fbpx Skip to content

Henri Lamiraux, a mérnök, akinek a nevéhez a vizuális hangposta szabadalma kötődik, az Apple iPhone és iPad operációs rendszerét fejlesztő csapatának alelnöke és egyik legmeghatározóbb személye több mint 23 év után nyugdíjba vonul.

Apple, Steve Jobs

Lamiraux volt a felelős az iOS mérnöki csapatán belül azért, hogy az Apple saját szoftverei kiválóan és gördülékenyen működjenek az iOS rendszeren belül, ezáltal a legmagasabb felhasználói élményt biztosítsák a felhasználónak. Egyike volt azon kevés embernek a cégnél, akik már a kezdetektől részt vettek az iPhone megalkotásában és kifejlesztésében. Lamiraux az iOS 7 nyilvános megjelenése után távozott a cégtől, derült ki egy, a 9to5mac hírportálnak küldött nyilatkozatából, valamint közétette ezt a Facebook és LinkedIn profilján is.

Henri_Lamiraux_LinkedIn_610x236

Henri 1990-ben csatlakozott az Apple-höz, kezdetben a Mac szoftvermérnöki csapatához, ahol előbb bekerült a vezetőség tagjai közé, majd később innen választották meg az iOS mérnöki csapatának a vezetőjévé.

Miután Craig Federighi vette át mind az iOS, mind pedig az OS X szoftver mérnökcsapatának a vezetését, Lamiraux továbbra is iOS “feje” maradt, annyi különbséggel, hogy Federighi irányítása és felügyelete alatt dolgozott. Ugyanakkor ezelőtt, Scott Forstall idejében Lamiraux Forstall ötleteit támogatta a szkeuomorf designt illetően, valamint az Apple térképalkalmazása kapcsán is osztotta nézeteit. Scott Forstallt a megosztó stílusa, valamint az Apple Térkép (Maps) alkalmazása miatti felelősségvállalásra nem hajlandó magatartása miatt bocsátották el a cégtől 2012 októberében.

A Wall Street Journal szerint Lamiraux híres volt arról, hogy mindig igyekezett a háttérben maradni és elkerülni mindenféle konfliktust a munkatársaival.

Jelenleg ismeretlen, hogy ki vette át Lamiraux alelnöki helyét az iOS csapaton belül, mivel az Apple nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment