fbpx Skip to content

Kedden frissítette az Apple a két legnagyobb programcsomagját, az iLife-ot és az iWorköt is, mind iOS-re, mind pedig OS X-re, valamint megjelent a legújabb OS X verzió is, a Mavericks.

Mindkét programcsomag teljes mértékig megújult kívülről, belülről.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.12.27

Mielőtt belemennénk a részletekbe, nem mehetek el amellett a legfontosabb közös jellemző mellett, hogy mindkét programcsalád INGYENES lett, ha a felhasználó új Apple terméket vásárol! Emellett az OS X Mavericks is ingyenesen elérhető minden Mac-es felhasználónak, amennyiben az támogatja a gépét.

DSC_0406

iPhoto: A fotók böngészése még sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lett, főleg iPhone 5s-en a 64-bites felépítésnek köszönhetően. A Photobook, ami már eddig is része volt az OS X-es iPhoto-nak, most már az iOS verzió esetén is elérhetővé vált.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.18.25

iMovie: Itt szintén az iOS verzióra feküdtek rá komolyabban a fejlesztők, az alkalmazás még inkább a szerkesztésre és a megosztásra lett kihegyezve. Extra funkcióként megjelent még az iMovie Theater, ami lehetővé teszi, hogy megosszuk az videó előzeteseinket a barátainkkal iCloudon keresztül, iOS-en, Mac-en és Apple TV-n is.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.19.26

DSC_0422-2

GarageBand: Most már iOS eszközön is tudunk 32 szálon zenéket írni és szerkeszteni. Az iCloudnak köszönhetően elkezdhetünk írni egy zeneszámot iPaden, vagy iPhone-on, és bármikor folytathatjuk azt otthon a Mac-en. Továbbá bővült a hangszer eszköztár is, főként új dobokkal, ahol híres dobosok stílusát tudjuk saját zeneszámainkhoz hozzáadni.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.22.25

iWork: a teljesen új kinézet mellett a legfontosabb új funkció a “Real-time collaboration”, ahol többen egyszerre lehet szerkeszteni egyazon dokumentumot és mivel már webes felületen is elérhető mindhárom alkalmazás (Pages, Numbers, Keynote), így bármilyen gépről dolgozhatunk.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.23.31

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.24.30

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.25.35

Képernyőfotó 2013-10-22 - 21.26.13

OS X Mavericks: Gyakorlatilag, amit a júniusi WWDC-n bemutattak, azok az új tulajdonságok és funkciók kerültek bele a rendszerbe, mindez ingyenesen letölthető frissítésként, és egyben az első olyan új kiadású OS X lett így, ami ingyenes.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 22.02.46

Ráadásul a Mavericks-ben már Mac-re is elérhetővé váltak a jól megszokott iOS-alkalmazások, az iBooks és a Maps is.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 22.05.50

Összefoglalva sokat gyorsult a Safari, ami megkapta az iOS 7-ből már ismert “Shared Links” funkciót, ahol a barátaink által megosztott linkeket olvashatjuk nagyon egyszerűen, sokat okosodott a Calendar is, ami már magától ki tudja nekünk számolni, hogy mennyi időre van szükségünk, hogy eljussunk arra a helyszínre, ahová be van írva az eseményünk.

Megjelent az iCloud Keychain, ami iCloudon kereszült szinkronizálja a jelszavainkat az összes iOS-es eszközünkkel. A Notifications-ben megjelenő emailekre és üzenetekre mostantól már egyből tudunk válaszolni anélkül, hogy meg kéne nyitnunk az adott alkalmazást.

A Finderben pedig végre elérhetővé vált a fülek használata, így sokkal könnyebben dolgozhatunk egyszerre több Finder ablakkal. A Finder másik újdonsága a címkék (Tags) használata, aminek a segítségével sokkal gyorsabban találhatjuk meg a számunkra legfontosabb fájlokat.

Képernyőfotó 2013-10-22 - 22.15.53

Az OS X Mavericks legfontosabb újításai azonban csak használat közben érződnek majd, hiszen rengeteg optimalizáláson ment keresztül a rendszer, így sokkal gyorsabb, gördülékenyebb és energiatakarékosabb lett, ennek köszönhetően például ugyanazon a MacBook Airen egy órával többet netezhetünk Mavericks-szel, mint a régebbi Mountain Lionnal.

A korábbi felhasználók is díjmentesen frissíthetnek

A Mavericks miatt az Apple a régi típusú szoftvereinek frissítési megoldását is megváltoztatta. Ezzel gyakorlatilag a nem hivatalosan telepített iWork, iLife és Aperture is legálissá válik az adott felhasználóknál (ha az OS X nyelve angolra van állítva). Az Apple mindezt a következőkkel indokolja:

It’s no coincidence that Apple’s support site doesn’t have downloads for the new Aperture, iWork, and iLife updates. They aren’t in our Software Update system either – and there’s a good reason for that. With Mavericks, we have changed the way we distribute updates for legacy versions of our apps.

Rather than maintain separate updates for these in addition to the Mac App Store versions of each app, Apple has decided to eliminate their legacy software update system for apps entirely. Instead, when Mavericks discovers legacy apps installed on your Mac, it provisions them as a Mac App Store purchase using your Apple ID. It saves us a lot of time, effort, and bandwidth. After the provision is complete, it will appear in your Mac App Store history as though you have purchased the Mac App Store version of the app.

While we are aware that this enables piracy of our apps for unethical users, Apple has never taken a strong stance or action against piracy in the past. We like to believe that our users are honest, even if that belief is in vain.

Tehát nem véletlen az, hogy az iWork, iLife és Aperture esetén nincsenek fent az Apple Support oldalán a letöltések között a frissítéseik, egyszerűen megváltoztatták ennek a működését, és a Mac App Store vette át ezt a feladatot teljesen. Ez azt jelenti, hogy amikor a Mavericks azt érzékeli, hogy ilyen korábbi app van telepítve, aminek azóta lett Mac App Store-os változata, úgy azokat hozzárendeli a felhasználó Apple ID-jához, így azok gyakorlatilag a Mac App Store-ból megvásárolt állapotúak lesznek, és később bármikor letölthetőek a Purchases (Vásárlások) fülről.

De az egészben nem is ez az érdekes igazából, hanem az Apple hozzáállása: tisztában vannak azzal, hogy ez a megoldás adott esetben az illegálisan használt verziókat gyakorlatilag legalizálja, de az Apple nem lépett fel igazából a szoftverkalózkodás ellen a múltban sem. A cég ehelyett inkább abban bízik, hogy a felhasználóik becsületesek, és nem csalnak.

Minden szoftver október 22-től már frissíthető, illetve letölthető.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Azt honnan tudják, hogy egy készülék mikor új és annak elérhető-e az iWork ingyen? Mert ha első bekapcsolásnál felajánlja, hogy telepítsd, azt egy restore után "Set up as new iPhone"-al is el lehetne érni, nem?

  2. Gondolom az apple id-t regisztraljak az eszkoz unique idjahoz es igy donti el a rendszer, hogy ez uj eszkoz-e vagy sem.

  3. Amugy a iWork csomagot akkor en nem tudom letolteni ingyen az 2012 Late-s iMacemre mert nem most vettem a gepet?

  4. @rEdh1t: ha elolvasod a cikk végét, akkor láthatod, hogyan lehet megoldani ebben az esetben is.

  5. Volt egy olyan megoldás ezen szoftverek iPhoneos verzióinál, hogy ha belépek egy szept 1. után vásárolt készüléken a saját Apple ID-mmal letölthetem őket ingyen. Ez nálam úgy néz ki, hogy fel is ajánlja ingyen de ha rányomok az installra megjelenik egy pillanatra a letöltést jelző kis kör majd visszavált a gomb FREE feliratra és nem tölti le. Én vagyok béna?

  6. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  7. Nekem nem látja az app store a régi Ilife és Iwork alkalmazásaimat, updatelni sem tudom :(. Valamiér nem érzékeli őket. Pedig angolra van állítva a nyelv.

  8. Most látja az updateket, miután angolra állítottam, de azt írja, hogy másik apple idvel lettek megvéve, és nem adja hozzá a purchased fülhöz. (pirate appok). ötlet?

  9. Most vettem egy új 5S-t a vodánál, de a régi telefonom iCloud mentéséből álltam vissza, hogy ne veszítsek el semmit az eddig már használt dolgaimból. Persze nem vehetem meg ingyen az iWork 3 programját… Akkor ez most hogyan is van? Valamit kifelejtettem volna?

  10. De en ugy kerdezem, hogy nekem meg soshasem volt letoltve az iWork s akarhogy olvasom a cikket nem jovok ra, hogy kell leszedni ingyen 🙁 segitseg?

  11. rEdh1t:
    CSAK AKKOR FREE HA SZEPT.1 UTÁN REGISZTRÁLTAD A KÉSZÜLÉKEDET!!

  12. @rEdh1t: Telepíts egy iWork ’09 trialt innen: http://iworktrials.tumblr.com
    Telepítsd a trialt, majd állítsd át a Maverickset angolra. Indítsd újra a gépet. Menj az App Store-ba és ott már látni fogod, hogy csak frissítened kell. Frissítsd mind a 3-at, majd, állítsd vissza a Maverickset magyarra. Indítsd újra a gépet és örülj4:)

  13. @MacFly: hátha neked is segít, amit az előbb beírtam!

  14. @apple01
    bocsi a kifakadásért, félrenéztem 🙂

  15. @MacFly: nem történt semmi:) A lényeg, hogy így műxik!:)

  16. Megoldottam: betelefonáltam az Apple hotline-jára és percek alatt orvosolták a problémát. Máris tölthettem ingyenesen.

  17. Nektek működik a naptárban a menetidő kalkuláció? Nekem keres, de aztán nem ad ki semmit. Megnéztem a Maps-ban a saját helyzetem és nem találja, pedig minden engedélyezve van. Find My iPhone alkalmazás sem találja a gépem (Mac Mini).

    Más. A Keychain alkalmazás használatáról nem tudnátok írni valami részletesebb cikket. Nagyon le szeretném cserélni a jelszavaimat biztonságosabbakra és itt tárolni. Így a Mac-en és iPad-en el tudnám érni a jelszavakat, elvileg erre képes. Gyakorlatilag nem sikerült még semmi ilyen funkciót kihozni belőle.

    Köszi, Bence

  18. Lehet hogy nem ide tartozik, de egyenlőre nem ajánlom az OS X (10.9) MAVERICKS telepítését. Pár napja rá frissítettem és elég sok hibát tapasztalok. Apróbb hibák de idegesítőek. Az akku töltöttség jelzős sokszor lefagy egy bizonyos százalékon, és elég jól be tudja csapni a felhasználót, sokszor már 100% nál. Esetek 50%-ban nem tud hátralévő időt írni, csak kiakad ott hogy számítása… Másik tapasztalt hibám nyomtató telepítésnél, letöröltem egy megszűnt nyomtatót de ugyanúgy ott maradt, újraindítva a nyomtató telepítőt meg eltűnt, máskor meg teljesen normálisan működik. Néha lefagynak gyári programok. Ennek ellenére nagyon gyorsan merülő gépekre ajánlom, valóban takarékosabb, nekem nagyjából 20%-al több a valós akku idő.

  19. Létezhet egy olyan hiba, miszerint az új Pages-ben megírt dokumentációt nem tudom elküldeni mail alkalmazással Mavericks rendszeren? Ezt csinálja iMac-en is és Macbook Air-en is. Vagy az a baj, hogy gmail-t használok? De régi rendszerben régi Pages-el nem volt ezzel gond… Ötlet? Vgay nálatok is csinálja ezt?


Add a Comment