fbpx Skip to content

Ismét lejjebb ment a Retina MacBook Pro gépek ára. Az XMS-ben most 10%-kal olcsóbban juthatunk hozzá a legerősebb MacBookokhoz. Aki esetleg most gondolkozna el azon, hogy Retina MacBookot vagy MacBook Airt vásároljon, az most még nagyon dilemmába került.

5cb64bf5ba80de49a9a654f5ea7d534951b15dd5

Az utóbbi időben Tothur kollégával sokat gondolkoztunk, hogy mit érdemes venni. Én már egy ideje egy 15-ös alap 2012 végi Retina MacBook Pro-t nyúzok, amivel 100%-ig meg vagyok elégedve, de nyilván ennyi pénzért el is várja az ember. Sajnos a rMBP ára nem éppen az átlag fizetéshez van, nem is éppen az átlag emberek fogják használni ezeket a készülékeket, holott az Apple a mindennapi emberek számára ajánlja.

Mikor a WWDC-n megjelent az új 2013-as MacBook Air, tátva maradt a szánk, még a rMBP tulajdonosoknak is, hogy igen, ez egy kiváló készüléket lett. A 10-13 órás akkumulátor idő, és az új videókártya rengeteget dobott a MacBook Air teljesítményén, és ezzel kiérdemelte számunkra az eddigi legjobb Air kitüntetést. Azért írtam le az Airt, hogy lássátok, mivel érdemes összehasonlítani a rMBP-kat ár/érték arányban.

macbook-pro-retina-vs-macbook-air

Azt is érdemes még itt megjegyezni, hogy ugyan az Air SSD-je, vagyis a háttértárolója gyorsabb a rMBP-nál, ettől még nem lesz gyorsabb a gép. Önmagában az Air még mindig lassabb, mint egy rMBP, csak akkor vetekedhet vele, sőt győzheti le a 13 colos rMBP-t, ha az Airt feltuningoljuk egy i7-es processzorral. Persze nyilván itt már árban is elérjük a 13-as rMBP árát, de ebben az esetben én már az Airt ajánlanám, főleg az akkumulátor idő miatt.

Tehát kérdés, hogy melyik Apple termék való nekünk? Azok akik egyszerű munkára szeretnék használni a gépüket és egy könnyű Retina kijelzős MacBookot szeretnének, mindenképp a 13-ast ajánlom. Azonban a 13-as nem teljesen alkalmas például komoly videóvágásra, vagy éppen játékra, de a 8GB memória miatt több dolgot futtathatunk egyszerre, komolyabb problémákat leküzdhetünk. Illetve a Retina kijelző a mai napig bámulatos! Ezzel szemben a MacBook Air új videókártyájával már a játékok jobban futnak, viszont a 4GB RAM sokszor hamar elfogyhat, tehát ha valaki erre használná a gépet, érdemes itt is elgondolkoznia.

Screen-Shot-2012-06-16-at-6.44.56-PM

A végére hagytam a Retina MacBook Pro 15 colos változatát. Egyrészt azért, mert ezzel továbbra sem képes más hordozható Apple termék versenybe szállni, másrészt az ára miatt. Az akció keretén belül most már 600.000Ft-ért hozzájuthatunk az Apple alap felszereltségű zászlóshajójához, ami a dupla videó kártyájával és 15 colos kijelzőjével a maga nemében páratlan. Jó magam a fotózás miatt váltottam a Retina kijelzőre, számomra egyszerűen nem volt opció, hogy ne ezt válasszam a következő pár évre. Ha meg már az ember azon gondolkozik, hogy pár évre készüléket vásárol, nem akar kötöttséget, minden azonnal és megfelelően működjön. Ugyanakkor a 15 colos rMBP sajnos nehéz és nagy. Az utóbbi időben a rMBP is kinőtték a gyermekbetegségeiket, így mindenképp érdemes már őket megvásárolni. Bővebben az XMS weboldalán olvashattok róluk.

(Kérem azokat, akik rögtön azzal jönnének, hogy ennyi és annyi pénzért ilyen és olyan gépet vásárol, vagy éppen ez milyen drága és megfizethetetlen, inkább ne írjanak feleslegesen hozzászólást. A rMBP, mint fentebb írtam, nem az átlagember pénztárcájához van viszonyítva sajnos, de ezt mindenki tudja.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. “Ugyanakkor a 15 colos rMBP sajnos nehéz és nagy.” mihez képest? kb. pont olyan nehéz mint a nem retina 13-as MBP, szóval ez azért elég relatív… persze egy airhez képest biztos az, de én inkább könnyűnek titulálnám a maga nemében… az meg h nagy az nem feltétlen hátrány, sőt, sokunknak előny.

  2. @nymadwe: ugyan ezt írtam, nem véletlen van 15 colos gépem. 🙂


Add a Comment