fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Lizik Gábor Levente küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

*** 

Abban az időben élünk, amikor már keresni kell a buta telefonokat, és a nagy szolgáltatóknál már szinte csak okos telefonokat árulnak. Te kihasználod az okostelefonod?

Lássunk egy példát egy utazásra a városban. Kezdjünk egy megállapodással. Nyilván igaza van annak, aki azt mondja, hogy ha a Ferrarijáról leszereli a kerekeket és téglákra teszi a kocsit, akkor soha nem fognak tönkremenni a garázsban a lengéscsillapítói. De van értelme egy sportkocsit nem kihasználni? Ugyanez a helyzet az okostelefonokkal, lehet mobilinternet-előfizetés nélkül használni, lehet csak telefonálásra használni, de remélem, mire végigolvasod a cikket, egyetértünk majd abban, hogy így érdemes használni egy okos mobilt.

IMG_0620

Nézzük egy napomat, a számítógépemet nem szoktam reggel bekapcsolni, viszont az emailjeimet megnézem. Innen már rögtön látszik, hogy “működik-e” a tömegközlekedés. A BKK-nak a honlapján feliratkozhatunk email értesítőkre azoknál a járatoknál, amiket használunk. Én például az M3-as metró és a 4-6-os villamos híreit kapom meg. Így ha reggel kigyullad a metró, akkor már el sem sétálok az aluljáróig, mert látom a levelet, hogy pótlóbuszok szállítják az utasokat. Ilyenkor autóba ülök és a WAZE nevű alkalmazást indítom el. Ez az app intelligensen figyeli a mindennapjainkat és ilyenkor felajánlja, hogy munkába tartok-e, mivel hogy reggel van és otthon vagyok. Érintés nélkül 10 másodperc múlva elkezdi a navigációt a munkahelyre.

IMG_0632

A WAZE már a Google tulajdona, így valószínűleg egyszer majd egybeolvadnak, addig is nézzük, mivel kínál többet, mint a konkurencia. Figyelembe veszi a közlekedési adatokat és elkerüli a dugókat. Ezt tudja a konkurencia is, viszont itt még mindig nem áll meg a WAZE, mert itt alakíthatjuk is az adatokat, valamint menet közben is felajánlja, ha egy rövidebb, gyorsabb útvonal elérhető. Sokkal több információt kapunk, mint mondjuk a Google Maps-től. Látjuk pontosan, hogy a lassú részek mennyire lassúak: a rakpart 4km/h a Margit hídtól a Petőfi hídig, vagy a Váci úton 16 km/h. Látjuk a dugókat, de látjuk a rendőröket is, a traffipaxokat is. Amikor egy ilyet bejelent valaki, akkor szöveges leírást is adhat. Például amikor tegnap elütöttek valakit este az Erzsébet hídon és Pest felől lezárták teljes szélességében az utat, akkor biztos sokan kíváncsiak lettek volna, hogy miért is nem halad a sor. Vagy ami még jobb: ha WAZE-t használtak volna, akkor el is kerülhették volna azt a hidat. Menet közben, beavatkozás nélkül.

08_reggel_a_varos 05_alap_kep

Na de térjünk vissza az úticél kiválasztásához. Egy hagyományos navigációban vagy megadjuk a címet, vagy a 10 éves POI adatbázisban keresgélhetünk. Itt viszont jön egy újabb okos alkalmazás, ami önmagában értelmetlen hóbortnak tűnik, de ha összekötjük a navigációval, akkor a legpontosabb, legmegbízhatóbb adatbázist kapjuk. Nézzük miben erős a Foursquare. Tegyük fel, hogy nem munkába megyünk, hanem egy koncertre a Stadionba. Na de melyikbe is? Annyi van… Ráadásul át is neveztek párat az elmúlt években. Viszont ha beírjuk, hogy stadion és kidobja a kereső, hogy Robin Williams koncert 2014, Pap László Sportaréna, és már 150 ember becsekkolt ott, akkor valószínűleg mi is oda tartunk és nem valami IV. kerületi stadionba. Ugye mennyivel más? Amíg nem használtam vezetés közben a Foursquare-t, nem is értettem, mire jó ez. De azóta teljesen új távlatokat nyitott meg előttem. Lehet például kívánságlistát vezetni, nekem van benne például egy-két cukrászda, amit láttam a TV-ben, és felvettem egy listába, így ha a közelben járok, akkor szól, hogy itt van nem messze a cukrászda, ahova szeretnék elmenni. Mielőtt odamegyünk, meg is nézhetjük rögtön a nyitva tartást, képeket, hozzászólásokat. Érezzük, hogy ez mennyivel más, mint 10 évvel ezelőtt ugyanez az íróasztalunk mögött az interneten böngészve? Ha találunk egy elhanyagolt honlapot, tudunk rajta javítani? Nem. Ha nem találtuk a honlapon a nyitva tartást, de elmentünk a cukrászdába, akkor fel tudtuk vinni a honlapjukra a nyitvatartást? Nem. Ma a Foursquare-rel ez mind lehetséges, közösségi alapon állandóan frissen és pontosan vannak tartva az információk. Ha valami meg kimaradt, mi még mindig hozzáadhatjuk.

07_lassu_forgalom 09_wazesok_mogottem

Szóval beérve a munkahelyünkre és becsekkolva Foursquare-en, hogy megérkeztünk, jöhet a következő kihívás: a parkolóhely-vadászás. Sajnos itthon még nincs ilyen rendszer, de Kaliforniában a parkolóórákban például már érzékelők is vannak és a navigáció egyből egy közeli, szabad parkolóhelyre vezet.

10_szoveges_info

A parkolóhelyünket a WAZE megjegyzi és jelzi az úton lévő, azonos helyre tartó barátainknak, hogy mi hol parkoltunk. A nap végén pedig nem kell gondolkodnunk, hogy hol is parkoltunk ma, a navigáció visszavezet a kocsihoz.

11_parkolas 03_pontgyujtes

Jut eszembe, egész napos parkolás. Emlékszem, amikor régen még nem lehetett SMS-el fizetni a parkolásért, és reggel 8 órakor le kellett futni a parkoló órába pénzt dobni, nehogy megbüntessenek. Ennek viszont már vége. A következő okos app a Parkolás alkalmazás, ami már nem csak Budapesten, de több nagyvárosban is működik már és nemrég újult meg. Itt láthatjuk hogy melyik zónában vagyunk, elmenthetjük a kocsink rendszámát és már küldi is az SMS-t a megfelelő helyre. Sőt, ha visszatérünk a kocsihoz, akkor figyelmeztet, hogy kapcsoljuk ki a parkolást, mert bizony előfordul, hogy az ember egész nap fizeti, mert elfelejtett STOP üzenetet küldeni.

[appstore id=”418009130″]

Itt több lehetőség közül is választhatunk, lehet GPS-alapú figyelés, vagy a mozgásérzékelő is képes megmondani, hogy bizony most már valószínűleg autóban ülünk.

Elérkeztünk az ebédhez. Ha valakinek esetleg nem lenne ötlete, hogy hol is ebédeljen, a Foursquare ismét jó választás lehet. Közben a Parkolás app ikonján egy pillantással ellenőrizhetjük, hogy a parkolásunk hány forintnál tart. Hazafelé ismét jöhet a WAZE: már magától sejti, hogy délután van, a munkahelyen vagyunk, valószínűleg hazafelé tartunk majd, vagy ha például péntek esténként van valami ismétlődő programunk, arra is emlékszik és akkor azt ajánlja fel. Itt térnék még ki az eseményekre. A WAZE most már képes a naptárunkban lévő és a Facebook eseményeinkre is elnavigálni. Végre nem kell már semmit begépelni, egyből kitalálja, mit szeretnénk.

01_facebook_eventek 1794597_10151996391422469_1780967988_n

Ha például a gyerekünket féltjük, de mégse akarunk a nyakára mászni, akkor nagyon kényelmes lehet a navigáció megosztásának a lehetősége. A WAZE-ban egy gombnyomással publikussá tehetjük az útvonalunkat és pozíciónkat, így azt egy honlapon bárki követheti. (Ez a Find my Friends-hez hasonló megoldás.)

Amiket még nem említettem, hogy a WAZE mobil appon kívül van egy webes felülete is, ahol a bejárt útvonal 1 kilométeres környezetében “javíthatjuk” a térképhibákat vagy bejelenthetjük őket.

Nincs az, mint az Apple Maps-nél, hogy vidéken lakunk és még a térképen se vagyunk rajta, vagy esetleg hibásan, rossz helyen jelölve. Mindezt pár kattintással jelezhetjük. Azon kívül, hogy látjuk a szokásos adatokat, érkezési és utazási időt, hátramaradt kilométerek számát, útközben megállhatunk még tankolni is, és itt sem kell már böngészni a netet a jó árakért, a WAZE-n láthatjuk a kutak árait és azt is, hogy ez mikor lett frissítve. Így könnyen választhatunk a lehetőségek közül, az ár és az útvonaltól való eltérés mértékétől függően. Ez egyébként jó játék a gyerekeknek is, hogy ki tud több benzinárat leolvasni az út folyamán, így motiváltak és hasznosak lesznek az út során.

A WAZE különböző útvonalakat is fel tud ajánlani, de ha nem követjük az utasításait, akkor is szó nélkül újratervezi. Üzenhetünk még a többi WAZE-snak is, sőt, vannak kerületek, csoportok, klubok, amikhez csatlakozhatunk és megkaphatjuk a nekünk szóló híreket, mint például, hogy csatornáznak a Táncsics utcában 3 hónapon keresztül és teljes szélességében lezárják az utcát a munkálatok miatt. Be lehet jelenteni egyébként olyanokat is, hogy például vidéken, ködben az út szélén áll egy kamion, vigyázz! Ez 1-2 kilométerrel korábban szól, így felkészülve várhatjuk az aladályokat. A beküldött figyelmeztetések azonnal, a térképhibák javítása 2 napon belül bekerülnek az elő alkalmazásba.

[appstore id=”323229106″]

Számtalan appot fel lehetne még sorolni, de ennek a cikknek ez a vége. Remélem mindenkinek meghoztam a kedvét az okos közlekedéshez!

Lizik Gábor Levente

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Hasonló programot kerestem, köszönöm a fantasztikus leírást, már töltöm is! 🙂

  2. Jó cikk, köszi!

  3. A kerdes hogy hany orankent toltod a telot ha mindig a
    Gps en log?

  4. Mobilnetet mennyire eszi?

  5. Nagyon jo leírás, tetszik a progi, bár nem érzem életszerűnek a mindennapi egésznapos SMS parkolást.

  6. Szeretem ezt a programot,egy valami hiányzik számomra,a házszám kezelésének hiánya…

  7. dezs520: sajnos, a házszámok ismerete nem megoldott még, (állítólag dolgoznak rajta, azonban vegyük figyelembe, hogy térképei nem térképszolgáltatótól vásárolt, hanem saját – ingyes – munkával készülő adatbázis) de ennek ellenére – szerintem – verhetetlen alkalmazás, a többiek nyomába nem érnek semmilyen téren.

  8. @Tamaci:
    Igen,én is így gondolom,remélem azért pótolják egyszer csak a házszámot is…

  9. A kerdesem az lenne ,hogy ez netrol dolgozik?vagy nem kell hozza aktiv internetkapcsolat?

  10. De @pete66:
    De kell,a realtime adatok miatt,még a bufferelés sem lenne megoldás…úgy hogy kell hozzá net (nagyon minimális)

  11. @hondatomi: Reggel toltorol veszem le a telefont, aztan a munkahelyen szinten tolton van… tehat ilyen rovid tavon nem nagyon szamit.
    Ha hosszabb tavra megyek, akkor a sajat kocsimban van egy PhoneSuite nevezetu zsebtoltom, ami 125% energiat tartalmaz, altalaban az eleg egy egesz napos utra…
    Ha ennel hosszabb tavra megyunk, akkor altalaban masik kocsival megyunk, ott van usb port es arrol toltom.

  12. @WiC0: 22,3 MB van most a Waze mellett az adatforgalomnal, ez kb egy havi mennyiseg… km-ben kb 300-400 km. Szoval nem nagyon…

  13. @hujbera: Ahogy a cikkbol is latszik, nem vezetek minden nap kocsit… es aki minden nap ugyanott parkol, annak gondolom inkabb megeri egy parkolohazban parkolni. Viszont az az ember is elmehet egy vacsorara, egy szinhazra, operaba a varosba es akkor jol johet az app egy ismeretlen terepen.

  14. @dezs520: A hazszam kereses is mukodik benne. A keresesnel az other search engines resznel a kereses aljan at kell allitani a Google-re, es akkor a hazszamokat is megtalalja.

  15. @Tamaci: Szia neked is irom…: A hazszam kereses is mukodik benne. A keresesnel az other search engines resznel a kereses aljan at kell allitani a Google-re, es akkor a hazszamokat is megtalalja.

  16. @pete66: Szia alapvetoen internetes kapcsolatra lett kitalalva az app (mert ha utkozben valtozik a helyzet, akkor hogy ertesit?) de ettol fuggetlenul nekem az a tapasztalatom, hogy a megtervezett utvonalat es kornyeket letolti ( es amerre mar jartal azt is megjegyzi, ugyhogy internet nelkul is navigal.)

  17. Tavaly év végén élesedtek a waze-ben felvett házszámok. A fővárosiakat már legnagyobbrészt bepötyögte egy-két lelkes felhasználó, szóval azok már pontosak. De ha a waze adatbázisában nincs benne a keresett szám (még senki se írta be), akkor a google eredményét adja vissza, ezek azonban néha hibásak.

    @pete66: Hasonlóan a Google maps-hoz a waze is elmegy net nélkül, de az útvonalat akkor előre meg kell tervezni, hogy letöltse a környék térképét. Ilyenkor forgalmi adatok híján nem tud érkezési időt (ÉVI) számolni, és pontok se járnak a net nélküli útért. Minimális adatforgalmat generál egyébként, egy havi 100MB-os net csomaggal is simán megelégszik, még az se zavarja, ha kifutottál belőle és lekorlátozták a sebességed 64kbit-re.

    Nem hibátlan egyébként a waze útvonaltervezési algoritmusa, néha nem talál útvonalat, néha furán kacskaringós utat tervez, szóval van még dolga az izraeli programozóknak, de ha a térképről van szó, a magyar közösség nagyon lelkes a hibák javításában, ezért ez a legnaprakészebb térkép jelenleg az országban (gyakorlatilag 1-2 napos követési idővel képes lereagálni a változásokat, amiket a fizetős térképszolgáltatók fél-egy év alatt szoktak).

  18. Ezt, ha öregapám (aki megjárta az első világháborút) megérte volna, el sem hinné hogy van ilyen, mert ez egy csoda…

  19. glizik: köszönöm!


Add a Comment