fbpx Skip to content

Az idei CES-en mutatta be az egyik legnagyobb merevlemezeket és adattárolókat gyártó cég, a LaCie az adattárolók legújabb generációját, beleértve a Fuel-t is. Ez egy vezeték nélküli 1 TB-os háttértár, ami képes kommunikálni a Seagate Media iOS alkalmazással, így szinte bármelyik eszközünkről gond nélkül elérhetjük, legyen az akár Mac, iPhone, vagy iPad. Mivel tavaly a Seagate megvette a LaCie-t, ez az első projekt, amelyet közösen valósítottak meg.

Fuel_desktop-640x458

A Fuel-t összesen egyszerre öt felhasználó használhatja párhuzamosan, az akkumulátora pedig 10 órán keresztül bírja egy feltöltéssel, tehát gyakorlatilag ameddig bírja az iPadünk, addig bírni fogja ez is. A tervezők különös figyelmet szenteltek annak is, hogy a Fuel a valaha készített legfelhasználóbarátabb külső adattároló legyen, ennek megfelelően az eszköz magának hozza létre a saját vezeték nélküli hálózatát, amihez később a felhasználók a Seagate alkalmazásán keresztül csatlakozni tudnak, emellett természetesen rendelkezik AirPlay és Dropbox támogatással is, így sem az Apple TV, sem pedig más eszközökkel való kommunikáció nem marad többé lehetetlen.

Véleményem szerint egy abszolút elengedhetetlen kiegészítőt sikerült létrehozni a LaCie és a Seagate csapatának, hiszen most már egy-egy hosszabb utazás sem jelenthet akadályt, ha egész úton csak filmeket szeretnénk nézni, még akkor sem, ha csak egy 16 GB-os iPaddel vagy iPhone-nal rendelkezünk. Sok esetben bizony életmentő lehet az eszköz. 😉

Az eszköz forgalmazása hamarosan megkezdődik 200 dolláros áron az online áruházban, valamint a viszonteladóknál.

160828-1280

A LaCie azonban korántsem csak ezzel az egy újdonsággal érkezett a kiállításra. A LaCie Sphère a valaha készült egyik leggyönyörűbb adattároló, amelyet a Christofle tervezett és kézzel készítették ezüstözött acélból. A gömb formának köszönhetően rendkívül igényes a fém megmunkálása, bár ezt nem is bízták amatőrökre, hiszen a Christofle az egyik legrégebbi és legnemesebb kovácsműhely Franciaországban. “A LaCie Sphère formáját nem más, mint a Föld bolygó alakja inspirálta. Ezután már maga a termék szépsége és erős körvonala vonta maga után a nevét.” – mesélte Thierry Oriez, a Christofle elnöke és vezérigazgatója. “Úgy vélem sikeresen ötvöztük az ezüst iránti megszállottságunkat a LaCie technológiai szakértelmével, ezáltal egy olyan kifinomult és elegáns eszközt létrehozva, amilyet még senki sem tudott előttünk.”

160830-1280

“A Sphère csodálatos jelképe a LaCie és a Christofle között létrejött együttműködésnek, ahol alapkövetelmény volt, hogy a “dobozon kívül” gondolkodjunk. Egy olyan iparágban, ahol a “kocka, négyzetes gondolkodás” kötelező úgy érzem nagyot alkottunk és sikeresen megmutattuk a LaCie innovatív oldalát.” – nyilatkozta Philippe Spruch, a LaCie CEO-ja.

Technológia szempontjából már kevésbé érdekes az eszköz, hiszen egyetlen USB 3.0 kábellel csatlakozik a számítógéphez, amelyen keresztül egyszerre kapja az energiaellátást és az adatokat is, valamint egy apró LED jelzi az állapotát. A kapacitását tekintve 1 TB-os méretben lesz kapható a LaCie kiegészítő szoftvercsomagjával együtt.

Screen Shot 2014-01-06 at 16.23.19

A LaCie Sphère még ebben a negyedévben megvásárolható lesz az online áruházban 490 dolláros áron és kétéves garanciával.

Végezetül pedig következzen a LaCie harmadik említésre méltó adattárolója, a Little Big Disk with Thunderbolt 2, amely már jóval csúnyább, mint az előző adattároló, azonban annál brutálisabb teljesítményre képes, ami számokban kifejezve 1375 MB-ot jelent másodpercenként! Elmélkedjünk csak el egy kicsit, hogy mekkora fájlokat is használunk mi a hétköznapok során és kicsit számoljunk csak utána, hogy mennyi időbe telne mondjuk a filmjeink mozgatása. Természetesen ezt az adattárolót a LaCie nem mindennapos felhasználóknak tervezte, hanem mondhatni tökéletes kiegészítője a Mac Pro teljesítményének. Két darab 500 GB-os PCIe Gen 2 SSD kombinálva a Thunderbolt 2-vel garantálja, hogy gond nélkül szerkeszthessünk 4K videókat. “A Thunderbolt 2 teljesen megváltoztatta a gondolkodásunkat a 4K minőségben történő munkafolyamatról.” – nyilatkozta Jason Ziller, a Thunderbolt marketing igazgatója az Intelnél. Akit bővebben érdekelnek a részletek mindenképp olvassa el az AnandTech által készített mini összefoglaló tesztet.

LBD2_34_left_high-640x426

Az áráról egyelőre még nem rendelkezünk pontos információval, ugyanakkor a szállítást az első negyedévre tervezi a LaCie.

Te melyiket választanád a három adattároló közül, ha csak egyet választhatnál? Ugye nem is olyan könnyű a döntés. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Iusbport port néven eddig. Is volt erre megoldás.

  2. 3.at

  3. Nagyon szép meg minden, de 200 dollár egy sima átlagos 1TB-s USB3-as vinyóért? Nanee… akkor leglább lenne 3TB-s ennyiért minimum. Nem tudom ki hogy van vele én adattárolásra haszálnom a külső vinyómat nem nézegetni szoktam.

  4. Még el is néztem mert ez a gömb csoda 490 dollar… MI AZ ISTEN?

  5. Az a gömb elképesztően gyönyörű :O Csinálhatták volna azt Thunderbolttal meg PCIe SSD-vel.

  6. És a leghosszabb cikk cím.. Kb nagyító kell a telefonhoz, úgy összezsúfoltátok a címet, hogy kiférjen..

  7. Nagyon szép az a gömb. Megbírnám…

  8. Nekem van egy Ravpower wifi disk nevü 60 usd árú eszközöm, ami a Fuel funkcióit tudja! Szerettem volna írni róla itt a Szifonon, csak senkit nem érdekelt…

  9. @Pistuska: Olyan nincs hogy senkit sem érdekel, írtál nekünk “vendég blogger” cikket?

  10. Ebben az esetben én kérek elnézést, a [email protected] címre írtam egy érdeklődő levelet ezügyben. Ha érdekes lehet akkor megosztom a tapasztalataimat erről, ha van helye itt szerintetek!
    Tisztelettel, Krafcsik István

  11. Engem azért is érdekelne, mert erről a három cuccról szóló cikket már olvastam a hwsw- n vagy a prohardveren pár napja (vagy tegnap). Kicsit el is gondolkodtam, mert nem rég vettem két 500- as vinyót. De lehet, hogy inkább egy ilyen wifis tárolóval jártam volna jobban. Persze ha az ár az elsődleges, akkor nem a külső alapján fogok dönteni. Ellenben ha megtetszik valami, akkor többet is fizetnék érte mint egy azonos tudású, kevésbé szemgyönyörködtető dologért. Nyilván az sem mindegy, hogy hová teszi az ember.

  12. Az általam említett eszköz nem néz ki rosszul, természetesen nem ez a design kategória, viszont tényleg praktikus és sokkal olcsóbb!

    Amikor megvettem egy olyan megoldást kerestem, ami lehetővé teszi hogy egyszerűen bővíthessem az iPadem és iPhone-om kapacitását leginkább nyaralások alkalmával filmnézésre, illetve ne kelljen az iTunes és egyéb körülményes módon szenvedni a videók telepítgetésével! Ezen túl mint sokunknak nekem is volt mobil winchesterem és nagy kapacitású SD kártyám amik jól jöhettek ez esetben!

    Saját szoftvert használ, az eddig eltelt majd egy év alatt nem tapasztaltam hibáját, praktikus jól használható, tipikusan egy olyan kütyü ami jó ha van, de pozitív tulajdonságai ellenére túl sokat mégsem használom, mert otthon felesleges (AirVideo pótolja az asztali géppel), tényleg csak hosszú hétvégék, nyaralások kiegészítője!

    Üdv


Add a Comment