fbpx Skip to content

Steve Jobs már 1983-ban, az Aspenben megrendezett Nemzetközi Design Konferencián remekül körülírta a ma létező technológiákat, beleértve az iPadet, a vezeték nélküli hálózatokat, ráadásul még az App Store-t is. Erről a konferenciáról még részletesebben már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

A konferencia során presenter híján Jobs akkoriban még a Lisa számítógéphez tartozó egeret használta a diák közötti navigálásra, az előadás után pedig ezt az egeret odaadományozta a konferencia szervezőinek, hogy a többi résztvevő tárgyaival együtt eltemessék azt az “aspeni időkapszulába”.

004

Az eredeti terv szerint ezt a kapszulát az illetékeseknek már 2000-ben ki kellett volna ásniuk, azonban a sok építkezésnek és tájátalakításnak köszönhetően a konferencia szervezői nem akadtak a tárgyak nyomára egészen a múlt évig, amikor a National Geographic híres műsorának, a Diggers-nek köszönhetően egy helyi csapat megtalálta a kapszulát szeptemberben.

The_mouse

Annak ellenére, hogy a konferencia szinte összes tagjának jó pár személyes tárgya belekerült az aspeni időkapszulába, mégis úgy terjedt el a kezdeményezés, mint “Steve Jobs időkapszulája”. Miután a Diggers csapata 30 év után kiásta a csövet, a CNET újságíróinak volt lehetősége, hogy egy exkluzív videót is forgassanak az eseményről, valamint közelebbről is szemügyre vehessék a megtalált tárgyakat.

“Az időkapszulában több ezer tárgy volt eltemetve és egyáltalán nem volt egyszerű feladat rálelni arra a bizonyos egérre. Mikor először megláttuk a kapszulát, inkább idegességet éreztünk a gyomrunkban, mintsem megkönnyebbülést.” – mesélte George Wyant és Tim Saylor, a két megtaláló a CNET újságíróinak.

Az egér mellett olyan elengedhetetlen tárgyakat találtak még az ásatás során, mint egy teljes rekesz Balantine sör, Moody Blues kazetta és egy Rubik kocka.

Screen_shot_2013-09-19_at_5.26.15_PM

A teljes ásatást bemutató Diggers új epizódja február 25-én megtekinthető lesz a National Geography Channelen. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Már vagy egy hónapja volt a magyar NGC-n.

  2. De itt már tavaly szeptemberben készűlt egy cikk erről! Okoskodó baromfi!

  3. Ne fújd fel ennyire magadat, mert kipukkansz.


Add a Comment