent belőle a retina változat is.

iPad Air és Retina iPad mini

2013 év végén az Apple egy legalább akkora lépést tett, mint az iPad 3-nál: megérkezik az iPad Air és a Retina iPad mini. Az iPadről érdemes elolvasni a korábbi tesztünket: Kipróbáltuk az iPad Air-t (videók és képek). Nekem azóta sem változott meg a véleményem, az iPad Air az eddigi legjobb táblagépe az Apple-nek, a gyors 64-bites processzornak és új kialakításnak hála szerintem nem lehet vele versenybe szállni.

IMG_9044

Az Air mellett megérkezett a Retina iPad mini, mely szinte azonos hardverrel rendelkezik, mint az Air, így akik a kisebb kijelzőt preferálják, azok is bátran vásárolhatnak iPad készüléket. Én jelenleg a legfrissebb retina minit nyúzom, ami számomra tökéletesen megfelel.

Változtatott-e a szokásainkon az Apple táblagépe?

A kérdés adott. Mióta elérhető az iPad, mennyire változott meg az “életünk”? Az enyém semennyire, mivel én inkább a MacBookot preferálom és szinte csak utazáskor vagy külföldön használom az iPad minit, azonban a Szifon.com szerkesztői, @Dani és @Tothur is inkább használja az iPadet, mint MacBookot. Minden alkalommal, mikor találkozom velük, látom hogy megannyi alkalmazást használnak egyszerre, dolgoznak rajta, leveleznek, interneteznek. Szinte szerves része lett a tanulásnak és persze a kommunikációnak. @Dani szerint mióta meg van az iPad, azóta még kevesebbet használja a telefonját is, mivel nagyobb méretben és gyorsabban eléri mindazt, amiért elővenné a telefonját vagy kinyitná a laptopját.

Nektek van iPadetek? Mennyire használjátok? Melyik típust preferáljátok? Nagyobb vagy kisebb kijelzőméretet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Nalunk van Mac, iPad meg 5S is. Az iPad-et (4th gen) egyaltalan nem hasznalom.

  2. Még csak 4 éve?
    Már úgy hozzá szoktam a mindennapi életben az ipad használatához, hogy nem is emlékszem milyen volt a pre-iPad korszak 🙂

  3. Fotóriporterként helyszínen képeket ráhúzni kicsit megszerkeszteni és márehet is küldeni a szerkesztőségbe 🙂

  4. Dokumentációk olvasása, böngészés, levelezés. De kicsit hosszabb szöveg írásához már ülök is a Mac elé, ha a közelemben van.

    iPad Air és egyértelműen csak a nagyobb kijelző, a kicsi az kicsi.

  5. Mióta Ipadem van(mini) azóta azt sem tudom hol a laptopom .

  6. Amióta megvan az iPad, kihasználtság miatt eladtud az egyik laptopot. (Gyerekek meg imádják)

  7. iPad 2, kottaíráshoz midibillentyűzetként 🙂
    + minden másra persze, amire csak lehet használni.
    Mikor kijött az első, nem értettem, hogy mi szükség van erre. Most meg… 🙂

  8. LTE iPad mini. Valóban megkönnyítí a hétköznapjaim,tanulásban,és minden másban is. Főleg,hogy tok nélkül a zsebemben is elfér!

  9. @ujlakandominik elfér a mini a zsebedben ?? 😮 mekkora zsebed van neked ? :DD

  10. Kabátzsebben nekem is elfér 🙂 Amúgy az előttem szólókhoz hasonlóan én sem értettem anno, hogy mi értelme az iPad-nek. Most meg beteg vagyok, ha néha le kell ülnöm a Mac elé 🙂

  11. Mennyit hasznàlom? 😀 22 nap készenléti idő…2 óra kijelzőhasznàlattal… Ki lehet szàmolni a napi hasznàlatot.

  12. @hhierro: megkérdezhetem milyen programot használsz kottaírásra?

    Én informatikusként csak felesleges luxusnak tartottam az iPad-et, ma már rájöttem hogy nagyon is szükségem van rá, és a laptopot kevésbé veszem elő otthon. Főleg olvasgatásra, TV-zés, TV-műsor, szociális csatornák nézegetése, játékra használom az iPad Air-t, aminek a tömege is sokkal megfelelőbb az előző iPad-ekhez képest.

  13. Csupa jót hallok az iPadről. Mostanában tervezek venni egy Retinás Minit, viszont hallottam, hogy nem támogatottak a flash tartalmak. Ez hétköznapi használat során miben nyílvánul meg? Tanuláshoz is használnám, a Pages mennyire felel meg jegyzetelésre? Arról is olvastam már, hogy az iOs esetében felejtős a mappa szerinti rendezgetés, ezt az iPhoneommal is tapasztalom. Van valamilyen lehetőség a jegyzeteim rendszerezésére?


Add a Comment