fbpx Skip to content

Az Apple és a Google viszonya jóval korábbra vezethető vissza, mint azt alapesetben gondolnánk, hiszen már jóval az első iPhone megjelenése előtt is szoros kapcsolat volt a két piacvezető vállalat között.

screen-shot-2014-03-23-at-10-37-27-pm

Ha hozzánk hasonlóan te is folyamatosan figyelemmel kísérted az Apple és a Google közötti párharcot, te is könnyen abba a csapdába eshettél, hogy azt hitted, a rossz viszony a két cég között csak azután állt be, hogy a Google úgy döntött, hogy versenytársa lesz inkább az Apple-nek, mintsem tovább dolgoznának az addig közösen fejlesztett iPhone-on. – írja Mike Beasley, a 9to5mac szerzjője.

Ugyanakkor a nemrég, bírósági tárgyalások során nyilvánosságra került e-mailek alapján teljesen más szemszögből vizsgálhatjuk az Apple és a Google viszonyát. A leveleket Sergey Brin, a Google társalapítója küldte még 2005-ben és Steve Jobs már ekkor előre látta, hogy mire készül a Google, az Android szerinte már csak az utolsó csepp volt a pohárban. A leveket tartalmukat tekintve arról a megállapodásról szóltak, miszerint a két óriásvállalat nem alkalmazza a konkurens munkatársait ugyanazon fejlesztési projektekben. Jobs a két cég közötti háborút egy teljes termonukleáris háborúnak ítélte meg a saját szemszögéből, miszerint az Android egész egyszerűen csak egy lopott termék és a végletekig hajlandó elmenni azért, hogy elpusztítsa.

screen-shot-2014-03-23-at-9-52-01-am

Az egyik ilyen nyilvánosságra került email alapján látható, ahogyan Jobs megkérte Sergey-t, hogy ne vegyenek fel egyetlen tagot sem az Apple (Safarit fejlesztő) csapatából, vagy ha mégis másképpen cselekednének, akkor az számára egyenlő lesz a háborúval. Nem titok, hogy Jobs nagyon gyakran dühbe gurult, amikor a termékek nem hozták az általa elvárt színvonalat és ekkoriban még teljesen érthetetlen volt a reakciója, hiszen a Google (még) csak egy ártatlan és barátságos vállalat volt. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy miért is esküdött akkor Jobs háborút?

jobs-schmidt-1

A magyarázat egy Brin által küldött üzenetre vezethető vissza, miszerint éppen felbéreltek egy tehetséges fejlesztőt a böngészők építésére és a Chrome csapat tagjaként, aki nem mellesleg előzőleg a Safari projektben vett részt az Apple-nél. Értelemszerűen ezt a lépést Jobs nyílt támadásnak vette az előző beszélgetések után.

Ezután sikerült csak nagy nehezen megállapodnia a két vállalatnak az új emberek felvételét érintő szabályzatban, miszerint egyik cég sem csábítja el a másik munkatársát a nagyobb fizetés reményében. (Ez a fajta megállapodás egyáltalán nem volt ritka a piacvezető technológiai cégek életében, ahogyan az e-mailek jegyzeteiben is említették.)

1-infinite-loop-e1267205254834

Mindenesetre a két vállalat egymáshoz való viszonya már ekkoriban megalapozódott és az első iPhone készüléket majd még csak két év múlva jelentette be az Apple, közvetlenül egy évre rá pedig a Google is előrukkolt az első androidos készülékkel.

És, hogy mi történt a két vállalat közötti toborzásra vonatkozó megállapodással? Egyik vállalat sem rendelkezett akkora erővel, hogy megakadályozza a munkaerő szabad áramlását, amelyek ellen maguk a dolgozók is fellázadtak, az ügy pedig jelenleg bírósági tárgyalás alatt van.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. És alkalmazotti szempontból undorító bérbefagyasztáshoz vezet. Ha kell a munkaerő, tartsd meg…


Add a Comment