fbpx Skip to content

Picit vártam ezzel a bejegyzéssel, mert nem akartam csak egy összefoglalót írni, hogy akkor most frissültek gépek. Augusztusban az Handrásnál akciósak voltak a Retina gépek és akkor írtam egy hosszabb cikket arról, hogy milyen gépet érdemes vásárolni. Akkor azt írtam, hogy a legjobb vétel a MacBook Air, azonban ez mára már megváltozott.

overview_hero

Az Apple tegnap bemutatta az új 13-as és 15 colos Retina MacBook Pro gépeit. Eddig a 13-as rMBP nem volt éppen a helyzet magaslatán a benne lévő intel HD4000 videókártyával, folyamatosan akadt a gép, nem tudta kellően kiszolgálni a retina felbontást. Ezzel szemben a 15 colos változat probléma nélkül működött, többek között amiatt is, mert kaptunk a HD4000 mellé egy GeForce GT 650-es kártyát 1GB memóriával. Azt sem szabad elfelejteni hogy a régi 15 colos rMBP i7 processzorral érkezett, ami csakugyan megdobta a sebességet.

gallery4_2256_2x

2013 év elején vásároltam a 15 colos alap rMBP-t, amit azóta sem bántam meg, sőt, imádom használni. Az ára persze akkoriban koránsem volt baráti, azonban úgy döntöttem, mégis beruházok rá. Én a retina kijelzőt is kihasználom, mivel fotózom, illetve sokszor szoktam videót vágni is, ebben pedig nagy segítségre van az i7 és persze a plusz videókártya. Mint minden szériának, a rMBP-nak is voltak gyermekbetegségei, de mára már az Apple az összeset kijavította és a Mavericks-szel is tökéletesen működik, nem kevés a 8GB memória sem. Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, mire használja a gépét, de úgy érzem, a Mavericks memóriakezelésével még ez a 8GB memória elég lehet, és az Apple amúgy elég drágán méri a plusz RAM-ot.

Tehát megérkeztek az új Retina gépek, melyek bőven változtak, és múlt évhez képest nagyon sokat esett az áruk is. Nyilván itt mindenki saját maga döntse el, hogy mire van kerete, teljesen felesleges belemenni abba, hogy akkor a Retina mennyire van túlárazva, ennyi pénzért mi mást lehetne venni és így tovább.

Retina MacBook Pro 13″

Screen Shot 2013-10-23 at 15.53.24

3 féle változat is érkezett az új készülékből. Az első változat 128GB SSD-vel és 4GB RAM-mal eléggé karcsúra sikerült, a 4GB RAM miatt igazából nem ajánlanám senkinek, de ezek miatt tudja tartani a 399.990Ft-os árat. A következő változat 70.000Ft-tal drágább, de már 8GB memóriát és 256GB-os SSD-t kapunk, majd pedig a legnagyobb változat ugyancsak 8GB memóriával, de 512GB-os SSD-vel érhető el. Az árak egyébként az utóbbi időben 180-200.000Ft-tal csökkentek, ami miatt igen vonzóvá váltak az új készülékek. Az árak mellett persze nem szabad elmenni az Intel Iris grafikus processzor mellett sem. Ahogy feljebb írtam, a HD4000 nem tudta meghajtani a kijelzőt, azonban az Intel Iris már annál inkább. Ez a grafikus processzor már jóval gyorsabb, mint a HD4000, sőt, gyorsabb a HD5000-nél is. Akik pontos számadatokra kíváncsiak, olvassák el az AnandTech 20 oldalas cikkét, vagy legalább a teszteket nézzék meg.

gallery1_2256_2x

Nyilvánvaló hogy az Intel Iris egy nagyon komoly hardver az új retinákban, sőt, talán az egyik legfontosabb. Tulajdonképpen emiatt érdemes már 13 colos rMBP vásárolni a MacBook Air helyett. Nyilván ha valakinek könnyű vagy olcsóbb laptopra van szüksége, akkor bátran válassza az Air-t, de a 13-as retina ezzel a frissítéssel igen vonzóvá vált.

Emellett persze picit csökkent a processzor teljesítménye, de nőt az akkumulátor üzemidő, most már 9 órát bír, és persze kapot PCIe alapú SSD-t, amivel 60%-kal gyorsabb, mint a régi. Egyébként vékonyabb és könnyebb is lett, illetve alapesetben csak i5-ös processzorral érkezik, de kérhetünk bele i7-et is.

Retina MacBook Pro 15″

Screen Shot 2013-10-23 at 16.11.09

A 15 colos változat, ahogy eddig is, i7-tel érkezik. Hasonlóképpen 13-ashoz, itt is picit lassabb processzort kapunk, azonban alapfelszereltség a 256GB SSD és a 8GB memória, ami jelenleg még elég. Azonban az Apple a kisebb 15-ös gépből kihagyta a második videokártyát, a GeForce GT-t. A kérdés rögtön adott, ha váltani szeretnénk, vajon elég lesz-e ez azoknak, akiknek eddig is 15 colos Retina gépük volt plusz videókártyával, vagy pedig nekik választaniuk kell a drágább gépet. 800.000Ft-ért nem kevés a drágább 15 colos Retina MacBook Pro, de hozzá kell tenni, hogy itt már 16GB memóriát és 512GB SSD-t kapunk, és persze a gyorsabb felújított GeForce GT 750M-et, 1 helyett 2GB memóriával.  Az árkülönbség nem csak pár forint, és akik esetleg váltani szeretnétek, azoknak el kell dönteniük, melyiket vegyék.

gallery3_2256_2x

Ahogy már fentebb írtam, az Iris egy nagyon gyors grafikus processzor. Kérdés, hogy a jelenlegi rMBP-ban lévő GeForce 650M-et letudja-e győzni, mert ha igen, akkor nem kérdés, nyugodtan választhatjuk a kisebbet, mert azzal is gyorsabbak leszünk, mint a korábbi 15 colos gép. A válasz ugyan csak az AnandTech cikkében olvasható.

55312

55303

A fenti két kép teljesen különböző értékeket mutat különböző mérési mechanizmusok szerint. Az egyiknél komoly 3D-s teszteket futtattak, a másiknál pedig csak egy videót kódoltak át, mintha csak videót vágtunk volna a Final Cut Pro X-ben. Teljes mértékben látszik, hogy a GeForce és az Intel Iris nem összemérhető, mert 1-1 tesztben az egyik a jobb, másban pedig a másik. Tehát a válasz arra, hogy az új Intel jobb-e a GeForce-nál: igen jobb, és a válasz arra, hogy az Apple helyesen döntött, hogy kivette a másik grafikus processzor: igen, helyesen. Azért, mert a 15-ös laptop nem játékgép. Azért, mert az átlagember a grafikus processzort arra használja, hogy gyorsan megjelenítsen bizonyos dolgokat. Például az Aperture-ben gyorsabban tudjunk dolgozni, vagy gyorsabban tudjunk videót vágni. Ez egy laptop, arra van tervezve, hogy a leggyorsabb legyen, a leghosszabb ideig bírja, és ezt az Intel Iris processzor tudja a legjobban garantálni és a legolcsóbban. Ezért nem kerül a kisebbik gép 800.000Ft-ba, mert azoknak az emberek a 90%-a, akik 15 colos gépet vesznek, nem fogja használni az Iris mellett a másik videokártyát.

Screen Shot 2013-10-23 at 16.54.12

Nyilván vannak olyan felhasználók, akiknek szükségük van az extra videokártyára. Ők meg fogják venni a drágább gépet, vagy pedig használják a mostani 2013-as verziót. Elérhető most egy olyan 15 colos alapgép, ami kellően gyors és még jobban bírja az akkumulátora (a 7 helyett 8 órát) és nem mellesleg sokkal gyorsabb SSD is van benne. Már csak azt kell eldöntened, hogy i5 vagy i7-es processzort szeretnél, illetve 13 vagy 15 colos retina gépet.

Konklúzió

A 2013-as MacBook széria így az év végére szinte tökéletes. A MacBook Air egy kiváló könnyű és gyors gép az átlagfelhasználó számára, a 13-as rMBP pedig már elérhető(bb) áron van, illetve a csúcs 15 colos rMBP-ban pedig mindent megkapunk már. Igazság szerint nem panaszkodhatunk, nagyon jó a mostani felhozatal, amihez a most még döcögős Mavericks nagyon szépen fog illeszkedni. Nem szabad lebecsülni az Intel Iris Pro-t, nagyon jó kis grafikus processzor, és ugyan a GeForce 650M, vagy most már 750M gyorsabb sok esetben, tartsuk észben, hogy ez még mindig egy laptop. Ezt pedig az Iris ki tudja szolgálni, és amikor nagyobb teljesítményre van szükségünk, akkor is ott lesz és elég lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. Ez ok de az iris és az iris pro nem ugyan az.
    A 13 ban iris tehát 5100- es gpu lesz a 15 ben 5200-es. Biztos jobb mint a HD5000 es de hogy mennyivel azt majd meglátjuk.

  2. @xantos85: Igen, sajnos pontos adatokat nem tudunk jelenleg, valóban a kettő között biztos van különbség, de erre nem tudtam kitérni, mert nincsenek adatok. Majd jövőhéten biztos jönnek tesztek, akkor újra nekimegyek a dolognak. 🙂

  3. @xantos85: Pont ez érdekelne engem is, hogy grafikus teljesítményben mennyivel tud többet a sima Iris a 13″ Proban a 13″ Airhez képest. Az előző verziós 13″ Pro pl. nem tudta lejátszani a 2.7k felbontású videókat a 4k-ról nem is beszélve. A 15″-es vitte az Nvidia kártyával. Nekem kell a nagyfelbontású videóvágás néha, mondjuk lehet már a 13″-es Air is tudja ami kell.

  4. @Admin: amúgy tök jó a cikk és kíváncsian várom a tesztet.
    Meg az Apple oldalán is hibásan van írva… Elvileg a HD 4000 biztosan egy kategóriával jobb. Szerintem a 13 as 4K ra kevés.
    Oda 15 kell.
    Én is ezért vártam erre a gépre mert a régit gyengének éreztem.
    Azért bele veszek egy i7-es procit remelem úgy jó lesz.

  5. az új háttérképeket (halas) esetleg valaki tudja, honnan lehet beszerezni?:)

  6. @xantos85: 2.7k meg 4k-hoz nem csak videókártya kell ugye hanem proci is. gondolom itt most GoPro videókról beszélünk példának okáért. Az új Air HD5000-rel már képes ezeket is lejátszani probléma nélkül, vágni azonban Iris Pro kell hozzá vagy adott esetben ugye a GeForce. Én is nagyon kíváncsi vagyok mert nekem is számít hogy akkor most váltsak-e vagy sem, de eddig meggyőzött az Iris.

    Egyelőre úgy tűnik, hogy az Iris nyer, ha nem játékokra akarod használni, hanem számolásra vagy egyéb feladatokra. 10-15% gyorsabb, nekem ez elég egyébként. Plusz 1 óra akkumulátor idő, és gyorsabb GPU.

    Amúgy az iMAC 21.5″-ba is ez van http://www.anandtech.com/show/7399/215inch-imac-late-2013-review-iris-pro-driving-an-accurate-display

  7. Nekem csupán annyi az elvárásom hogy normál használat mellet pl iPhoto ne döcögjön.
    Amúgy az i5 és az i7 között mi a különbség?
    Valami olyasmit olvastam hogy több szalon fut es ezért komolyabb a sebessége. Igaz ez?

  8. i7 az négymagos, míg az i5 csak 2.
    Sebességben én azt tapasztaltam, hogy ha a saját 15-ös i7 gépemről átülök az asszony 13-as i5-ös gépéhez, akkor a hajam tépem, mert lényegesen lassabb.
    Mind a 2 gép ugyan az az évjárat, ugyanannyi a memória is.

  9. En, late 2011 es MacBook Pro 17′ hasznalokent, mondom, hogy egy dedikalt GPU must-have. Nalam van, mikor atvalt intel hd-ra, hogy ne zabaljon annyi aramot, es igen erezheto. Nem, nem csak 3D alkalmazasok alatt amikor amugy is bekapcsol az AMD, hanem egyszeru Finder taskoknal is. Pl launchpad megnyitasa. Szvsz

  10. Én még mindig nem értem, hogy ezek a gépek a milliomosokon kívül kit érdekelnek Magyarországon… Egy laptopért 3-5-700 ezret kiadni nem kis luxus. Amerikában persze más a helyzet, nekik ez aprópénz.

  11. @Bencissimo: Amerikában sem aprópénz, nem tudom, miért gondolják ezt rengetegen. attól, hogy mondjuk az átlagfizetés magasabb, még az átlagköltségek is bőven magasabbak. ahogy itthon is, úgy kint is minden attól függ, hogy milyen pozícióban dolgozol, hol élsz, stb., hiszen államonként még az adók mértéke is eltérő legtöbbször, és itthon elsősorban az a 27% ÁFA dob rajta egy “kellemeset”.

  12. Ugyan az a konfig más gépnél is drága.
    Az amcsi gépek áránál nem tüntetik fel az ÁFÁ-t + vám.

    Azon már gondolkodtál, hogy a gép drága vagy te keresel keveset?

  13. Az i7 is kétmagos.

  14. Ennyi pénzért jobb laptopot is lehet venni! Ném éri meg az árát, mint ahogy az iMac se! Ezek a gépek csak rongyrázásra valók!

  15. @frenky: idézek a cikkből: “… teljesen felesleges belemenni abba, hogy akkor a Retina mennyire van túlárazva, ennyi pénzért mi mást lehetne venni és így tovább.”

  16. @xantos85: Jobban jártál volna, ha csöndben maradtál volna. 😀
    (i3 és i5 = 2 magos, i7 = 4 magos)

  17. @Jadeye: Nem aprópénz, de ha a gyerek elmegy melózni a mekibe nyáron, és félreteszi a fizetését – feltételezzük, hogy eltartják még a szülei – akkor is 2 hónap alatt megvan. Azt csináld meg itthon. Nem hiszed? Én New Yorkban járok sokat mivel édesanyám kint él, az ottani minimum órabér jelenleg $7.25 (ennyit adnak a Mekiben is egy kezdőnek), napi 8 órában az $58, havi $1200-1300.
    Az átlagköltségek bőven magasabbak? Nem járták még kint, legalábbis NY-ban, ha így gondolod. A lakbér, az tényleg magas. Az energia, azaz a rezsid sokkal olcsóbb. A műszaki cikkek olcsóbbak, a benzin olcsóbb, a márkás ruhák olcsóbbak, a gagyi kínait megkapod annyiért mint itt. A kaja valamivel drágább, bár nem minden, a tej, tojás, hús még olcsóbb mint nálunk.

    Ha valaki kint keres havi $2000-3000 dollárt, ami amerikai viszonylatban nem sok, mert NY-ban egy segédmunkás napi bére $100 körül van, az is összerakja néhány hónap alatt ha mindenképp ez az álma. Nekem sem lett volna soha 15ös retinás gépem meg iphone-om, ha nem kint keresem meg rá 6 hét alatt. Persze, itthon is meglehet keresni ennyi idő alatt, de nem egy átlagember szintjén.

  18. @Pakos091: többször jártam már kint, többek közt New Yorkban is, de szerintem minden viszonylagos, ezért én nem tudnám ennyire kategorikusan kijelenteni, hogy olcsóbb lenne kint az élet, mert egy része lehet, hogy olcsóbb, más része meg drágább. spórolni itthon is lehet, az élet meg kint sem fenékig tejfel (főleg úgy, hogy a nagy szabadság-eszme mellett olyan mennyiségű apró szabály van, hogy elképesztő).

    az meg, hogy mennyit keresel és mindazt milyen munkával, az elsősorban rajtad múlik, illetve a befektetett időn, és a cégen, ahol elhelyezkedsz, vagy nekiállsz vállalkozni, és megtalálod azt, amiben jó vagy, és amiből meg tudsz élni. a diákmunkát itthon általában nem fizetik meg, de ez sosem volt másképp. de még talán abból is össze lehet spórolni idővel, mert az emberek többsége nem évente vesz új gépet úgysem, vagy eladja a korábbit, ami ad egy alaptőkét, és máris kevesebb az, amit pluszban rá kell költeni, és így már átlagemberként sem olyan vészes összeg.

    (ha valamit el akarsz érni az életben, mint mondjuk az anyagiaktól való függetlenséget, azért elsősorban magadnak kell tenni. és noha itthon ez némileg nehezebb, aki akar boldogulni, az meg fogja úgyis oldani, rengeteg tehetséges fiatal van. szerintem az a fontos, hogy jó akarj lenni abban, amit csinálsz, és ne az motiváljon, hogy mennyit kereshetsz vele, mert ha elsősorban a pénz motivál, akkor az már inkább munka lesz, és mint olyan, egy idő után kényelmetlenné válhat, és könnyen beleunsz.)

  19. Ezek a 13" retina mb prok bővíthetőek RAM, SSD és Optibay szempontjából?

  20. Gusztustalan, hogy van bőr a pofájukon 800.000 Ft-ot elkérni egy notebookért.

  21. @Greenlaser: a RAM utólag nem bővíthető. a retina MacBook Pro gépekben nincs már optikai meghajtó. az SSD meg speciális, és ha belenyúlsz a gépbe, akkor ugrik a garancia.

  22. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  23. @Jadeye: Teljesen egyetértek Veled. Volt szerencsém 3 hetet Cupertinoban tolteni, annyit a dolgokrol hogy az “amerikai álom” az tényleg csak az. Persze vannak gazdagok meg minden…6.0 as motorral autok…olcsobb benzin, californiaban 9,7% ado megy mindenre… Hulyeség mert az arat nem ugy irjak hogy az àfàt is tartalmazza…szamold ki fejben…mindegy… Itt is olnek 100 dollàrért… San Francisco ok, los angeles… Hajléktalan mindenhol walk of the fame is teli van veluk… Persze itt olcsobbak az apple cuccok ahogy neztem pl az ipad mini kb 40 fontal olcsobb…az ok is de ha dobozzal viszed haza akkor vàmot kell fizetned vagy igazolnod hogy 6 honapnal idosebb a cucc…nexus 10 t vettem…doboz marad… Egy szo mint 100 … Nyaralni jo az usa élni annàl nehezebb..ja minden màsodik ember vagy kinai vagy indiai…hurrà…vagy mexikoi…

  24. @Jadeye: A mondandód nagy részével egyetértek, különösképp az életfelfogásodra: ”szerintem az a fontos, hogy jó akarj lenni abban, amit csinálsz, és ne az motiváljon”. Nincs is mit hozzáfűzni.

    Igen, nagyban függ kint is attól, hogy mit dolgozol, de alapvető különbség, hogy aki minimálbérért dolgozik az USA-ban rendesen, az lényegesen könnyebben megél, mint aki itthon gürüzik a minimálbérért. Kint még egy rMBP-re is össze tud belőle spórolni belátható időn belül, itthon pedig ne legyünk naívak, aki nettó 70et keres sosem fog ilyen gépet venni.

    Az előző írásom este telefonról, elég hánya-vetett lett, elnézést a helyesírási hibákért. Ha érdekel New York, ajánlom blogunk, az 548 óra New Yorkban-t. Nem szoktam kommentben reklámozni magunk, de így, hogy már jártál kint, érdekelhet.

    További sok sikert az oldalhoz, nagyon sok energiát öltök be.

  25. Sziasztok!

    Megjelentek az első Benchmarks tesztek. A 15-ös mindent visz. Brutális erő csak a MacPro gyorsabb nála.
    Viszont a 13-as lényegében teljesítményben ugyan az mint a régi.
    Remélem azért az iris videokártya dob valamit a felhasználó élményen.

  26. @frenky: mutatnál nekem akkor egy jobb laptopot olcsóbban?? csak mert én nem találtam..
    nem kell “retina”, de legyen minimum 1900X1200-as felbontása, és tudja hozni az akku a kb 8órás üzemidőt és ne legyen műanyagból.

    @farkas63: te meg ne legyél menő, mert a MacBook Air konfigurálható i7-es kétmagos processzorral:
    “Configurable to 1.7GHz dual-core Intel Core i7 (Turbo Boost up to 3.3GHz) with 4MB shared L3 cache.”

  27. @Pakos091:
    Sajnos igaz.

  28. Lehetőségem nyílt új Mac-et vásásolni, de nem tudom melyik gépet válasszam.
    Az egyik egy legfrissebb 13″ Retina Macbook pro 256 gb ssd-vel,mert a 128 Gb kevés lenne,így 470 ezerbe kerülne, a másik 15″ Macbook pro kifutó széria, 499 ezerért.
    A 15″-os 4GB rammal és HDD vel szerelt, viszont lenne a jövőben lehetőségem a fejlesztésére és mégis csak egy négymagos gépről lenne szó, nem alap videókártyával. Kisebb gép előnye persze a Retina képernyő valamint fancy dizájn.
    Bár nem tudom, hogy a retina képernyőnek mekkora jelentősége van jelenleg.
    Az nagyon zavar az új retina Macekkel kapcsolatban, hogy hiába pro vonal gyakorlatilag nem lehet őket upgradelni.
    Jelenleg egy late 2009 Pro-m van és imádom, de néha 3d AUTOCADben és Inventorban.
    Ti melyiket javasolnátok?


Add a Comment