fbpx Skip to content

A napokban bukkantam rá a Makr nevű, meglehetősen új alkalmazásra, ami november 14-én jelent meg, de máris a 29. helyen áll az App Store ingyenes ranglistáján. Mivel én nagyon nagy kedvelője vagyok a saját magunk által készített egyedi dolgoknak, legyen az akár egy bögre, egy meghívó vagy akár egy plakát, egyből megtetszett az alkalmazás.

Screen Shot 2013-11-20 at 09.06.46

Az alkalmazás fejlesztőinek célja az volt, hogy összehozzák a “csináld magad” (angolul: Do It Yourself, rövidítve DIY) meghívók egyedi stílusát és hangulatát a 21. század technológiájával. A Makrrel készíthetünk névjegykártyákat, meghívókat, termék címkéket, ajándék cédulákat, receptkártyákat, hirdetéseket, plakátok, valamint üdvözlő és ünnepi kártyákat. A lehetőségeknek szó szerint csak a képzeltünk szab határt.

IMG_0009

A Makr-t megnyitva egyből kapunk egy kis ízelítőt mind a témákról, mind pedig a blog tartalmáról. A blog is azon extra szolgáltatások közé tartozik, ami kiemeli a programot a többi alkalmazás közül, hiszen minőségi és átgondolt cikkeket olvashatunk arról, hogy hogyan is érdemes elkészítenünk a saját alkotásainkat, kezdve a komplementer színek használatától az ajándékok készítéséig.

IMG_0012

Természetesen ezeket a cikkeket egy külön felületen is böngészhetjük szabadidőnkben.

IMG_0019

A témaválasztást kétféleképpen is elvégezhetjük, válogathatunk különböző témák között, mint például az ünnepi vagy üzleti témák és utána ezeken belül kiválaszthatjuk, hogy mire lenne szükségünk: meghívóra, névjegykártyára, címkére vagy esetleg szórólapra.

IMG_0014

A projektünknek azonban úgy is nekikezdhetünk, hogy a kezdőképernyőnk jobb felső sarkában található “plusz” jelre nyomunk, ekkor pedig nem témák szerint, hanem kategóriák (például: menük, programok, üdvözlőkártyák) vagy méret szerint válogathatunk, majd ezután választjuk ki a nekünk tetsző témát.

IMG_0015

Ha kiválasztottuk a megfelelő témát és kategóriát, akkor neki is láthatunk a személyre szabásnak, a szerkesztésnek és a kreativitásunk kibontakoztatásának. Hiszen mondhatni nincs olyan része az adott meghívónknak vagy névjegykártyánknak, amit ne tudnánk kedvünk szerint formázni. Módosíthatjuk a meghívón található képet, különféle alakzatokat, formákat, figurákat helyezhetünk el rajta, valamint átírhatjuk a szöveget a nekünk leginkább tetsző betűtípussal. Mindemellett mindennek megváltoztathatjuk a színét is.

IMG_0016

IMG_0024

Nagyon fontosnak tartom azonban kiemelni a “mit tudunk csinálni az alkalmazással?” kérdés mellett a “hogyan tudjuk mindezt megvalósítani?” kérdésre adott választ is, hiszen a Makr gyönyörű felülettel rendelkezik. Annak ellenére, hogy több ezer választási lehetőség áll rendelkezésünkre, mégsem érezzük úgy, hogy túl zsúfolt, túl komplikált és bonyolult lenne az alkalmazás kezelőfelülete. Minden a helyén van, minden átgondolt, kidolgozott és egyszerű.

IMG_0022

Miután elkészültünk az adott projektünkkel, elmenthetjük azt a saját fiókunkba, ha ingyenesen regisztrálunk a Makr-ben. Innen kinyomtathatunk magunknak egy próbaverziót az alkotásunkból, ami sajnos a vízjelek miatt tényleg csak egy próbaverzió. Kérhetünk azonban professzionális nyomtatást és házhoz szállítást 20 dollárért (ez 10 darabot foglal magában) vagy letölthetjük nagyfelbontású PDF-ként 3.99 dollárért, majd utána magunk nyomtathatjuk ki kedvünk szerinti minőségében és mennyiségben.

IMG_0025

A Makr alapítója, Ellen Johnston alapötlete az volt, hogy készítsen egy életmód alkalmazást a Martha Stewart Living magazin kedvelőinek. Üzlettársával, Nicholas Callaway-el 865,000 dollárt sikerült összegyűjteniük több mint tíz befektetőtől álmaik megvalósítására. Az alkalmazásnak elsősorban két célközönsége van: egyrészt azok a haladó felhasználók, akik most építik a saját Etsy mikrovállalkozásaikat és egyedi, de professzionális megjelenésre vágynak, másrészt pedig azok a felhasználók, akik egyszerűen csak örömüket lelik abban, hogy saját maguk által készítsenek dekoratív tárgyakat, meghívókat hobbi szinten. Erin Griffin cikkében részletesen olvashatunk arról, hogy hogyan lendülnek fel egyre inkább a mikrovállalkozások az Egyesült Államokban és hogy ebben milyen szerepet vállal a Happy Media által készített Makr app.

Összességében egy nagyon minőségi és igényes alkalmazásról van szó, amivel akár egyedi arculatot akarunk adni az éppen induló mikrovállalkozásunknak vagy éppen csak a barátainkat akarjuk lenyűgözni egyedi meghívóinkkal és névjegykártyáinkkal, garantált a siker. Ahogyan Lauren Hockenson, a Gigaom szerkesztője is írja a cikkében: “Jelenleg a Makr áll a legközelebb ahhoz a kijelentéshez, hogy «amit látsz, azt kapod»”. Egy próbát mindenképp megér az alkalmazás, hiszen teljesen INGYENES, azonban csak iPadre érhető el, azon belül viszont nincs megkötés, csak iOS 6.0-nál frissebb verzió fusson rajta.

[appstore id=”583433016″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)


Add a Comment