fbpx Skip to content

A minap belefutottam egy érdekes elemzésbe, amit a finn központú OptoFidelity készített, miszerint mind az iPhone 5s, mind pedig az iPhone 5c kijelzője alsóbbrendű a Samsung Galaxy S3 kijelzőjénél. Mondanom sem kell, hogy az elemzés elég nagy vitát kavart.

Featured28-642x542

Az OptoFidelity az elemzés elkészítéséhez egy saját készítésű programot, az OptoFidelity Touch Panel Performance Testert (magyarul: érintőpanel teljesítmény teszt) használta, ami összehasonlítja egy robotujj érintésének koordinátáit az érintőpanel által érzékel koordinátákkal, magyarázza a MacRumors egyik cikke.

135

A teszt során végig jelölik a hibás és a hibátlan érintési pontokat piros és zöld pöttyökkel. Egy érintés akkor számít hibásnak, ha a koordináták közötti eltérés nagyobb, mint egy milliméter. A teszt eredményeképp az látható, hogy az új iPhone-ok meglehetősen rosszul teljesítettek, főleg ha a széleket és a kijelző tetejét figyeljük.

A teszt módszerével kapcsolatban viszont viták merültek fel, hiszen ahogyan a MacRumors magyarázza, az Apple eszközei úgy lettek kifejlesztve, hogy a kijelzők különböző szögekből érintve is tökéletesek legyenek, arra az esetre, ha a felhasználó más szögből is használná, mint “ahogyan azt kéne”. Ennek ellenére a robotujj mindig csak egy szögből tesztelte a kijelzőket. Ez okozza ezt az óriási különbséget az iPhone és a Galaxy által használt érzékelők esetén és az Apple valószínűleg szándékosan építette így a szenzorokat, hogy a felhasználók akkor is kiváló visszajelzést érzékeljenek, mikor nem a megfelelő, hagyományos pozícióban használják az eszközeiket.

217

Egy másik teszt során pedig arra az eredményre jutottak, hogy az érintés és a reagálás közötti várakozási (válaszidő) idő az iPhone 5s esetén a legkevesebb, majd ezt követi az 5c és a Galaxy S3. Erről a reagálási idővel kapcsolatos eltérésről, már egy korábbi cikkünkben is írtunk, ami szintén ugyanerre az eredményre jutott.

Ezen a videón pedig elég szemléletesen meg is nézhetjük, hogyan végezték el a teszteket:

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Más a teszteredmény, és más a személyes tapasztalat eredménye. A húgomnak S3-as a telója, de szerintem sokkal pontatlanabb. Mondjuk nekem csak iPhone 4S-em van.

  2. Két munkatársamnak is Galaxy S3-a van és hát mit mondhatnék… Láttam már hülyülni megfele a pici zöld robotot. Volt szivárvány a mutatóujj körül mikor ötödszörre sem vette az "adást" . Mindkét készülék pár hónapos…

  3. Most komolyan, kinek van egy pixeles ujja?! Ennek a tesztnek pont semmi értelme. Úgy lett kifejlesztve a kijelző, hogy ujjakkal lehessen jól navigálni rajta, és ezt a feladatot tökéletesen el is látja (ahogy a Galaxy is).

  4. Hát elég komoly ez a tesztelő műszer, és az elég gyenge kifogás, hogy az iPhone akkor hozna jó eredményt, ha úgy tesztelnék ahogy az emberek nem hagyományosan használják: Tehát hagyományosan már lehet pontatlan?

  5. “az Apple valószínűleg szándékosan építette így a szenzorokat” Hagyjuk már a hülyeséget, fogadjátok már el végre, hogy attól, hogy valami Apple, attól még nem feltétlenül jobb. Bezzeg fordított esetben istenítenétek az Apple-t, mint a reakcióidő tesztben. Azt hiszem ez volt az utolsó eset, hogy erre a weboldalra látogattam.

  6. Szintén az előző hozzászolohoz csatlakoznék!! Van iPhone telefonom is és van Kis zöld robotos telefonom is. ÉN NEM ISTENITEM EGYIKK TERMÉKET SEM !!!!!! Mind a kettőnek van hibája és előnye is. Pont. És különben is mit civakodtok, ez csak egy telefon

  7. én attól kapok herótot amikor egy samut megérintek és után vibrál egyet…

  8. ” Azt hiszem ez volt az utolsó eset, hogy erre a weboldalra látogattam.”
    Oké 🙂

  9. szerintem sem olyan nagy pukkanás ez az apple ahogyan én is gondoltam eddig…

  10. Kíváncsi lennék egy iphone 4 és 4s tesztre is. nem csodálkoznék ha az jobb lenne. Lassan 1 éve használok 5-öt és van hogy nyomom és nem olyan tökéletes az érzékelés. Nem mondanám rossznak és még vissza sem lehetne vinni garanciában. Csak olyan érezhető néha,hogy mintha bizonytalan lenne.
    Ha most ezt nem olvasom akkor nem is gondoltam volna rá hanem arra amire eddig is,hogy én vagyok a hiba okozoja:)

  11. 3GS-em van már 4 éve és eddig ilyent SOHA nem tapasztaltam amit ti összehordotok. (vagyis nálam tökéletesen végzi minden irányból, minden szögből amit kell)

  12. Az biztos, hogy a Touch 5-ös sokkal lassabban reagál az értesítési terület lehúzására, mint az S3. Szerintem ez szoftveres hiba, mert maga a kijelző elég érzékeny…

  13. Ha jól értem, akkor ennek a tesztnek akkor lenne értelme (attól függetlenül, hogy azért gáz), ha az iPhonehoz lenne egy vékony végű stylus kézíráshoz. Mivel az ujjammal kezelem, ami nagyobb felület mint 1mm, lényegtelen, hogy ekkora területen mennyire pontos.

  14. Csak engem zavar a cikk címe??? Az érintőképernyő az nem a kijelző….

  15. Egyszerre hasznalok mar egy ideje iPhone 5-t es Galaxy s3-at. Utobbinak sokkal pontatlanabb az erintokijelzoje, valoszinuleg ahogy a cikk irja semmi kalibralas vagy kompenzalas nem volt az erinteokijelzo fejlesztesenel az emberi ujjhoz. Gepelesnel nagyon sokszor felreutok, az apple kepes erzekelni melyik gombra is akarok nyulni meg ha tobb fajta iranybol is probalkozom. samunal nagyon ugyesen mindig gyakorlatilag merolegeseb kell odaerinteni hogy jol bevegye. sokkal rosszabb elmeny mint az iphoneon

  16. aki már több éve használ iphone-t, ipadet vagy ipod touchot, az maga is rájöhetett, hogy bizony NEM STYLUSRA vannak kalibrálva, hanem ujjra. épp ezért a cikkben helytálló az a feltételezés, hogy “az Apple valószínűleg szándékosan építette így a szenzorokat”.
    legjobban úgy lehet megtapasztalni, ha fejjel lefelé próbáljátok nyomkodni a telefont, írni például. ez még 2008-ban feltűnt nekem, nem nagy ördöngősség…

  17. S3 -m van, felesègemnek i5. Neki a sarkok èrintèse szinte soha nem megy… ugy kell szó szerint rányomni hogy èrzèkelje… írás rèsze… mindig fèlreviszi a karaktereket… sztem igaz a teszt…

  18. Amugyba cikk samsung vs lg…mivel az apple nek az lg csinálja a kijelzőit… 😉

  19. Steve Jobs vesszőparipája a kezdetektől az volt, hogy az ujjunkat használjuk, NE kelljen plusz eszköz.

  20. Elég szőrszál hasogató teszt ez is. Bizonyos nagyon ráérő "kreatív" brigádok eszméletlen mennyiségű energiát fektetnek abba, hogy olyan hibákat keressenek az iPhone-ban amit egy felhasználó a büdös életben nem fog érzékelni a használat során. De ha valakinek 1 mikrométer vastagságú az ujjbegye, attól előre is elnézést kérek 🙂 Az meg hogy már megint a Samuval lett összemérve a szánalom határait súrolja. Vannak droid fronton is százszor igényesebb struktúrájú készülékek, melyeket elő lehetne kapni tesztalanynak…miért mindig a Samu? Azt meg már nem is mondom, hogy ezek a nagytudású teszterek egyszer kidobhatnák a digitális csodaműszereket és be is kapcsolhatnák a telefont, hogy a felhasználói élményről beszéljenek a kutyát sem érdeklő nano és mikro mértékegységek és a század millisecundumok helyett. Pl. tudnék egy baromi jó tesztet, amit nem rég muszájból el is végeztem és a hajamat téptem a végére: iOS vs. Android vs. WP…felkonfigolás a nulláról. Szűz rendszer testreszabása a legelső lépéstől (aktiválási képernyőtől pl.). Avagy hogyan tegyük rendszereinket kezes báránnyá a gyári akku és ramzabáló üzemmódok konfigurálásával. És ezután akár a 3 rendszer felhőit is lehetne használni ahhoz, hogy pl. egy iPhone bekalibrálása után egy iPad-be is képes-e ugyanazt beletenni 100%-ban, hogy ahhoz már ne kelljen pluszban hozzányúlni. És ezt eljárszani droid tablet és wp tablet esetén is.

    Ez csak egy ötlet volt, de minden esetre szerintem jó kis cikk jönne össze belőle és nem a láthatatlan, érzékelhetetlen mérésekről szóló "flame" dolgokról menne a cikkezés.

  21. @Lusta: én a feleségemnek is ezt javasoltam, de neki néha a plusz eszköz is beválik… 😛

  22. Én is azt vettem észre hogy a 4/4S em is talán pontosabb volt, mint a mostani 5ömé…
    Pedig volt S3 am is meg minden más is , nem a méret miatt nyomok többet mellé.

  23. Éppen ezt a cikket olvastuk ma amikor hűtőházi gépet javítottunk, nekem és a munkatársamnak is kellett a zseblámpa funkció és döbbenten vettük észre hogy a -20 és -25 fok közötti készüléken ami egy s3 volt, nem működik az érintőpanel, és a kijelző is olyan lassan működött hogy másodpercben lehetett mérni a változásokat. Nekem i5-öm van, és tökéletesen működött, de azért ez is megérezte az hideget, nem volt olyan gyors a képernyő váltás…
    A másik meg az, hogy az s3 fél óra alatt lemerült, tehát a benne lévő li-ion akku is hulladék, nem csak a komplett telefon.

  24. @kistrojak

    🙂

  25. Le se írom mekkora ökör vagy 🙂 Pedig gépelhetnék pár sort, okoska 🙂 🙂 🙂

  26. Kistrojak! Vedd fel videóra, mert hitetlenek az emberek 🙂

  27. Van egy olyan érzésem, hogy ez a video sokkal kevésbé szól az egyébként tök fölösleges tesztről, mint a saját fejlesztésű tesztbetendezésről.

  28. Hmmm….erre nem is gondoltam, de van benne valami 🙂

  29. Bár mindig is utáltam az olyan mosdatós “fan” írásokat, amik arról szólnak, hogy az Apple – vagy bármelyik más cég – jobban tudja, mi kell nekünk (és hogyan kell nekünk), de ebben az esetben van egy gyanúm, hogy a klasszikus “ez nem bug, ez feature” kifejezés mégiscsak helytálló lehet.
    Két dolog gondolkoztatott el. Egyrészt gyártástechnológiai szempontból nagyjából teljesen kizártnak gondolom, hogy egy homogén, sík felületre ilyen hibásan lehessen felvinni valamit, tehát az érzékelők minősége mindenképpen tökéletesen azonos kell legyen a teljes felületeten (egy nyilvánvaló hibaszázalékot leszámítva, de az elhanyagolható). Ha a dolog mégis hibára lenne visszavezethető, akkor viszont a hibák eloszlásának nagyjából egyenletesnek kéne lennie, bár ez alól kivételt képezhetnek az olyan esetek, amikor mondjuk egy levilágító lencserendszer megsérül és jellegzetes mintát hagy maga után. Ezt viszont egész biztosan kiszúrnák valamelyik ellenőrzési fázisban, főleg, ha az a hiba ilyen szignifikáns.
    A második gondolatot a “jó” részek által kirajzolt minta adta, és tulajdonképpen ezt is gondolom a megoldásnak. Ha kézbe veszitek a telefonotokat, jól látható, hogy a zöld folt pontosan az a terület adja, amit egy átlagos felhasználó a jobb hüvelykujjával természetes módon meg tud érinteni, anélkül, hogy különösebben erősen be kéne hajlítania, vagy éppen jelentősen túl kéne nyúlnia a legkényelmesebb ujjtartáson.
    Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a leginkább természetes kéztartás esetén az ujjfelület másképp érintkezik (illetve a látásunk is becsapós ezekben az esetekben, tehát, ha a képernyő teteje felé nyúlunk, akkor valószínűleg egy picikét alacsonyabbra tapintunk, mint a teljesen szemből látott és tapintott pontokon).
    Ezek alapján számomra tökéletesen helytállónak tűnik az a kijelentés, hogy az Apple SZÁNDÉKOSAN így kalibrálja az érintőképernyőit, ugyanis ez a legtermészetesebb használatból eredő pontatlanságok kiküszöbölését szolgálja. Nyilván a Samsung termékei sem rosszabbak, és bizonyos idejű használat után az ember megszokja, hogyan kell megérinteni a kijelzőt a saját telefonján, de pont ezek azok a gyakorlatilag észrevehetetlen apróságok, amik az iPhone használati élményét annyira kellemessé teszik. Az első találkozásom a telefonnal pontosan azt a magától értetődő használatot és hibátlan, gördülékeny működést éreztette velem, ami ezekből ered.

  30. Aki az apple-t vèdi kijelző kapcsán az az LG-t vèdi… 😉

  31. Sok telefon megfordult nàlam, de nappali fénynél az apple kijelzőin kìvül màs tìpusok alig làthatòk… Esetleg még a régi monokròm nokiàk 🙂 A G S3 érékelés terén éppen tűrhető és napos időben semmit nem ér a kijelzője, az G S4 màr jobb lehet a dupla képpont mennyiség miatt erősebb a fényereje. Szerintem a tesztjük egy nagy 0. Az Iphone digitalizere kifogàstalan, lehet nagyobb érintési felületre optimalizàlt, nem a tesztgépre, ujjal kezelhető, pontos és érzékeny.

  32. Komolyan egy netes blogon kell összeveszni? Szerintetek ez nem óvodás dolog?


Add a Comment