fbpx Skip to content

A Diptic nevű fotókollázs készítő alkalmazás már viszonylag komoly múltra tekint vissza, ha azt nézzük, hogy az alkalmazás első verziója már három éve, 2010-ben jelent meg. Néhány hónapja a Peak System fejlesztő csapata bemutatta a Diptic PDQ-t, ami gyakorlatilag az eredeti képszerkesztő egy felgyorsított és iOS 7-re optimalizált változata, múlt héten pedig megjelent a Diptic Video is, ami ezt a gyorsaságot és egyszerűséget valósítja meg videókollázs készítése közben.

featured-slider-adjustments

A sablonok böngészése közben nem lehet okunk panaszra a mennyiséget illetően, hiszen összesen 35 darab között válogathatunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindegyik sablon legfeljebb négy darab képet vagy videót tartalmazhat, viszont ezen belül már tudunk beilleszteni például fotókollázst, vagy akár már egy korábban elkészített videókollázst is, tehát egy kis kreativitással bármit meg lehet oldani.

IMG_0183

Ha megtaláltuk a nekünk tetsző sablont, akkor nincs más dolgunk, mint a bal felső sarokban található “Albums” gombra nyomva kiválasszuk a kedvenc képeinket és videóinkat, amelyekből kollázst szeretnénk készíteni.

IMG_0185

A beállítások részben kedvünk szerint személyre szabhatjuk, hogy mekkora legyen az egyes képdobozok közötti tér, egyenesek legyenek-e a képek szélei, vagy lekerekítettek, valamint milyen színű legyen a képek mögött található háttér. Mindezt nagyon gyorsan és kényelmesen váltogathatjuk akár később is, ha még sem tetszene nekünk az adott végeredmény.

IMG_0187

Ami nekem nagyon megtetszett az alkalmazás használata közben, hogy ha a kollázson belül egy kis képre vagy videóra rányomunk, akkor az ott megjelenő panelen  külön-külön állíthatjuk az adott kép fényerejét, kontrasztját, forgathatunk, tükrözhetünk, sőt még meg is vághatjuk a videóinkat. Ennek köszönhetően nem kell még további alkalmazásokat letölteni és használni, hogy ha ezen beállításokat el szeretnénk végezni.

IMG_0189

IMG_0193

A videók lejátszásánál kiválaszthatjuk, hogy egyszerre vagy egymás után menjenek a videók, valamint megszabhatjuk, hogy milyen hosszúságú legyen az egész videókollázs (Instagram esetén ez 15 másodperc). A videoklipünkhöz hozzáadhatunk még zenét is az iPhone-on, vagy az iPaden található zenéink közül. A legfájóbb ponttal az egész alkalmazás használata közben sajnos itt találkoztam, ugyanis nem lehet megvágni a zenét, amelyet hozzáadunk a kollázshoz, minden zeneszám eleje fog csak menni addig a pontig, amíg a videó is tart. Nagyon remélem, hogy ezt a fejlesztők egy frissítés keretén belül kijavítják majd a közeljövőben.

IMG_0188

Ha már mindennel elkészültünk, egy gombnyomás, és már meg is oszthatjuk az alkotásunkat AirDropon, Facebookon, emailen keresztül, valamint közvetlenül fel is tölthetjük Instagramra. Mindezek mellett természetesen lementhetjük a videót a fotóink közé is, ahonnan már bárhova szabadon felhasználhatjuk.

IMG_0191

Összességében tehát tényleg rendkívül egyszerű videókollázsokat készíteni a Diptic Video-val, szinte már látom lelki szemeim előtt, ahogyan az ünnepekkor elárasztják az Instagramot a kollázsok. Az alkalmazás egyedüli hiányossága, hogy nem lehet benne a zeneszámot megvágni, ezt leszámítva viszont tényleg egy tökéletes programot kapunk a pénzünkért. Az alkalmazás 1.99 dollárért vásárolható meg az App Store-ban.

Utolsó gondolatként szeretném még megemlíteni, hogy pár éve még számítógéppel is milyen nagy szám volt egy ilyen elkészítése, ma már viszont egy zsebünkben lapuló, toll vastagságú eszközzel meg tudjuk tenni ugyanezt.

[appstore id=”760989518″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment