fbpx Skip to content

Az Apple a mai iPad-eseményen bejelentette az iPad készülékek új generációit: a normál méretű iPad az iPad Air személyében vékonyabb és könnyebb lett, vékonyabb kerettel, és belsőleg is megújult, az iPad mini új kiadása pedig többek között retina kijelzőt kapott.

ipadevent1

Az iPadek hihetetlenül  jól teljesítenek, ugyanis már több mint 170 millió darabot adtak el a 2010-es start óta, és az iPades alkalmazások száma meghaladja a 475 ezret. De lássuk az új üdvöskéket egyenként.

iPad Air

Az Apple a mai napon bemutatta az iPad új változatát, mely már nem szimplán iPad névre hallgat, az új név az iPad Air. Kinézetre a tavaly bemutatott iPad mini arányait kapta, vagyis oldalt a képernyő körüli keret 43%-kal keskenyebb lett. A kinézet frissítése már igazán ráfért, ugyanis az az iPad 2 óta változatlan volt. Természetesen a kijelző továbbra is 9.7 hüvelykes retina, 264 ppi-s képpontsűrűséggel. Az iPad Air vastagsága 7,5 mm, magassága 240 mm, szélessége pedig 169,5 mm, míg a súlya csak 469 gramm a Wi-Fi-s modell esetén, míg a Wi-Fi + Cellular 478 gramm, vagyis 20%-kal könnyebb, mint az elődje.

ipadair2

Az új iPad belseje sokkal érdekesebb, ugyanis az iPhone 5s-ben bemuatott A7-es 64-bites processzor dolgozik, a szintén új M7-es koprocesszorral együtt. Az A7-es és M7-esről már korábban írtunk az iPhone 5s kapcsán. Az eredeti iPadhez képest az iPad Air 8x gyorsabb a processzor, és 72x gyorsabb a grafikus chip.

Az z iPad Air kétszer gyorsabb Wi-Fi kapcsolatra képes, mely akár 300 Mbps letöltési sebességet jelent az új MIMO technológiával, és még szélesebb LTE támogatást is kapott. Üzemideje az eddig megszokott 10 óra. A hátlapi kamera 5 megapixeles.

ipadair1

Az új iPad Air november 1-től hazánkban is megvásárolható lesz két féle színben (fehér-szürke, fekete-asztroszürke) és négy féle tárhellyel (16, 32, 64 és 128 GB), illetve természetesen Wi-Fi-s és Wi-Fi + Cellular változatban. A Wi-Fi-s modell kezdő ára 149 900 Ft, a Wi-Fi + Cellular pedig 189 900 Ft.

Screen Shot 2013-10-22 at 9.58.30 PM

Retina iPad mini 2

Az iPad mininél eddig a retina kijelzőt hiányoltuk nagyon, illetve azért a teljesítménye se volt azért a legjobb. De ez ma megváltozott, ugyanis az iPad mini új változata végre retina kijelzővel lett felszerelve (2048 x 1536 pixel, 326 ppi). Az A5-ös processzort itt is az A7-es, 64-bites chip váltotta, és az M7-es koprocesszort is megkapta a mini.

ipadmini21

Vastagságra teljesen ugyanaz, mint az iPad Air, azaz 7,5 mm (a tavalyi mini 7,2 mm volt). Az új iPad mini nem csak kicsit vastagabb lett a tavalyihoz képest, hanem egy kicsit nehezebb is, de így is csak 341 gramm, szóval majdnem fele az iPad 2 súlyának. Szélessége és magassága ugyanaz, mint eddig volt.

Az iPad mini 2 is kétszer gyorsabb Wi-Fi kapcsolatra képes, mely szintén akár 300 Mbps letöltési sebességet jelent, az új MIMO technológiával, és még szélesebb LTE támogatást is kapott. Üzemideje itt is az eddig megszokott 10 óra. A hátlapi kamera 5 megapixeles. Teljesen ugyanaz, mint az iPad Air.

ipadmini22

Az iPad mini 2 ugyanakkor nem lesz kapható november 1-től, hanem csak később, de még novemberben. Ugyanúgy két szín lesz belőle  (fehér-szürke, fekete-asztroszürke) és négy féle tárhellyel (16, 32, 64 és 128 GB) lesz kapható, illetve természetesen Wi-Fi-s és Wi-Fi + Cellular változatban. A Wi-Fi-s modell kezdő ára 119 900 Ft, a WiFi + Cellular pedig 159 900 Ft.

Screen Shot 2013-10-22 at 9.58.56 PM

Az eredeti iPad minit továbbra is lehet kapni, de már csak 16 GB-os változatban 89 900 Ft-os (Wi-Fi), illetve 129 900 Ft-os áron (Wi-Fi + Cellular).

Konklúzió

Ha jól megnézitek, akkor láthatjátok, hogy az iPad mini 2 és az iPad Air között csak annyi a különbség, hogy az Airnek nagyobb a kijelzője és emiatt az egész készülék nagyobb és nehezebb, de ugyanúgy A7 és M7 van mindkettőben, ugyanolyan kamera elöl és hátul is, ugyanaddig bírja az akksija, stb. A kijelző felbontása is ugyanaz, csak az egyik esetében 9,7 hüvelyk átmérőjű, míg a másik esetén 7,9 hüvelyek átmérőjű kijelzőn kell elférnie a 2048 x 1536 pixelnek, így az iPad mini 2 esetén a pixelsűrűség nagyobb. Nagyjából ennyi a különbség, meg persze az ár.

Új Smart Cover-ek és Smart Case-ek is érkeztek a készülékekhez új színekben, így mindenki talál majd kedvére valót, hiszen nem csak poliuretán változatban, hanem bőr változatban is kaphatóak. A bőr változat színei megegyeznek az iPhone 5s tokjainak színeivel, a poliuretán változat pedig az iPhone 5c színeit idézi.

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  2. Szerintem jól bújtatták az ipadairt a mindent kiderítő kémek elől , jólhangzik , asszem bele is ugrom egy 64-be novemberben!

  3. Ram méretre, azért kíváncsi lennék. Az 5S-nél kiderült már, mekkora van benne?
    Nekem, a mini-re fájna a fogam, irreálisnak tartom a többi készülék árát, beleértve az 5S-ét is. 220-ért telefont venni, nem átlag embernek való.

  4. Jó kis összefoglaló lett! 🙂

  5. Azt hittem, h az 5s kameráját is megkapják.. De tévedtem! 🙂 Pedig emiatt akartam venni mini2-öt..

  6. @Put2: Most tényleg a kamera miatt? 😀 Szerintem a Retina kijelző és az A7 proci kicsit fontosabb, mint a minibe a kamera.

  7. Eddig is ott volt a Telenor a Telekom és a Vodafon között?
    Nekem nem rémlik… Esetleg lesz Telenornélis végre hivatalosan alma?

  8. @dzsega: az iPadek esetén már nagyon régóta ott van, az iPhone esetén viszont nincs.

  9. @Jadeye: sorsolás???

  10. @MacFly: milyen sorsolás? az Apple-partner szolgáltatókat nem sorsolással választják ki. a nyereményjáték sorsolásának eredménye az adott cikknél van.

  11. @Jadeye:
    Ohhh…. Már reménykedtem…

  12. Azt hittem a Touch ID hiánya nagyobb csalódottságot fog kiváltani. Én szinte biztos voltam benne, hogy megkapják az új modellek.

  13. A pár napja kirakott reklámban benne is volt, hogy touch id csak az 5s-ben. Miért is számított volna rá bárki, hogy ezekbe is berakják? 🙂

  14. Jó lett a mini 2, de asszem mégsem cserélem le a mini-t… őszintén szólva nekem a felbontása és a teljesítménye is tökéletesen megfelel. Ezen sem látok pixeleket (nem 3 centiről nézem), és minden szoftver és játék akadásmentesen fut rajta). Ha a 120fps-es kamerát kapta volna, akkor viszont váltottam volna! 🙂

  15. Valaki hasznalja a Mavaricks-et mert en felraktam az este de csalodast okozott eddig. Nagyon zabalja a rammomat es sokszor szaggatnak kulonfele dolgok rajta 🙁 (iMac 2012 Late). A Mountain Lion sokkal jobban ment 🙁

    Masnak mi a velemenye?Esetleg lehetne a Mavaricksrol egy topicot irni?

  16. @rEdh1t: Lesz a Mavericks-ről cikk hamarosan, a rammot nem zabálja hanem használja és tömörít, ne várd, hogy free memoria lesz, de ne aggódj emiatt. Sajnos már minden rendszer szaggat ha nincs SSD-d

  17. Ipadet nem hasznaljuk annyiszor mint az Iphonet szoval szerintem nincs is szukseg TouchID ra, csak parasztvakitas lenne, amugy fasza ez a Air

  18. Szerintem azert kapott "air" nevet a 9,7"-os valtozat, mert igy megnyilt a kapu egy 13"-os model elott!
    Figyelem, jovore MacBook-iPad fuzio 🙂
    OSX es IOS (ha lecsatolod a kepernyot) egyben es Te dontod el, hogy melyiket hasznalod… 🙂

  19. mikorra várható, hogy a telekom felveszi az ipadeket is a listára?

  20. Szerintem az iPad air nem lett túl jó.
    1.A7-es chip:arra jó,hogy hencegj vele
    2.M7-es chip:teljesen fölösleges
    3.csak új designet kapott,ami szerintem szép lett
    4.az ára miatt nem éri meg
    5.az iPad 4-et sokka érdemesebb megvenni(főleg a starkigben)

    Ettől függetlenül az iPad mini 2 nagyon jól lett,kijavította az iPad mini eddigi hibájit,tehát:
    1.erős processzor
    2.retina kijelző

    Ha nekem most az iPad air,az iPad mini 2 és az iPad 4 között választanom kellene,akkor ÉN az iPad 4-et választanám,mert én sokat böngészek,ezért kell a nagy kijelző,azért nem az iPad air,mert szinte semmivel nem több,mint az iPad 4,viszont jóval drágább.

  21. Ujjlenyomat olvasót egyik se kapott?

  22. A keynote-ra visszatérve: csak nekem tűnt fel a sumákság, ami az Apple-appok ingyenességét illeti? Előbb hencegnek vele, hogy hány százmillió iOS készüléket eladtak már, aztán vállonveregetik magukat, hogy milyen jó fejek, hogy INGYENESSÉ teszik az összes alkalmazásukat… kivéve annak a többszázmillió felhasználónak, aki szeptember 1 előtt vásárolt készüléket. De ezt inkább nem említik… Amúgy az egész számokkal dobálózó hencegés, meg az olyan mondatok, hogy “erre csak az Apple képes”, nekem nagyon unszimpatikus.

  23. @lucky10: iPad Air nincs november 1 előtt, retina iPad mini meg még csak annál is később. úgyhogy ennél hamarabb tuti nem.

    @swayze: nem.

    @Bencissimo: konkrétan megemlítették, hogy az új készülékek esetén ingyenesek csak az appok, a régiekre meg akkor tudod letölteni, ha egy új készüléken már lehúztad ingyen.

  24. Bencissimo:
    A sumákság inkább az ezzel kapcsolatban, hogy ha valamiért még nem frissítették iOS7-re, akkor az iWorks miatt megteszed majd, mert inkompatibilissé teszi a régi verzió (iOS vagy Mac OS) számára a dokumentumot /és persze ez oda-vissza igaz.

    Ha meg nem tudsz frissíteni, mert nem megy már fel a Mavericks vagy az iOS7, akkor buktad az egész iWork játékot (persze kivéve, ha erről előre tudsz és sehol nem frissítesz be)

  25. Plusz egy vicces baki: A Pages frissítés után a tálcán a régi lila ikon változatlan maradt… 😀

    Mail néhány levelet nálam sem szinkronizált.
    A Mavericks rákényszerít a Paralells 9 megvásárlására (16e Ft ha frissítesz 8-ról)
    És plusz egy apróság: Little Snitch-et kilövi a Mavericks

    A legjobban arra leszek kíváncsi, hogy megoldódik-e az a Mail probléma, amikor egy e-mail elküldése után az iCloudban az egynevű (pl.: becenév) kontaktok nevét megduplázza a rendszer..

  26. @veto: Little Snitchből is csak a frissebb, a 3.3-as kell, és megy.

  27. Oké, köszi épp most kerestem rá, hogy van-e új (kompatibilis) verzió

  28. Mellesleg talán ez a titok egyik nyitja:
    Sokan örvendeznek, hogy az rendszerrel több 10 Gb-nyi hely szabadult fel…pedig sztem a Mavericks install után Mail is veszettül elkezdi tölteni vissza a leveleket és majd megint el lesz foglalva a tárhely (csak a friss Little Snitch nélkül erre nem nagyon derül fény..)

  29. Sziasztok! Sosem kérdeztem semmit, egy kérdésem lenne mivel nemrég költöztem ki Németországba, ha itt rendelek az apple.com-tól egy ipad airt akkor a magyar t-mobilos sim kártyámat majd bele tudom tenni? lehet hülyeséget kérdezek, előre is köszönöm a válaszotokat


Add a Comment