fbpx Skip to content

Még a hét elején akadtam rá a Peek nevű naptár alkalmazásra, és bár ritkán fordul elő velem ilyen, egy percig sem haboztam, hogy kipróbáljam-e.

Mielőtt jobban belemerülnénk, hogy mi is különbözteti meg a Square Mountains csapata által elkészített naptárt az App Store-ban elérhető több ezer másik naptártól, egy dolgot nem árt, ha leszögezünk. Ezt az applikációt a fejlesztők nem professzionális felhasználásra készítették, tehát nem azoknak szánják, akik naponta több tucat bejegyzést és jegyzetet rögzítenek a telefonjukon, hanem azoknak az átlagfelhasználóknak, akik egyszerűen csak élvezni szeretnék a naptár használatát ahelyett, hogy egy majdnem Excel-tábla kinézetű alkalmazást használnának.

Photo 22-02-14 16 35 55

Design

Számomra tökéletes. Egyszerűen nem, vagy csak nagyon nehezen tudnék belekötni. Nagyon szívesen elküldeném ezt a designt sok fejlesztőnek abból a célból, hogy meglássák, így is nézhet ki egy alkalmazás 2014-ben, és személyes véleményem szerint így is kell kinéznie. Igaz, mikor először kezembe vettem az appot, azonnal egy másik jutott eszembe a kinézete és a használati módja alapján, mégpedig a Clear.

Photo 2014.02.21. 19 43 53 IMG_2292

(Balra a Peek, jobbra a Clear)

Egymás mellé téve a két alkalmazást azért meglehetősen nagy a hasonlóság, amit én kicsit sem bánok. Mivel a Peek designja a végletekig le lett egyszerűsítve, nem találunk rajta semmilyen felesleges és oda nem illő gombot, kapcsolót, sőt; egyáltalán nem találunk alapállapotban semmilyen gombot az alkalmazáson, ebből pedig csakis egy dologra következtethetünk: igen, az egész alkalmazás gesztusvezérelt.

Photo 2014.02.21. 19 45 19 Photo 2014.02.21. 19 44 01

“Úgy döntöttünk, ahelyett, hogy a megszokott navigációs elemeket használnánk fel a tervezés során, inkább szakítottunk a hagyományokkal és teljesen újragondoltuk a felhasználói felületet. Hiszünk abban, hogy a kezelőfelületen még nagyobb hangsúlyt kaphat a tartalom. Mikor a tartalomra fókuszálunk, akkor a hagyományos navigációs elemeknek a háttérbe kell szorulniuk, hogy ne vonják el a figyelmünket. Mindennek a megvalósítását a gesztusvezérelt interfész tette lehetővé, ezáltal a design még letisztultabb, még kifinomultabb és még élvezhetőbb lehet mindamellett, hogy a használati sebességet is nagyban növeli.”nyilatkozta a TechCrunch újságírójának Amid Moradganjeh, a Peek designere.

Használat közben

Bevallom, rengeteg olyan alkalmazáshoz volt már “szerencsém”, amelyek papíron és az interneten remekül mutattak, nagyon látványosan működtek a videókon, a való életben azonban öt perc után a virtuális kukámban kötött ki többségük. A Peek esetén is azonnal megnéztem a cikk alján található promó videót és azután indítottam csak el az alkalmazást elég nagy kétségekkel, hogy ez vajon tényleg így fog-e működni a gyakorlatban. Mivel jelenleg egy iPhone 4s-t használok, ezért még nagyobbak voltak az aggályaim, ugyanis a fejlesztők azt is kiemelik, hogy elsősorban iPhone 5-re optimalizálták a Peeket.

content events

Nem csalódtam! Tényleg úgy működik minden funkció, ahogyan azt majd a videóban láthatod, még iPhone 4s-en sem akadozik vagy szaggat semmilyen funkció.

Photo 2014.02.21. 19 45 53 Photo 2014.02.21. 19 46 49

Az alkalmazás első indításakor a Peek egyből rákérdez, hogy megengedjük-e neki, hogy megnyissa a már létező naptárunkban található információkat. Miután engedélyeztük neki a hozzáférést, az összes eseményünk és bejegyzésünk ott vár már minket készen, így már nem kell törődnünk a felesleges importálási beállításokkal és természetesen ez a folyamat minden másodpercben lejátszódik oda-vissza, így ha valaki a Mac-en is szereti használni a gyári Naptár alkalmazást (mint például én), annak nem kell lemondania róla.

Photo 2014.02.21. 19 44 15 Photo 2014.02.21. 19 44 29

Egy új bejegyzés rögzítéséhez egyszerűen csak hosszan kell nyomnunk az adott napra, majd pedig gesztusok segítségével beállíthatjuk, hogy mikor, hol, mennyi ideig és milyen típusú programunk lesz. Ezen kívül még megadhatjuk, hogy milyen hamar figyelmeztessen minket az alkalmazás az esemény előtt, de itt véget is ér a funkciók tárháza. “A Peek megalkotásával az volt a célünk, hogy eltávolítsunk minden nyomasztó és felesleges funkciót a mobil naptárakból. Teljesen újraértelmeztük az útközben, rövid idő alatt történő naptárbejegyzések létrehozását. A Peek nem csak egy minimalista és egyszerű applikáció, pont a megfelelő mennyiségű és minőségű információkat jeleníti meg ott, ahol szükségünk van rá anélkül, hogy egy csomó felesleges funkcióval terhelnénk magunkat.”

Még két apróság

Az egyik leglátványosabb funkciója a Peeknek, amellyel még egy másik alkalmazásban sem találkoztam, az az óra megjelenítésének módja. Mivel az alkalmazás alapesetben teljes képernyőn fut, ezért nem látjuk a felső menüsávban található órát. Ezen probléma megoldására találták ki a fejlesztők azt a funkciót, hogy ha a tenyerünkkel eltakarjuk a képernyő felső részét, árnyékot létrehozva, akkor előtűnik az óra. Nagyon látványos! 😉

2014-02-22 19_55_19

A másik kedvenc funkcióm már egy szokásosabbnak mondható, viszont annál inkább kedvesebb megoldás. Amikor már végképp túlzsúfoltnak érezzük a napunkat vagy csak éppen unatkozunk, elég megráznunk a telefont és a Peek kitalál nekünk valamilyen kedves feladatot, mint például hívjunk fel egy rég látott ismerősünket, menjünk el egy kicsit edzeni vagy éppen csak csináljunk bármit, ami boldoggá tesz minket.

Photo 2014.02.21. 19 46 13

Összegzés

Photo 22-02-14 16 34 40

Összességében csak ajánlani tudom a Peek naptárt és ha tényleg nincs szükségünk professzionális funkciókra, akkor semmi akadályát nem látom, hogy miért ne töltsük le. Gyönyörű, egyszerű és gyors. Egyetlen negatívumként csak az iPad verzió hiányát tudom felhozni és nagyon remélem, hogy a fejlesztők hamarosan meglepnek minket egy iPadre optimalizált változattal is.

A használatot rendkívül jól és valósághűen tükrözi az alábbi videó:

A Peek 1.99 dollárért megvehető az App Store-ban:

[appstore id=”776314791″]

Neked melyik a kedvenc naptár alkalmazásod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Nagyon jól néz ki.

    Szamomra a Week Cal jelenleg verhetetlen, a beépített Calendar Store-ral együtt. Így rögtön a naptárban kerül az összes fontos sportesemény es természetesen automatikusan frissül is.

  2. Megtetszett, letöltöttem.
    Kipróbáltam és egy dologra nem jövök rá és a video sem mutatja be.
    Lehetséges az, hogy egy meglévő naptárjegyzetet nem tudok mozgatni más időpontra?

  3. @gizu71: ráböksz a jegyzetre nyomva tartod és arra a napra húzod ahova akarod .

  4. Sziasztok! Jó ideig nem használtam, most viszont újra letöltöttem a Peek-et. iOS 8.1 alatt viszont rakoncátlankodik. A fényérzékelőt random veszi észre, néha úgyis, hogy nem takarom el. Sőt! Van hogy elkezd görgetni lefelé az app-ban magától. Várjak a frissítésre vagy keressek másik naptárat?

  5. @KuSa0914: biztosan frissítik majd.


Add a Comment