Megérkezett az Apple 2013 Q4-es pénzügyi jelentése

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

37,5 milliárd dollár bevétel, 33,8 millió eladott iPhone, 14,1 millió iPad és 4,6 millió Mac – tudható meg az Apple legfrissebb, Q4-es (július, augusztus, szeptember) pénzügyi negyedéves jelentéséből. Nézzük csak meg közelebbről, mit is jelentenek ezek a számok az előző évi adatokhoz képest.

Screen-Shot-2013-10-29-at-10.49.54

Ebben a negyedévben a legnagyobb termékbejelentésnek, az iPhone 5s-nek köszönhető, hogy az iPhone eladások 26%-os növekedéssel igencsak megugrottak a tavalyi Q4-es időszakhoz képest. Így három hónap alatt sikerült 33,8 millió készüléket értékesíteni.

iPhone5s

Mivel az iPad októberi bejelentését szinte már mindenki előre várta és sejtette, ezért ez meg is érződött a számokon, hiszen a növekedés csak 0,1 % volt, de így is 14,1 millió darabot értékesítettek belőle. Az új iPadek és a közelgő karácsonyi szezon viszont garantált siker lesz a következő negyedévre.

Ugyanezzel a várakozással magyarázható a Mac eladások 6%-os csökkenése, hiszen mindenki, aki fontolgatta a vásárlást, már kivárta az új gépeket. Ezalatt a három hónap alatt 4,6 millió Mac talált új gazdára.

000_hkg9010049-7c83d080511-original

Ami az eladott 3,5 millió iPodot illeti, 34%-kal csökkentek a tavalyi évhez képest, de ez nem is csoda, hiszen ezen a téren nem is lépett az Apple előre. Tény, ami tény, az iPodokat nagyon elhanyagolta mostanság az Apple, ami nem is csoda, hiszen lassan létjogosultságát veszti az eszköz a mai világban. Reméljük meglep minket valami újdonsággal az Apple az következő pár hónapban.

q42013piechart

Továbbá az Apple igazgatótanácsa bejelentette, hogy november 14-én osztalékot adnak a részvényeseknek, 3,05 dollárt részvényenként, röviddel azután, hogy 11-én lezárják az évet.

Összességében elmondhatjuk, hogy míg az összes eladás (37,5 millió) 4%-kal nőtt, addig a vállalat profitja 9%-os esés után “csak” 7,5 milliárd dollár volt, ami valószínűleg a kisebb profitnak köszönhető. Most viszont, hogy megérkeznek az új iPadek, MacBook Pro-k, Mac Pro-k (decemberben), iPhone-ok, az új OS X és iOS, iWork és iLife termékek, egy igen szép és eredményes karácsonyi szezonnak nézhetünk elébe.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!