fbpx Skip to content

Az Apple közleményben tudatta, hogy szeptembertől nyugdíjba vonul Peter Oppenheimer, a cég pénzügyi vezetője. De ki is ez az ember és miért fontos ez nekünk?

oppenheimer

Oppenheimer nevét legfeljebb csak a negyedéves eredményeket követő konferenciabeszélgetésekből ismerhetjük, azonban jelentős szerepet játszott az Apple életében. Tim Cook vezérigazgató közleményben méltatta Oppenheimer érdemeit. Amikor a céghez jött, az árbevétel még csak 8 milliárd dollár volt, mára ez 171 milliárdra nőtt.

Oppenheimer 18 éve, 1996-ban csatlakozott az Apple-höz, mint az amerikai terület pénzügyi vezetője. Fokozatosan emelkedett a ranglétrán, végül 2004-ben kinevezték pénzügyi vezetővé (CFO) alelnöki pozícióba. Ő felügyelte az Apple teljes pénzügyi területét.

Jobs halála után két és fél évvel a vezetőségből csak páran távoztak. Önként hagyta el a céget Ron Johnson kiskereskedelmi vezető, Scott Forstallnak (iOS szoftverfőnök) viszont segítettek. Oppenheimer a harmadik.

De már megtalálták az utódját is. Eddigi helyettese, az olasz Luca Maestri lesz az új CFO, júniustól fokozatosan veszi át a vezetői szerepet.

Maestri

Egyébként úgy látszik, Oppenheimer már egy ideje készül a cég elhagyására. Maestri egy éve van a vállalatnál és Tim Cook elmondása szerint, amikor pénzügyi vezetőt kerestek, rögtön tudták Maestriről, hogy ő lesz Oppenheimer utódja.

Maestrinek 25 éves pénzügyi vezetői gyakorlata van, dolgozott többek között a GM-nél, a Nokiánál és a Xerox-nál is. Cook szerint hamar beilleszkedett a csapatba. A pletykák szerint az elmúlt egy évben ő irányította a részvény-visszavásárlási programot is. Ezek alapján úgy látszik, az átmenet zökkenőmentes lesz, ami egy ilyen globális cégnél létfontosságú.

Oppenheimer még csak 50 éves, ezért visszavonulása egy kicsit meglepő. Elmondása szerint a jövőben inkább utazgatni akar, a családjával szeretne több időt tölteni. Az Apple nyilván időben és energiában eléggé kiszipolyozhatta, pihenésre vágyik. Ha megteheti, miért ne tegye? Aprópénznek pedig ott lesz a Goldman Sachs befektetési banknál nemrég vállalt igazgatótanácsi pozíciója.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Julius Robert Oppenheimer fia.
    Az atombomba atyja.
    Akkor ő pedig az atombomba unokája.

  2. @Csapszi: nem. ugyanis: “Their first child Peter was born in May 1941”, tehát akkor idén májusban 73 évesnek kellene lennie, miközben csak 50 éves.

  3. Zsíros fején látszik, hogy sz*rrá kereste magát.

  4. @bazooka: :stuck_out_tongue_winking_eye:

  5. Vajon mennyi lehetett a steak/hét mutatója?


Add a Comment