fbpx Skip to content

A városi legenda szerint ismét a Talking Angela nevű alkalmazással próbálják tőrbe csalni a gyerekeket. Itthon ez több szempontból sem akkora probléma, hiszen például az app nem is beszél magyarul, de lássuk az urbanlegends.hu tolmácsolásában, mi egyáltalán az igazság.

talking-angela

Talking Angela a neve annak az alkalmazásnak, amellyel kapcsolatban kiadása óta különböző rémhírek keringenek: a legerősebb vád szerint pedofilok használják áldozataik becserkészésére.

A félelem bizonyos szinten érthető: az interaktív applikáció Angela nevezetű macskája képes utánozni a gyerekek beszédét, reagálni arcmozgásukra és – Ikea Annához hasonlóan – csetelni is lehet vele. Nem az egyedüli hasonló app a gyártó kínálatából, mégis valahogy ezt találják meg a legtöbbször a rettegők.

Naked Security IT-biztonsági blog azonban már 2013 februárjában cáfolta azokat a vészkörleveleket, amelyek szerint az interakciók során Angela kihúzza a gyerekekből a nevüket, lakcímüket, titokban lefotózza őket, és arra is gyakran rákérdez, merre mennek haza az iskolából. Hiába írták meg azóta többen is, hogy a Talking Angelát nem használják pedofilok becserkésző eszközként, a riasztás rendre visszatér.

Ez történt idén februárban is, aminek hatására lapok százai foglalkoztak újra a témával, rámutatva: a pedofil fenyegetés nem valós, nem kell tőle tartani. A rémhír kapcsán a fejlesztők is megszólaltak, jelezve: az alkalmazás által begyűjtött adatokat bizalmasan és anonim módon kezelik, illetéktelenek pedig nem férhetnek a rendszerhez.

Aki ennek ellenére sem szeretné, hogy gyermeke egy AI macskával cseteljen, az app gyerekmódra állításával ezt letilthatja – igaz, a Guardian cikke szerint ez könnyen visszaállítható. Az alkalmazás valós veszélyei között szerepelteti viszont a brit lap az applikáció összekapcsolását a közösségi oldalakkal, a fizetős kiegészítők és fícsörök megrendelésének lehetőségét és az alkalmazáson belüli hirdetéseket.

Mashable szerint az applikációval kapcsolatos érdeklődés egyébként újra a letöltési toplisták csúcsára repítette Angelát, ám az is jól látszik, hogy az értékelések között igen sok az egycsillagos osztályzat.

Mindenesetre a fentieket mi még kiegészítenénk azzal, hogy az ezen aggódóknak azt javasoljuk: egyszerűen töröljék az alkalmazást, és tiltsák le az App Store elérhetőségét a gyerekek által használt készüléken – ezzel egy huszárvágással megszűnik a probléma, és így a szülő tudta nélkül semmi appot nem lehet a készüléken letölteni. Amellett mivel az alkalmazás nem is beszél magyarul, így itthon ez nem is érint jelentős tömegeket. Az előlapi kamerával nem rendelkező készülékeken pedig még csak nem is lehet használni az app arckifejezéses játékrészét. Az is azonnal kiderül, milyen kérdéseket tesz fel az app, ha elkezdjük használni. Ha pedig valakinek az alkalmazáson belüli vásárlással gyűlik meg a gondja, az is letiltható: Hogyan tiltsuk le az In-App Purchases-t?

Az ezzel riogató körlevelet, hírt felesleges tehát továbbküldeni vagy megosztani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Nekem meg van ez az app. De én csak szórakozni szoktam vele. Hamis adatokat adok meg magamról és Angela úgy tudja hogy Elefántcsontparton élek…XD Tőlem is kérdez személyes adatokat. Nemrég a facebook oldalam kérte. Nem adtam meg. Az arcos bigyót nem használom, ez úgy is működik ha leírod neki pl show tongue.:D Szerintem kereshetne az az ember.

  2. Sziasztok!
    Tőlem még csak azt kérdezte, hogy melyik évben születtem, de nem igazán értettem, miért érdekes ez, ezért lehetek úgy nagyjából 75 éves… (12) XD
    Kb. egy hónapja mondogatták ezt az osztálytársaim, rákerestem, elindítottam az appot, csináltam mindent, majd rájöttem: MINDEZ IGAZ. Láttam a szemében az arcokat és valami konyhát (???-vagy valami hasonlót…)…
    Úgyhogy letöröltem, mivel amúgyis túl sok helyet foglalt a telefonomon. De még mindig kicsit félek, van első-hátsó kamerám is…

  3. @patkanyszemmel: de ugye azért az megvan, hogy csak saját magadat verted át, mert ez csak egy hoax?

  4. szerintem ez csak kamu!!!!!!!!!!! meg neztem mindenkit(my talking tom my talking angela stb.)


Add a Comment