fbpx Skip to content

Egy olyan multinacionális vállalatnál, mint az Apple, nagyon komolyan meg kell szervezni a termékek gyárból boltokba történő eljuttatását. Nézzük meg, hogyan is működik a hamarosan itthon is megvásárolható iPhone 5s és iPhone 5c telefonok logisztikája.

IMG_0002

Szeptember 20-tól kilenc országban kapható a telefon, úgy mint az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Szingapúr és az Egyesült Királyság.

Először egy külön erre a célra felállított csapat -, aminek tagjait az értékesítés, a marketing, az operáció és a pénzügy szakemberei alkotják – próbálja megbecsülni a keresletet, ennek megfelelően rendelnek alkatrészeket és juttatják el őket az összeszerelő üzemekbe. Ez igen kritikus művelet, elég csak a Microsoftra gondolni. Ők nagyon túllőtték a Surface táblagép iránt várható keresletet és végül az eladatlan készletek miatt kénytelen voltak 900 millió dollár veszteséget leírni.

De kanyarodjunk vissza az Apple-höz. Miután a kínai Foxconn vagy a Pegatron összeszerelte a készülékeket, komoly biztonsági intézkedések közepette, jelöletlen konténerekben juttatják el a szállítmányozási céghez. Ők már előre lefoglalt csomagszállító repülőkbe pakolják a telefonokat. A szállításban olyan gépek vesznek részt, mint volt orosz katonai teherszállító gépek és a FedEx Boeing 777-esei. Egy 777-esbe befér 450 ezer darab (!) iPhone, a szállítás pedig „mindössze” 242 ezer dollárba kerül. Azért csak ennyi, mert az Apple nagy játékosnak számít, ráadásul nagy az árrés a készülékeken és a telefonok könnyűek. Ezt egy 100 dolláros lézernyomtatóval nem lehet megtenni, azt inkább tengeren fuvaroztatják. A szállítmányok az elosztó központokba kerülnek: ezek Ausztrália, Kína, Cseh Köztársaság, Japán, Szingapúr, az Egyesült Királyság és az USA területén találhatóak. Innen jutnak el a telefonok a különböző országokba, majd az egyes boltokba. Az egész folyamat rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlik.

iPhone-5-FedEx-dsitribution-center

Még a tavalyi premierről: iPhone 5 készülékek a FedEx elosztó központjában

Az Apple az online megrendelések és a bolti eladások alapján folyamatosan módosítja a szállításokat, így például előfordulhat, hogy egy fizikai boltnak szánt készülék végül interneten leadott igénylést elégít ki.

Ezt az igen bonyolult koordinációt Tim Cook még operációs igazgatóként találta ki. Mivel az iPhone adja az Apple bevételeinek a felét, ezért kifejezetten kritikus, hogy a szállítási lánc hibátlanul működjön. Tavaly például többek között ennek köszönhetően tudtak eladni a nyitó hétvégén 5 millió darabot az iPhone 5-ből. Pontosságban egy kicsit a japán Just-in-time módszerre hasonlít, itt is halálpontosan kell érkezniük a szállítmányoknak, nem lehet késlekedés, mert borul az utána következő folyamat.

A kihívás idén még nagyobb, mivel nem egy, hanem két telefontípust kell koordinálni: az 5s 3 színben 3 tárhellyel, míg az 5c 5 színben kétféle tárhellyel érkezett. Ráadásul két óriási szolgáltatóval, a kínai China Mobile-lal és a japán NTT DoCoMO-val is szerződést kötöttek, új potenciális vásárlók százmillióit elérve.

Reméljük a szállítási lánc idén is hibátlanul fog működni és gyártanak, valamint szállítanak annyi készüléket, hogy az igényeket kielégítsék.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Remélem már hozzánk is elér végre, nagyon dühítő, hogy semmi információt nem kaptunk… :@

  2. December max, de gondolom tartják a szokásos októberi startot…

  3. December, beb@szna…októberben jöjjön az jó lenne

  4. Nagyon nagyon jó lenne már végre hallani valami infót a várható Mo-i megjelenésről!

  5. Szerintem szeptember 28-tól rendelhető lesz apple.hu-ról és októberben, vagy legkésőbb november első hetében megkapják azok, akik elsőként rendeltek..,

  6. Ha jól emlékszem tavaly nem kellett ilyen sokat várnia z 5-re… és akkor a konferencián a magyar dátumot is egyből bejelentették.

  7. kíváncsi leszek az első számokra (mennyi ment el),
    főleg, h mindenki fikázza (mint mindig)….:D

  8. @peti1995: “A kihívás idén még nagyobb, mivel nem egy, hanem két telefontípust kell koordinálni…Ráadásul két óriási szolgáltatóval, a kínai China Mobile-lal és a japán NTT DoCoMO-val is szerződést kötöttek, új potenciális vásárlók százmillióit elérve.”

    Azaz potenciális százmilliók, mi maximum potenciális 9,5 milliós piac vagyunk. De még a komplett Kelet-Közép-Európa is semmi csak kínához képest. Tudom, ott sem fog emiatt mindenki iPhone-nal járkálni, ahogy nálunk sem. Akinek meg annyira kell, hogy nem tud várni, úgyis megveszi a németeknél, angoloknál, stb.

  9. Le se fossak magyarisztant …. hehehehe

  10. Lefosom itt a legdrágább az iphone, nagyon kapják össze magukat…

  11. @peti1995: az itthoni árak elsősorban a hazai gazdasági szabályozások miatt akkorák, amekkorák. a 27% ÁFA elég sokat tol rajta, azzal az Apple nem tud mit tenni.

  12. @Jadeye: :/ jaja


Add a Comment