fbpx Skip to content

Az elmúlt héten Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Dubajban és Törökországban is járt, ahol a cég jövője szempontjából – stílszerűen mondva – gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott. Dubajban állítólag egy Apple Retail Store megnyitásáról tárgyalt, de jelen cikkünk szempontjából a török látogatás az érdekesebb. Mit is csinált Cook Ankarában?

turkeyiphone

A török kapcsolat nem új keletű. A török elnök még 2012. májusában járt Cupertinoban. Ott felvetette az Apple vezérigazgatójának, hogy igazán berakhatnák az iOS-be a török billentyűzetet. És lám, nemsokára már meg is jelent a rendszerben a billentyűzet. Azonban akkoriban komolyabb tárgyalásokat is folytattak. A török kormány fejleszteni akarja a közoktatást és 1.7 milliárd dollárért (!) akart iPadeket rendelni. Ez az összeg elég nagy volt ahhoz, hogy felkeltse Cook érdeklődését és személyesen tárgyalt a török elnökkel.

Úgy látszik Isten malmai és a török bürokrácia kerekei Ankarában is lassan őrölnek, mivel az üzlet az elmúlt két év alatt sem valósult még meg. Bár az ilyen nagy összegnél fellépő korrupció eléggé kikezdte a török kormányt, az összeomlás szélére kerültek. Igaz, nem ebből az ügyből kifolyólag.

Azóta az 1.7 milliárd 4.5 milliárdra nőtt és már mást is magába foglalhat. A török elnök felvetette egy kutatási és fejlesztési központ létrehozását, ez esetben az államtól még kedvezményeket is kaphatnának. Ez mindenképpen jó lenne, mert eddig nem bántak túlságosan kesztyűs kézzel az Apple-lel: Cook nehezményezte az iPhone-okat és az iPadeket sújtó török luxusadót. Cook elmondta, hogy az első Apple Store áprilisban nyílik Isztambulban, ami szavai szerint „sok szempontból különleges lesz”.

Visszatérve a tabletekre. A kormány 15 millió táblagépet akar az elkövetkezendő három évben vásárolni. Az Apple vezérigazgatója szerint a közoktatás az Apple DNS-ében van, négy török egyetemmel már most is együttműködnek. Nagyon fontosnak tartják az ilyen irányú szoftvereket, sok oktatást tartanak a boltjaikban, így megszerettethetik az Apple-t a vásárlóikkal. Szóval egyre jobban fejlődik a török kapcsolat.

De vajon mi várható itthon? Kormányunk még 2011-ben 120 darab táblagépet vettpapír nélküli munkavégzésre és noha Orbán Viktor is MacBookot használ, nem várható itthon kormányzati szinten előrelépés.

Lesz-e hazai Apple Retail Store? Vagy maradunk a Premium Resellerek szintjén? Bár az új termékek (iPhone, iPad) elég hamar megérkeznek hozzánk, azért valljuk be, a magyar értékesítés nagysága kerekítési tétel az Apple mérlegében. A vásárlások nem érik el azt a százalékot, ami egyáltalán elgondolkoztatná az Apple-t a magyarországi bolt létrehozásában. Ezért nem úgy tűnik, hogy hazánkban a közeljövőben Apple Retail Store fog nyílni. Sajnos.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Hidjétek el nekem, ha kb. olyan erős lenne a forint mint a dollár itt is lenne Apple Retail Store.

  2. Meg kell lebegtetni, hogy mi is át akarunk állni az oktatásban iPadre oszt’ lesz itt is minden, Cook, Retail Store 😀

    Aztán másnem nem fizetünk vagy rubel elszámolásban 😀

  3. Egyik oldal:
    -Ne legyen állami szerződés a microsofttal, linux legalább ingyenes!
    Másik oldal:
    -Legyen több állami megrendelés az appletől, mert az trendi, és már a törökök is csinálják!

    Jaj.

  4. Itt vagyok most kaliforniaban es nezem az itteni apple arakat, hat a magyarok elbujhatnak szegyenukben!!!egy iphone 5s otthon 220000 kincs, itt csak 650$

  5. Ha anno nem űztük volna ki a törököket az országból, akkor most nem lenne ilyen probléma….:D

  6. @laynorbi: az a 650 dollár még mindig nettó, arra még rájön az adott államnak megfelelő forgalmi adó. persze ettől még mindig kevesebb, mint a magyar árak, de ez van. az itthoni árképzésben még mindig jelentős szerepe van a 27% ÁFÁ-nak.

  7. Úgy gondolom hogy az Apple számára ez a közép európai sereghajtó Magyarország kb annyit nyom a latba mint Szváziföld, tehát nem is értem a kérdést “Lesz-e hazai Apple Retail Store?”
    Igen lesz, majd ha már Szváziföldön elkezdték alapozni a retail storet akkor itt talán megindulnak a tárgyalások.


Add a Comment