fbpx Skip to content

Mivel szeretek játszani az iPhone-omon, így sokat szoktam böngészni az App Store-ban, hátha rátalálok valami igazán egyedire, újra és jóra. Egy ilyen App Store-os kalandozásom során bukkantam rá egy rendkívül eredeti játékra, ami nem csak azért fogott meg, mert nem követ semmi féle trendet, hanem ráadásul a tipográfiáról szól játékos módon és ez nagyon megdobogtatta a grafikus szívem. Ez a játék pedig a Type:Rider.

 typerider2

A játék grafikai világát egy kicsit talán a Badlandhez lehet hasonlítani, ugyanis színes háttér előtt egyszínű előtérben játszódik, de nagyjából ennyi az azonosság, minden másban párja nincs a Type:Rider-nek. Ebben a játékban két darab rövid ékezettel kell a tipográfia történelmén végigkalandoznunk. Igen, jól olvastátok, két darab rövid ékezettel, azaz két darab körrel kell játszani.

typerider6

A tipográfia különböző állomásainak egy-egy domináns betűtípusa határozza meg az adott korszak pályájának stílusát és elemeit, ugyanis a pályák meghatározó részei betűkből épülnek fel ábécé sorrendben, így nem csak igen kreatívvá és változatossá teszik a pálya alakját, hanem jelzik is, hol tartunk a játékban. Természetesen nem csak betűkből épülnek fel, hanem sok esetben a betűtervezés-, metszés, nyomtatás és minden más, betűhöz kapcsolódó tevékenységben használt eszközökből, vagy a betűtípus származási helyének elemeiből, így például a Helvetica betűtípus származási helye Svájc, aminek latin neve Helvetia. A pályák változatossága és hangulatossága nem csak ezekből az elemekből jön létre, hanem nagyon sokat ad az egészhez a zene, ugyanis hihetetlenül jóra sikeredett.

typerider1

A játék célja, hogy a két ékezetünket végigvigyük a pályán és összegyűjtsünk minél több szétszórt betűt (és egy ‘&’ jelet) és pár csillagot amik tipográfiai okosságokat rejtenek, így nem csak szórakoztat a Type:Rider, hanem még tanulni is lehet belőle.

typerider4

Akadályok, rejtvények állják az utunkat, vagy csak kapcsolókat, tárgyakat kell megfelelő helyzetbe állítani, hogy történjen valami, ami a továbbjutásnak kedvez. Vannak kis extrák a játékban, például van, hogy kis csónakban kell a vízen haladnunk, vagy olyan is, hogy a Prince of Persia-ból ismert módon kell két fal között felugrálni.

Milyen játék lenne már ez, ha nem lehetne benne meghalni, ha nem vigyázunk? Természtesen itt is vannak olyan dolgok, amik az ékezeteink halálát okozzák, például tüskék, vonat, tűz, mélybe zuhanás, vagy akár pixeles pályán egy tetrisben kell menekülnünk, nehogy az ékezetek agyonnyomódjanak, szóval a változatosság még a veszélyek szintjén is meg van.

typerider5

Csak pár ismert betűtípust sorolnék fel, ami meghatározza a Type:Rider-t: Garamond, Didot, Futura, Times, Helvetica.

typerier7

A játék sajnos kicsit lassan tölt be és nagyon sok RAM-ot használ, ugyanis volt olyan, hogy csak a Type:Rider futott a 4s-emen és jött egy bejövő hívás és miután letettem a telefont a játék nem onnét folytatta ahol a hívás előtt tartottam, hanem teljesen újraindult, ami elég bosszantó, ugyanis vannak igencsak nehéz részek és a betűtípusok pályái négy részből állnak és ha valamiért újraindul a játék, akkor az igencsak bosszantó tud lenni.

A Type:Rider természetesen rendelkezik Game Center támogatással, futtatáshoz minimum iOS 5.0 kell, viszont az eredeti iPad, iPhone 3GS és az iPod touch 4G sajnos nincs a támogatott eszközök között. Az ára egy kicsit elsőre soknak tűnhet, viszont nagyon megéri megvenni, főleg, hogy univerzális appról van szó.

[appstore id=”667443268″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. egész jó lett!

  2. Szerintem is jó lett,de nem fogok fizetni érte!


Add a Comment