fbpx Skip to content

A héten kezembe került a LaCie vezeték nélküli külső adattárolója. Korábban már a CES alatt írtunk róla, és már akkor nagyon megtetszett. Röviden ez a kis kiegészítő egy 1TB-os HDD, melyet nagy sebességű Wi-Fi-n keresztül érhetünk el.

IMG_0585

A LaCie ugyan nem annyira ismert márkanév, de ha azt mondom, hogy Seagate, már biztos eszetekbe jut, hogy egy merevlemezről van szó. A Seagate nem rég vásárolta fel a LaCie-t, azonban nem dobták őket a kukába, hanem közös projektet indítottak, aminek az első terméke a FUEL. Egy szép, külső adattároló, mely 1TB-os változatban kapható. Mintha csak egy külső HDD-t vásárolnánk, azonban ezt külön felszerelték egy 10 órán át tartó akkumulátorral, illetve nagy sebességű  N-es vezetéknélküli hálózattal. Így azért már mindjárt más. 🙂

IMG_0590

Alig nagyobb egy AppleTV-nél.

Amikor a CES-en bemutatták, azt gondoltam, hogy ez egy tökéletes termék lesz rossz szoftveres megoldásokkal, kevés támogatottsággal. Kellemes meglepetés ért, amikor elkezdtem használni, mert azon túl, hogy a Seagate saját szoftverével használjuk, más alkalmazásokkal is kiválóan kommunikál. Részben persze igazam volt, mivel a Seagate szoftvere csapnivaló, azonban ezt nem hagyták annyiban, mivel a FUEL többféle kommunikációra is képes. Ilyen például az AirPlay, illetve a szinte minden valamire való alkalmazás támogató SAMBA.

Mire képes?

A LaCie FUEL többféle képpen is használható. Először is USB 3-mal felszerelt, tehát külső merevlemezként is tökéletesen és gyorsan működik. 100MB/s sebességgel másoltam rá és 130MB/s sebességgel másoltam róla. Amennyiben szeretnénk, többféle partícióra is bonthatjuk, így külön Windows-os, külön Mac-es vagy akár TimeMachine mentésre alkalmas partíció is létrehozható rajta. Az USB 3 segítségével könnyedén felmásolhatunk akár fullHD-s filmeket is, az újabb iPhone 5/5s és Retina iPad mini, vagy Air simán lejátsza őket. Természetesen bármit tárolhatunk a merevlemezen, amire éppen szükségünk van.

Screen Shot 2014-02-05 at 16.16.05

Wi-Fi. A FUEL-ben a már említett N-es szabványú Wi-Fi-vel találkozhatunk. Ez sebességben 4-5MB/s-et jelent, tehát akár vezeték nélkül is gyorsan kommunikálhatunk a külső winchesterünkkel. Amennyiben bekapcsoljuk a SAMBA protokollt, rögtön megjelenik a FUEL hálózati meghajtóként, amiről fel- és lemásolhatunk adatokat. Így bármilyen, Samba szervereket támogató alkalmazás is látja. Az eszköz önmagában is egy Wi-Fi hotspot, tehát nem kell külön egy Wi-Fi-re kapcsolódni, azonban ha szeretnénk, kapcsolódhatunk vele meglévő Wi-Fi-re is, így miközben filmezünk, netezhetünk is rajta keresztül.

Szoftver

Fuel_with_iPad

Tehát alapjában véve a Seagate szoftverével kommunikálhatunk a FUEL-lal. Ez egyébként egy elég fapados alkalmazás, mondjuk úgy, hogy mintha egy alkalmazásban lenne egy webnézegető. Katasztrófa. Ettől függetlenül csak ezzel az appal állíthatjuk be a FUEL-t, itt tudjuk átírni a nevét, beállítani a Wi-Fi hálózatot, bekapcsolni bizonyos funkciókat.

Kommunikáció az iPhone-nal, iPaddel

IMG_0595

iPhone-ra és iPadre is streamelhetünk videót, képet, bármit.

A külső HDD szerep mellett a másik legfontosabb tulajdonsága az iPhone-nal és iPaddel való kommunikáció. Azért nem mindegy, hogy egy 1TB-os háttértárat tudunk-e használni mentésre vagy sem. Minden fellélegezhet, mivel tökéletesen kommunikál az iOS eszközökkel. A Seagate szoftverrel akár folyamatosan elmenthetjük a videóinkat, képeinket, ezzel helyet felszabadítva az eszközökön. Továbbá a Samba kommunikációnak hála például HD filmeket is lejátszhatunk az iPaden úgy, hogy Wi-Fi-n keresztül streameli a FUEL. Csak hogy egy példát említsek:

Megvásároljuk az Infuse 2 PRO változatát, ami mkv-s filmeket is képes lejátszani. Az iPaddel rácsatlakozunk a FUEL-ra, majd pedig hozzáadjuk a háttértárt az alkalmazáson belül. Ezután kiválasztjuk a filmet és már mehet is filmnézés. Nyilván az ingyenes VLC alkalmazás is képes erre, tesztként én az Infuse 2-t használtam. A FUEL egyszerre 3 eszköznek képes streamelni, így akár külön-külön nézhetünk filmet többen is. Egyébként összesen 5 eszköz csatlakozhat hozzá egy időben.

Konklúzió

Amennyire fapadosnak éreztem a FUEL-t, annál többet kaptam tőle. Az AirPlay, az USB 3, a SAMBA támogatás teljes mértékben lefedi azt, amire szüksége lehet bárkinek. Esetleg még egy FTP-t, vagy SD kártya foglalatot elviseltem volna, de így is többet kaptam, mint vártam. Az egész kiegészítő rendkívű gyors, és közel sem használtam ki minden részét. Bővebben érdemes elolvasni a LaCie FUEL weboldalát, mert számtalan egyéb beállítást és funkciót találhattok még. A LaCie FUEL ára 78.990Ft, amit lejjebb tudtok megrendelni a cikk végén.

Előnyök:

  • Gyors, USB 3-as kommunikáció
  • N-es Wi-Fi
  • SAMBA, AirPlay támogatás
  • 10 órás akkumulátor idő
  • iOS kommunikáció (iPhone, iPad)

Hátrányok:

  • Dizájnban nagyon fapados szoftver
  • Nincs SD kártya bemenet

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Oplayer hd is jó? Nekem az van meg. Mondjuk egyelőre nincs 80 ezrem Lacira 😀

  2. A Verbatim Mediashare ugyanezt tudja 12ezerért (samba, wifi bridge, 5 készülék egyszerre, 9,5 órás üzemidő akksiról stb..), csak abban nincs hdd. Én vettem még hozzá egy 2TB-os samsung portable hdd-t igy 40ezerbol ugyanez kijött ráadásul, a Verbatim tud kezelni sd kártyát is ami fotósoknak nem hátrány 🙂
    http://www.verbatim.hu/hu_18/product_verbatim-mediashare-wireless_47914.html

    Egy nagy hátránya van még ezeknek szerintem hogy az Appjaiddal nemtudsz mit kezdeni 🙁 nekem van egy 16Gb Airem de az appokat semmi mással nemtudtam eddig kezelni 🙁

    Egyébként a FileExplorer is nagyon jó app a ha csak másolgatni akarunk ide-oda a vinyóra meg doksikat kezelni 🙂

  3. Jól láttam, hogy az iPad 3 nincs a kompatibilitási listában? Mármint a cikkben.
    “az újabb iPhone 5/5s és Retina iPad mini, vagy Air simán lejátsza őket.”

  4. @Muld: Nyilán vannak alternatívák bár nem hinném, hogy rákötsz egy vinyót akkor is 10 órát képes menni. Ha az appok támogatják a samba-t akkor már teljesen más a helyzet. 🙂

  5. @admin: Persze, egy 3000 mAh akksi van benne, ami arra jó pl hogy ha az iphone már nagyon lemerülőben van akkor fel lehet húzni vele kb 30-40%ot de ha mondjuk megakarunk nézni valami komolyabb 1080p hd filmet akkor már kell hálózat. De hát ugye ez egy olcsóbb alternatívája ennek 🙂

    Amúgy nincs arra valami mód hogy az Appstoreból megvásárolt appokat iTunes nélkül lementeni, illetve visszamásolni egy ilyen külső meghajtóra mondjuk?

  6. @Hapci: Minden iOS eszközzel kompatibilis, tehát az iPad 3-mal is, igaz nem tudtam minden eszközt felsorolni. 🙂

  7. nem rossz, de az itthoni árképzése sztem nem igazán jó.. azért kipróbálás végett a cikk olvasása után egyet azonnal rendeltem usa-ból 🙂

  8. Sziasztok,

    Nem szorosan ide tartozik a kerdesem de remelem vki tud segitni.
    Van egy linuxos gepem. (htpcnek hasznalom). A kerdesem az lenne, h errol a geprol hogyan tudok filmeket lejatszani az ipademebn? Milyen programot ajanlanatok? Az se lenne hatrany ha tavalrol is el tudnam erni, igy barhol tudnek filmeket nezni.

    Koszi,
    Misi

  9. És mikortól lesz kapható Magyarországon?

  10. @petke18: Ott van a megrendelés a cikk végében, amennyiben érdekel akár személyesen is megtudod itthon vásárolni.

  11. A tobbi LaCie van az Apple Storeba, ez mikor lesz? En nem rendeltem meg USA-bol, de kb 200 eurora jon ki postakoltseggel, plussz tax, mert 40 euro folotti termek,
    tehat kb 240. Miert van ez a nagy arkulonbseg? A Sambarol irnatok bovebben a lamaknak?

  12. Még hogy a LaCie nem annyira ismert márkanév… 🙂

  13. draft: pontosan honnan és mennyiért sikerült megrendelni?

  14. @gumi86: Nekem az oplayer abszolút bejött, van benne samba és ftp-támogatás is.

  15. gumi86: ahogy már a Before írta, tegyél fel rá ftp szervert és Samba-t, az iOS-en pedig OPlayer vagy AVPlayerHD. Ha van kedved többet játszani vele és tetszene a könyvtár-stílus akko Plex média szerver a HTPC-re és Plex kliens az iOS-re. A Plexben az a jó hogy tud reencodingot "on the fly", így mondjuk a 12 gigád *.mkv helyett 4 gigát streamelsz és azon a "kis" kijelzön nemismered fel a kompressziót. Beállítás kérdése persze, tolhatja ö pass-through-ban is, és ami jó az az hogy DLNA compliant, így mondjuk Bluray/TV akármi is látja majd a Plex-et 😉

  16. Kedves Forumtagok!
    Egy gyors segitseg kene nekem. Elso hasznalat utan, megallt a mese amit nezett a kislanyom a repulogepen, es az ujra csatlakozasnal mar nem tudtam belepni, mert valahogy lett egy wifi jelszo, amit en nem allitottam be meg. Igy most lett a Fuelembol egy sima hordozhato hard drive. A seagate programon keresztul lehetne allitani ezeket, de amig nem tudok wifin racsatlakozni, azt az appot se tudom hasznalni. Kerlek segitsetek!

  17. @mocsocsaba: ha nem állítottál be jelszót, arra akkor bárki tudott csatlakozni időközben, és mondjuk vicceskedve vagy büntetésből beállított rajta egy jelszót. mindig legyen az ilyen eszközökön jelszó, mert a wifi esetén a környezetedben bárki tud csatlakozni, ha nincs jelszó.

    mindenesetre ezeket nézd meg, Restoring LaCie Fuel to its original factory settings rész (az adatok megmaradnak): http://manuals.lacie.com/en/manuals/fuel/device

    ezután pedig állíts be rajta jelszót.

  18. @Jadeye: Erre gondoltam en is, mert a repulon voltunk es gondoltam valaki buntet, de meg elso hasznalat volt, nem allitottam semmit rajta. Probaltam mar amit linkeltel, de ugye amig nem tudok csatlakozni wifin keresztul, addig az app se latja, bongeszon kersztul meg semmit nem lat.

  19. @mocsocsaba: van rajta reset gomb, nyilván ne a menüből próbáld, de ez is ott van leírva a linkelt szövegben: “You can also use the factory reset button, a recessed button next to the USB 3.0 port on the side of the device. Using the end of a fine point (for example, a paper clip), press and release this button to reset your LaCie Fuel to its original factory settings.”

  20. Sikerul, nem nyomtam eleg sokaig a reset gombot.


Add a Comment