fbpx Skip to content

A mostanában szinte minden appban előforduló, háromcsíkos, úgynevezett “hamburger ikon” története úgy tűnik, sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt eddig bárki is gondolta volna. Egészen pontosan 1981-ig, és honnan máshonnan származhatna, ha nem a Xeroxtól?

menu_gomb_xerox

A hamburger ikon megtalálható a manapság legnépszerűbb alkalmazásokban, legtöbbször a képernyő bal felső sarkában, de persze akadnak kivételek, mert például a Facebook az appjuk egy frissítésében ezt a jobb alsó sarokba tette át. Erre a gombra rányomva jön elő az adott alkalmazáson belül elérhető menü (további hamburgerekért kattints a képre!).

miert_hamburger

A napokban Geoff Alday talált rá egy nagyon régi videóra a Xerox Starról, amiben 21:05-től esik szó a menü gombról:

Geoff azt is kiderítette, hogy Norm Cox volt, aki a felhasználói felületet tervezte hozzá. Ezért írt egy emailt neki, és megkérdezte, hogy kinek a műve volt ebben a videóban a hamburger ikon. A kérdésére a következő választ kapta:

Én magam terveztem azt a szimbólumot a menüopciókhoz nagyon sok évvel ezelőtt. Nagyjából azt szimbolizálná, amit az előugró menükben láthatunk manapság, ha valamire jobb egér gombbal rákattintunk.

A designja kifejezetten egyfajta közlekedési táblához igyekszik hasonlítani, egyszerű, funkcionálisan megjegyezhető, és utánozza a megjelenő menü listaszerű kinézetét. Mivel elég kevés pixelből kellett megoldani, így eléggé kifejezőnek, mégis egyszerűnek kellett lennie. Azt hiszem, csak 16×16 képpontnyi hely volt az egészre. Vagy talán csak 13×13…? Nem emlékszem pontosan.

Egy érdekes belsős poén: mindig azt mondtuk a lehetséges felhasználóknak, hogy az egy ventilátor légkiömlő nyílása, hogy hűvösen tartsa az adott ablakot. Ez általában kuncogást váltott ki, és sokkal megjegyezhetőbbé tette azt a jelet.

Igazán jó érzés látni, hogy sok design-elemünk kiállta az évek próbáját azok közül, amiket ezek alatt a korai, úttörő évek alatt terveztünk, és mára már mindenütt jelen lévő szimbólummá váltak a grafikus felhasználói felületeken.

Nyugodtan oszd meg ezt a történetet. Még sok másik, designnal kapcsolatos történetem van a Xerox PARC-nál eltöltött, a grafikus felhasználói felület születésének éveiből és a további 30+ év konzultációból. Úgy gondolom, fontos megosztani ezt a múltat a mai designerekkel, hogy segítsen számukra megérteni a filozófiát, a kényszerűséget, a megfontolást és inspirációt, ami odáig juttatott el minket, ahol jelenleg állunk. Mindössze csak azt kérem, hogy említs meg jó szokás szerint, ha tőlem idézel valamit – így akkor az érdeklődők tudhatják majd, kihez tudnak fordulni további, hasonló történetekért.

Persze az ikon nem csak a menü listaelemeire hasonlít, hanem a Xerox Alto egerére is a három csík elrendezésű gombjával, ahogyan azt Mike Kuniavsky vetette fel twitteren:

xerox_alto_three_button_mouse_1.17x.895

Akárhogy is, a hamburger ikon már annyira a része a felhasználói felületnek, ahogyan például a lehúzós frissítés is elterjedt azután, hogy az bemutatkozott a Tweetie appban, és azt a Twitter felvásárolta, majd a hivatalos klienssé tette.

A design fontosságát pedig Steve Jobs is nagyra értékelte, ahogyan azt a New York Times 2003-as cikkében is láthatjuk:

“A legtöbb ember elköveti azt a hibát, hogy úgy gondolja, a dizájn a kinézet. Az emberek azt hiszik, az csak ez a burkolat. Hogy a tervezők megkapják a dobozt, és azt mondják nekik: csináld meg szépre! Szerintünk nem ez a dizájn. A dizájn nem csak a kinézet vagy az érzés. A dizájn a működés.”

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Tök jó volt olvasni. Köszi 🙂

  2. Kiraly cikk:) Amugy a szifon applikacioban is ez az ikon van a bal felso sarokban:)


Add a Comment